Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η ζωή αλλιώς

Η ζωή αλλιώς, Αναστασίας Ξενοφώντος-Γαϊτάνου

«Η ζωή αλλιώς» (ή «Η μεγάλη ανατροπή», θα μπορούσε επίσης να ήταν τίτλος του βιβλίου) είναι ένα μυθιστόρημα της Αναστασίας Ξενοφώντος-Γαϊτάνου, βασισμένο σε προσωπικά βιώματα, όπως διαβάζω στο εξώφυλλό του.

Έχω να πω ότι με μάγεψε με τη ροή του λόγου, όσο λίγα βιβλία μπορούν. Από τη στιγμή που το ξεκίνησα, χάθηκα στην κυριολεξία στον κόσμο των τεσσάρων πρωταγωνιστών του. Και λέω τεσσάρων, γιατί εκτός από τις ζωές των τριών κύριων ηρώων που παρουσιάζονται (της Κατερίνας, της Ειρήνης και του Πέτρου), υπάρχει κι ένας συνδετικός κρίκος που τους ενώνει, μια τέταρτη ηρωίδα που παίζει, με τον δικό της τρόπο, καταλυτικό ρόλο στις σημαντικές αποφάσεις που θα πάρουν.

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που μιλά για τη ζωή· μας προτρέπει να τη δούμε αλλιώς. Αυτή με τις χαρές και τις πίκρες, αυτόν τον δρόμο με τις πολλές στροφές κι ανηφόρες κατηφόρες, που πάντα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει, ευχάριστα και πολλές φορές δυσάρεστα.
Κι αν για πολλούς και πολλές από εμάς, οι αποτυχίες μάς βυθίζουν σε τέλμα, μας εξουθενώνουν κι αντί για πολύτιμο μάθημα, προσφέρουν όνειδο και πόνο αφήνοντας βαθιές χαρακιές στην ψυχή που αργούν να επουλωθούν –μπορεί και ποτέ– φτάνει μια μόνο στιγμή, μια μεγάλη, μαγική ανατροπή, που ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο και προσδιορίζει τη συνέχεια, την εξέλιξη.

Οι τρεις κύριοι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας αυτό καλούνται ν' αντιμετωπίσουν. Τη μεγάλη ανατροπή, που ήρθε απροσδόκητα κι έσκασε σαν βόμβα τη φούσκα της ήσυχης, καλοβαλμένης ζωής τους. Μιας ζωής που δεν ήταν αυτή που νόμιζαν μέχρι πρόσφατα…

Το βιβλίο διαιρείται σε εφτά κεφάλαια και στο καθένα απ' αυτά μιλά σε πρώτο πρόσωπο ένας εκ των τριών ηρώων, εναλλάξ, με τον συνδετικό τους κρίκο, την Ιφιγένεια, να παίρνει τη σκυτάλη στο τέταρτο κεφάλαιο, όταν έχει πλέον ανατραπεί ο κόσμος τους κι εκείνη σαν μαγική νεράιδα καλείται να τους βοηθήσει να τον ξαναστήσουν.

Μα ας πάρουμε τα γεγονότα απ' την αρχή. Η Κατερίνα, η πρώτη ηρωίδα, διαλύεται όταν μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του μαστού, κάτι που αν και θεραπεύεται, την αποξενώνει σταδιακά από τα μέλη της οικογένειάς της. Οφείλει να παλέψει με την κατάθλιψή της –«δώρο» από τον καρκίνο που αφαιρέθηκε– όχι μόνο για κείνην και τους δικούς της, αλλά και για να συμφιλιωθεί με τον θάνατο της μητέρας της, που επίσης είχε χτυπηθεί με την επάρατη νόσο κι έφυγε.
Τα αισθήματα της Κατερίνας είναι ένας άγνωστος, καινούργιος κόσμος για μένα, οφείλω να ομολογήσω. Χαίρομαι όμως που μου δόθηκε η ευκαιρία να τα μοιραστεί μαζί μου, που την συνάντησα, που αφουγκράστηκα τον πόνο της, έστω δια της ανάγνωσης. Το ίδιο αισθάνθηκα και με τους υπόλοιπους φίλους του μυθιστορήματος.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γνωρίζω τον Πέτρο, ανερχόμενο αρχιτέκτονα, που ασχολείται μανιωδώς με τη δουλειά, γιατί δεν θέλει ν' αντιμετωπίσει κατάματα την ιδιαιτερότητα του μικρού και τόσο εύθραυστου γιου του, που είναι αυτιστικός. Παρατηρώ από μακριά την ανικανότητά του να διαχειριστεί το ίδιο το παιδί του και την ξαφνική εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης από τη γυναίκα του… που γίνεται σκοπίμως για να τον φέρει επιτέλους αντιμέτωπο με το θέμα της γονικής φροντίδας που τόσο αμελεί… κι εκείνος αδυνατεί να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα, μα κυρίως τον εαυτό του… πόσο άγνωστος αλήθεια είναι μερικές φορές!

Και κλείνω την περιδιάβαση στον κόσμο των νέων μου φίλων, μ' αυτόν της Ειρήνης, που προδομένη από τη φυγή του άντρα της και τον έρωτά του για μια άλλη γυναίκα, προχωρεί στο απονενοημένο διάβημα, την αυτοχειρία. Για να σωθεί τελευταία στιγμή, από τον συνεργάτη και καλό της φίλο, Κώστα. Την βλέπω συντετριμμένη στο νοσοκομείο κι εκείνος να προσπαθεί να της επουλώσει τις πληγές.

Η τέταρτη ηρωίδα, εμφανίζεται ξαφνικά στις ζωές τους, σαν από μηχανής θεός, όταν πλέον πίστευαν και οι τρεις ότι όλα είχαν χαθεί και τίποτα δεν είχε νόημα. Δεν μπορώ δυστυχώς να σας αποκαλύψω περισσότερα γι' αυτήν και τον επιδραστικό της ρόλο στις ζωές των φίλων μου, γιατί τότε θα χανόταν η μαγεία της πλοκής του βιβλίου.
Μπορώ όμως να σας πω, ότι ήρθε τόσο ξαφνικά όπως κι έφυγε. Η επίδρασή της όμως ήταν απόλυτα καταιγιστική και ουσιώδη, που τους έκανε αίφνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, πρώτα στον εαυτό τους και μετά στους οικείους τους. Η παρουσία της, αν τους ρωτήσετε, ακόμα και σήμερα, επιδρά στις ζωές τους. 

Μακάρι όλοι μας να έχουμε την τύχη, εκεί στις δυσκολίες της ζωής, ν' ανταμωθούμε με το κουράγιο και τη σοφία του δικού μας από μηχανής θεού. Ενός προσώπου που θα μας κάνει να δούμε τη ζωή αλλιώς, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Γιατί, τη ζωή, πρέπει να τη γευόμαστε με τα καλά και τα άσχημά της, τη χαρά και τον πόνο και να βρίσκουμε σκοπό κι ελπίδα στο καθένα από αυτά. Να την κάνουμε να έχει νόημα.

Η ζωή μας αλλιώς. Χαρείτε την! Αγαπήστε την!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα Η ζωή αλλιώς της Αναστασίας Ξενοφώντος-Γαϊτάνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α. Ανώνυμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη