Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Εδώ παπάς εκεί παπάς: Μια υπόθεση του Τζακ Ντέιντζερ

Εδώ παπάς εκεί παπάς, Άμοιρου Ακροβατίδη

Εσείς που έχετε διαβάσει Άμοιρο Ακροβατίδη –κατά κόσμον Άγγελο Μπάκα– γνωρίζετε ήδη το ύφος: έξυπνο χιούμορ, ανάλαφρη ατμόσφαιρα (όχι δράματα, όχι «βαριά» τοπία), ωραίο πνεύμα, όμορφη αφηγηματικότητα που σε ταξιδεύει ευχάριστα και σε διασκεδάζει –κοινώς περνάς καλά–, ενδιαφέρουσα πλοκή με εκπλήξεις και διάφορα άλλα, μοναδικά και τελείως προσωπικής υφής στοιχεία, όπως το φουξ-καφέ χρώμα, που το έχω συναντήσει ήδη σε τρία βιβλία· ενδέχεται και σε περισσότερα. Το Εδώ παπάς εκεί παπάς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, έχει ένα ακόμη ξεχωριστό στοιχείο: εικονογραφείται με τι-σερτς καλοκαιρινά μπλουζάκια, τα οποία φέρουν ευφάνταστα πριντ.

Πριν αναφερθώ αναλυτικότερα σε αυτόν τον τίτλο, θυμίζω τα άλλα βιβλία του, που αποτέλεσαν αφορμή σχολιασμού μέσα από τούτες τις σελίδες: Που-Σου-Κού στη Σαλονίκη, Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!... (ως Άμοιρος Ακροβατίδης) αλλά και τα Ο χορός του Σίβα, Ο σιωπηλός Μπου, Βίβλος βιβλιοφίλων, Now and Zen: Διδάγματα ενός απρόθυμου δασκάλου, Το όπλο του Νεφεληγερέτη, Έρωτες της ζωής και του θανάτου, που υπογράφει ως Άγγελος Μπάκας, και παρατηρώ πως κάθε φορά που θέλει να παραμείνει σοβαρός και να προσδιορίσει, να φιλοσοφήσει, να διαλογιστεί κ.ο.κ. αφήνει τον Άγγελο Μπάκα να εκφραστεί επί χάρτου ενώ όταν θέλει να σατιρίσει, να κάνει χιούμορ, να αυτοσαρκαστεί ή να σαρκάσει γενικότερα «βγάζει» από τη φαρέτρα του τον Άμοιρο Ακροβατίδη και του επιτρέπει να πάρει τα ηνία. Επίσης, κάθε φορά που θέλει να εγκληματήσει (τρόπον τινά) ή να μας κλείσει πονηρά το μάτι.

Για να έρθουμε και στο προκείμενο, ο Τζακ Ντέιντζερ, που γνωρίσαμε στο Που-Σου-Κού στη Σαλονίκη, «επιστρέφει» με νέες περιπέτειες. Ο Θεσσαλονικιός ντετέκτιβ εμπλέκεται σε μια υπόθεση καταδίωξης και αναζήτησης ενός σπάνιου, πανάκριβου και ιδιαίτερης σημασίας αντικειμένου, με σκοπό πρώτον να παραμείνει ζωντανός και δεύτερον να βρει το αντικείμενο χωρίς απώλειες. Αν υπάρξουν και κέρδη βέβαια ακόμη καλύτερα, πάντως σίγουρα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, που έρχονται από διάφορες μεριές, αλλά υπάρχει κι ένα υπολογιστικό μυαλό που ξέρει πώς να παίξει μια παρτίδα: με εξυπνάδα, ευελιξία και στρατηγική.
Δεν έχω πραγματικό κοντρόλ επάνω στις λειτουργίες του εγκεφάλου μου· είναι ένας ανεξάρτητος τύπος, που παίρνει δρόμο και δε συμμαζεύεται εύκολα.
Αυτό το χιουμοριστικό νουάρ θα το διαβάσετε με μια ανάσα, έτσι διασκεδαστικό όπως είναι. Δημιουργεί μια εθιστική επίδραση πάνω στον αναγνώστη του και μια άνετη εμπειρία με το κινηματογραφικό του στιλ. Πρόκειται για καλοστημένο μυθογράφημα στρατηγικής καταδίωξης, που χαρίζει ευχάριστη απασχόληση καθ' όλη τη διάρκεια, δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστον ενώ προσφέρει γόνιμες ώρες ανάγνωσης.
Τα ψέματα για να έχουν διάρκεια πρέπει να στηρίζονται σε κάτι που φαντάζει αληθινό.
Δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει την προηγούμενη υπόθεση τού Τζακ. Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα τη γνωριμία μαζί του, με αυτόν τον τίτλο, και βλέπετε. Είμαι όμως σίγουρη πως θα σας αρέσει τόσο που θα τον αναζητήσετε ξανά.
Ξέρετε, ο Τζαν Ντέιντζερ, ο ριψοκίνδυνος τύπος που γνωρίζει από ρίσκο, που σχεδιάζει και μελετάει προσεκτικά τα δεδομένα του, που διαθέτει ένα χαρακτηριστικό λουκ-άουτφιτ κ.ο.κ. είναι ένας οικείος άνθρωπος, ένας κανονικός πολίτης με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, οικείος, βατός, θνητός –καμία σχέση με υπερήρωες– και, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας άντρας με τον οποίο μπορείς να ταυτιστείς, να τον συμπαθήσεις και να του συμπαρασταθείς. Δηλαδή, ένα προφίλ ατόμου με το οποίο ο Άμοιρος Ακροβατίδης βγαίνει πάντα κερδισμένος και συνεκδοχικά κι εμείς.

Ανάμεσα στις αράδες της υπόθεσης, θα βρείτε διάφορες πληροφορίες για τον χαρακτήρα όπως όταν γράφει: «Ο Τζακ είναι όπως τα παγόβουνα. Αυτό που δεν φαίνεται είναι ο κύριος όγκος.» ή όταν αναλογίζεται ο ίδιος στα πρωτοπρόσωπα μέρη: «Προτιμώ τους καλλιεργημένους και διαβασμένους εγκληματίες, παρά κάτι αγράμματους γουόνα-μπι, που αποτελούν ασύμμετρη απειλή γιατί είναι ψυχοπαθείς και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσουν.».
Γενικά, θα βρείτε μια έξυπνη πλοκή να «σταθείτε» και μπρίο στην πένα· χώρια το χιούμορ του που, όπως σε όλα τα βιβλία, είναι από εκείνο της καλής ποιότητας και εξυπηρετεί τον σκοπό του, χαρίζοντας αβίαστα χαμόγελα.

Στη λίστα! Είτε είστε λάτρεις του αστυνομικού ή του ντετέκτιβ στόρι, είτε είστε λάτρεις των καλών μυθογραφημάτων.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη