Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Άθλος πρώτος: Το λιοντάρι της Νεμέας


Γιώργου Ζώτου

Πίνακας Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Στην Πελοπόννησο ένα λιοντάρι έζησε όλο κι όλο κι αυτό ήταν τεράστιο, μοχθηρό και πολύ ζημιάρικο μιας και ό,τι έβρισκε το καταβρόχθιζε!
Λέων ο Πειναλέων!
Λέγεται μάλιστα ότι ο Λέων τριγύριζε κοντά στη Νεμέα επειδή η περιοχή βγάζει φημισμένα κρασιά και προτιμούσε να συνοδεύει τα τσιμπούσια του με ένα καλό μερλό ή ένα αγιωργίτικο Νεμέας.
Ο Ευρυσθέας άρπαξε την ευκαιρία να βάλει από την αρχή τα δύσκολα στον φίλο μας.
Άθλος πρώτος: Το λιοντάρι της Νεμέας!
Βάλτε λοιπόν κι εσείς ένα ποτηράκι κρασί (Νεμέας ε; μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας) και πάμε να δούμε την πρώτη περιπέτεια του ήρωα της καρδιάς μας.
Πάει που λέτε ο Ήρα στη Νεμέα, βρίσκει τη σπηλιά του λιονταριού που είχε δύο ανοίγματα, μπαίνει από το ένα, βγαίνει ο λιοντάρης από το άλλο σαν κύριος.
Το πηγαίνανε γύρω γύρω όλοι ώσπου κάποια στιγμή ο λεβέντης μας πιάνει το μυστρί και το πηλοφόρι και χτίζει το ένα άνοιγμα.
Κι έπειτα ορμάει μέσα από το άλλο και βρίσκει το λιοντάρι παγιδευμένο.
Εδώ είμαστε, λέει, βγάζει το τόξο, ρίχνει ένα βέλος, τσουφ, χτυπάει στο δέρμα και κάνει γκελ. Του ρίχνει όλα τα βέλη, τίποτα! Τσαφ, τσουφ, σαν να χτύπαγαν ντουβάρι.
Από την άλλη ο Λέων δεν κατάλαβε και πολλά, σου λέει, πολλά κουνούπια έχει σήμερα, τι έγινε;
Κι από την είσοδο του σπηλαίου βλέπει τον Ήρα να ορμάει κατά πάνω του με το σπαθί. Χασμουρήθηκε ο λέων, καθώς είδε το σπαθί να λυγίζει στο δέρμα του σαν λαμαρίνα.
Ο Ήρα τα πήρε στο κρανίο. Βγάζει κατά σειρά δραπανοκατσάβιδο, αλυσοπρίονο, μέχρι και το φωτόσπαθο των Τζεντάι δοκίμασε, το άτιμο το λιοντάρι δεν τρυπιόταν με τίποτα.
Τελευταία ελπίδα του, το ρόπαλο, του ρίχνει μία στην κεφάλα ζαλίστηκε ο Λέων αλλά δεν έλεγε να πεθάνει.
Εκεί ακριβώς έχουμε άλλη μια πρώτη εμφάνιση στο έργο μας. Πετάχτηκε η θεά Αθηνά, που πολύ τον συμπαθούσε τον Ήρα όμως είχε απογοητευτεί πλήρως από το IQ του και του ψιθυρίζει στ' αφτί:
— «Ρε άρπα τον από τον λαιμό και πνίχ' τον σαν κοκόρι, που θες να τον κάνεις σουβλάκι».
Από μυαλό κορμάρα ο Ηρακλής αλλά στα χέρια Ζαμπίδης! Τον βουτάει τον κύριο
Λεοντάρη τον βάζει κάτω και δεν τον αφήνει να πάρει ανάσα.
Μόλις ο Λέων τα κακάρωσε και ετοιμάστηκε να φύγει ο Ήρα, πάλι η Αθηνά του ταρακούνησε τον εγκέφαλο.
— «Βρε λεβέντη μου, έχεις άλλους 9 άθλους (που θα γίνουν 11 αλλά δεν του το 'πε για να μην τον απογοητεύσει από τώρα), πού θα πας γυμνός στ' αγγούρια; Πάρε το τομάρι του και φόρα το που δεν το διαπερνά τίποτα! Δείκτης προστασίας 3000!»
Νέος γρίφος για τον Ήρα! Πώς να γδάρει το κτήνος αφού τίποτα δεν έκοβε το πετσί του. Πάνω που είχε βραχυκυκλώσει και άρχισε να βγάζει καπνούς από τ' αφτιά η Αθηνά τον λυπήθηκε για πολλοστή φορά:
— «Βγάλ' του τη μασέλα και με τα δόντια γδάρε το πετσί!»
Κι από τότε ο Ήρα είναι όπως τον ξέρουμε ακριβώς στις φωτογραφίες, με την αυθεντική λεοντή και το ρόπαλο, το μόνο όπλο που δεν τον πρόδωσε.
Τρία εορταστικά φακτ:
1. Το παγκράτιο άθλημα, κατά μία εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τον τρόπο που ο Ηρακλής κράτησε, συγ-κράτησε και στο τέλος επι-κράτησε του λιονταριού της Νεμέας, δηλαδή παν-κράτησε! (Άσχετο αλλά θα σκάσω αν δεν το πω: Και το Παγκράτι προς τιμή του παγκράτη Ηρακλή ονομάστηκε έτσι!)
2. Προς τιμήν του Ηρακλή, που απελευθέρωσε την περιοχή από τον σκληρόπετσο δυνάστη της, διοργανώθηκαν τα Νέμεα, από τους πιο διάσημους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας.
3. Προς τιμήν του μεζέ-λιονταριού, πήρε το όνομά του ο αστερισμός του Λέοντα.

Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη