Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Greek Θέραπι

Το “χιουμοριστικό βιβλίο” ως λογοτεχνικό είδος είναι ίσως το πιο δύσκολο. Και αυτό γιατί ο συγγραφέας πρέπει μέσα από το κείμενο του να δημιουργήσει μία τόσο εύθυμη και αστεία ατμόσφαιρα, ώστε να προξενήσει το γέλιο του αναγνώστη. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι συγγραφείς που το επιχειρούν πολλές φορές υπερβάλλουν, και έχοντας ως σκοπό να κάνουν τον αναγνώστη αναγκαστικά να γελάσει προσπαθούν να πλάσουν ένα βιβλίο με καρικατούρες, αντί για ήρωες, με γεγονότα εξωπραγματικά και ακραία που ξεφεύγουν αρκετά.
Είναι όμως και κάποια βιβλία του είδους αυτού, που ναι μεν διέπονται από κάποια στοιχεία υπερβολής, προφανώς και χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν το σκοπό του βιβλίου που φυσικά είναι το γέλιο κι οι ήρωες τους έχουν κάποια κωμικά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα χιουμοριστικό κλίμα, αλλά είναι γραμμένα με τέτοια προσοχή και τόσο όμορφο τρόπο που πραγματικά απολαμβάνεις να τα διαβάσεις. Απολαμβάνεις να παρασυρθείς από τις λέξεις τους και να ζήσεις γελώντας μέχρι δακρύων στο πλευρό των ηρώων τους κάθε τους αστεία στιγμή...
Ένα λοιπόν από αυτά τα μικρά διαμαντάκια, που αξίζουν να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη, είναι και το καινούργιο βιβλίο της συγγραφέας Θάλειας Κουνούνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, με τίτλο “Greek Θέραπι”. Ένα βιβλίο επίκαιρο, αρκετά καυστικό, με έξυπνο χιούμορ και αξιαγάπητους χαρακτήρες.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ένας γάμος, ή μάλλον ένας μισοτελειωμένος γάμος που μετατρέπεται σε κηδεία, που τελικά δεν είναι πραγματική κηδεία, αφού ο παραλίγο γαμπρός-εκλειπών Στέφανος θα εκφράσει μέσω του δικηγόρου του την επιθυμία του να τον αποτεφρώσουν, θα σταθεί η αφορμή για μία αναπάντεχη συνάντηση. Παλιοί γνώριμοι, αλλά και νέα πρόσωπα θα συναντηθούν και θα δημιουργήσουν μία νεοσύστατη, αταίριαστη παρέα. Μία παρέα αποτελούμενη από μία μισοπαντρεμένη, μία ανύπαντρη εγκυμονούσα, έναν άντρα σε διάσταση, μία ώριμη-γοητευτική γεροντοκόρη (αγνώστου ηλικίας!), μία νεαρή σκατούλα γεροντοκόρη, έναν ερωτομαλθακό κι έναν ομοφυλόφιλο που είναι παντρεμένος με άντρα και που έχουν μαζί ένα παιδί. Ιουλία, Αννίτα, Αναστάσιος, Βαρόνου, Αφροδίτη, Φαίδωνας κι Αντρέας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα επιδοθούν σε ξέφρενες και ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Περιπέτειες που κάθε φορά θα λαμβάνουν χώρα και σ' ένα διαφορετικό σημείο. Από το νεκροτομείο Αθηνών, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ένα δικαστήριο, μέχρι και το Λος Άντζελες και τη μακρινή Καρδίτσα. Πολλές φορές ωστόσο, οι ήρωες του βιβλίου θα βρεθούν και σε μία αίθουσα διεξαγωγής ομαδικής θεραπείας, μιας και ο ερωτομαλθακός, ο Φαίδωνας, όντας ψυχοθεραπευτής και μέλος ενός ομαδικού ευρωπαϊκού διδακτορικού, θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη παρέα ως δείγμα του ελληνικού πληθυσμού...


Το “Greek Θέραπι” ήταν για μένα μία αναπάντεχη αναγνωστική έκπληξη!
Γενικότερα, δεν είναι του γούστου μου η κωμωδία ούτε σε σειρές, ούτε σε ταινίες, αλλά ούτε και σε βιβλία. Και αυτό γιατί σαν άτομο γελάω αρκετά δύσκολα.
Κι όμως με το συγκεκριμένο βιβλίο γέλασα μέχρι δακρύων!
Με λόγο λιτό, έντονα προφορικό, ανάλαφρο και διανθισμένο με έξυπνο χιούμορ η συγγραφέας Θάλεια Κουνούνη πλάθει αριστοτεχνικά ένα σύγχρονο χιουμοριστικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο σουρεάλ καταστάσεις που μέσα από τις παραστατικές περιγραφές και τους άκρως χιουμοριστικούς διαλόγους που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, ο αναγνώστης παρασύρεται σε μία ξεκαρδιστική περιπέτεια που θα τον συναρπάσει. Θα τον κάνει να γελάσει με την καρδιά του. Θα τον συγκινήσει, αλλά και θα τον προβληματίσει αρκετά. Κι αυτό γιατί μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου λογοτεχνικού αναγνώσματος, που φαινομενικά λόγω της κατηγορίας στην οποία ανήκει πρέπει να αποτελεί ένα ρηχό εύθυμο ανάγνωσμα για ώρες χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η συγγραφέας επιλέγει να θίξει σύγχρονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο. Αρχικά, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει ένα παντρεμένο ζευγάρι ομοφυλόφιλων, που έχει υιοθετήσει και παιδί, η συγγραφέας ξορκίζει θα έλεγα και σπάει αρκετά ταμπού και απαρχαιωμένα στερεότυπα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αφού παρουσιάζει δύο φυσιολογικούς ανθρώπους που αγαπιούνται αληθινά να ζουν μία φυσιολογική ζωή, όπως κάθε ζευγάρι, κοινωνώντας έμμεσα στον αναγνώστη το μήνυμα πως η αγάπη δεν έχει φύλο και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να τη βιώσει ελεύθερα κι απόλυτα και να ζήσει πλάι στον άνθρωπο που ο ίδιος επιλέγει, κι όχι πλάι σε αυτόν που προστάζουν οι παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις. Μέσα από τις σελίδες του εξαίρετου αυτού λογοτεχνικού αναγνώσματος, η κυρία Κουνούνη σατιρίζει επίσης, σε μεγάλο βαθμό και με αρκετά ευφυές και καυστικό τρόπο τα πολιτικά τεκταινόμενα των καιρών μας, αφού επιλέγει μία από τους πρωταγωνιστές του “Greek Θέραπι” και συγκεκριμένα την Αφροδίτη, να εργάζεται στο Προεδρικό Μέγαρο, ούσα το δεξί χέρι της πρώτης κυρίας. Ακόμη, μέσα από το νέο της λογοτεχνικό πόνημα η συγγραφέας περνά και αρκετά μηνύματα για τον ελληνικό λαό και τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα του που τον κάνουν μοναδικό κι αγαπητό, και ας τον παρεξηγούν οι ξένοι, κάτι το οποίο το περνά πολύ έξυπνα στο βιβλίο της, μέσα από τις σημειώσεις-παρατηρήσεις που κράτα ο Φαίδωνας για το ευρωπαϊκό ομαδικό διδακτορικό.
Εκτός των σημαντικών μηνυμάτων που διαποτίζουν το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα τους. Με παραξενιές κι αδυναμίες όπως όλοι μας. Πρόσωπα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας. Πρόσωπα που διαβάζοντας κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο σελίδα τη σελίδα, κεφάλαιο το κεφάλαιο θα τα καταχωρήσει για πάντα μες στην καρδιά του, περικλείοντας τα με αγάπη, ενώ δε θα διστάσει να γελάσει με τις συναρπαστικές τους περιπέτειες μέχρι δακρύων!
Το “Greek Θέραπι” λοιπόν, είναι ένα βιβλίο ανατρεπτικό, χιουμοριστικό, ευφυές, διδακτικό.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και θα κρατήσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι και τη τελευταία λέξη!
Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν, να δοκιμάσετε κι εσείς ένα συναρπαστικό, ομαδικό “Greek Θέραπι”;


Γιάννης Ζαραμπούκας
Το μυθιστόρημα της Θάλειας Κουνούνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ένα απόσπασμα...
H Αννίτα, αφού ρίχνει ένα δολοφονικό βλέμμα στη θεία (δεν έχει σημασία αν στη συγκεκριμένη περίπτωση δε φταίει για τα νεύρα της –έχει καβάτζα τις αιτίες), σηκώνεται με φόρα από την καρέκλα της και πλησιάζει τον Τρικούπη.
Τον κοιτάει άγρια.
Εκείνος σκιάζεται.
Η Αννίτα κολλάει το πρόσωπό της στο δικό του.
Οι μύτες τους φιλιούνται.
Ο Τρικούπης σκιάζεται πιο πολύ. Αρχίζει να αλληθωρίζει. Και, μεταξύ μας, σαν να του φεύγει και λίγο κάτουρο.
– Θα σε παρακαλούσα πολύ ευγενικά (αλήθεια, έτσι λέει η Αννίτα, δε λέω ψέματα) να αφήσεις στην άκρη όλες αυτές τις παπαριές (εντάξει, αυτό το πιστεύετε και χωρίς να σας διαβεβαιώσω) και να μας πεις πρώτα για πόσα εφτά μιλάμε!
– Εεε... 
– Εξ και ξερός! Λέγε!
Πόσα λεφτά είχε ο Οδυσσέας;

Η Θάλεια Κουνούνη-Πολυβίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους στην Κύπρο. Έχει σπουδάσει Ακουολογία στο Λονδίνο και σήμερα διευθύνει εταιρεία που έχει αντικείμενο τον έλεγχο και την ενίσχυση της ακοής.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Το Τέλος Ήταν Μόνο η Αρχή, Κράτα με... Η Κιβωτός Σαλπάρει, Όπου και να ’σαι, σ’ Αγαπώ, Τα Χρώματα της Ζωής μου, Ευτυχία Εδώ ή Λίγο πιο Πέρα, Δεν Υπήρξα Ποτέ (Παράλληλη Λογοτεχνία με το βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντούρου Χωρίς Εσένα) και Η Παναγιά των Δελφινιών.

Περισσότερα από/για τη Θάλεια Κουνούνη:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη