Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νίνα Μπούρη και ο Σάλος

Σάλος, Νίνας Μπούρη

Όλα ξεκινούν από την εφημερίδα Μέλανθος και τα μέλη από τα οποία απαρτίζεται, που εξειδικεύονται στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Ο Ισαάκ Συκιώτης, ένας εξαίρετος δημοσιογράφος με σπουδές στην Αμερική και μεγάλη πείρα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενημερώνεται από μία συνεργάτιδά του πως μία διάσημη τραγουδίστρια, η Σία, έχει δημοσιεύσει ένα παράξενο βίντεο στο διαδίκτυο. Εκείνη ισχυρίζεται ότι ακούει αλλόκοτους ήχους. Εκείνος πιστεύει πως όλα αυτά είναι στο μυαλό της. Όμως η συνεργάτιδά του, η Σίλβια, επιμένει πως αυτή η ιστορία θα εκτοξεύσει την εφημερίδα τους στα ύψη. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο επικεφαλής τους.

Έτσι, μέσω αυτής της υπόθεσης και της βοήθειας του αστυνομικού Πελέκη, οι δυο τους καταφέρνουν και εισχωρούν στο άβατο μονοπάτι της αστυνομίας. Το επόμενο τρομαχτικό χτύπημα έρχεται, τόσο για την τραγουδίστρια όσο και για τα υπόλοιπα θύματα του άγνωστου εγκληματία, δημιουργώντας μία ατσαλένια αλυσίδα η οποία τους σφίγγει όλους από τον λαιμό. Οι πρωταγωνιστές φλέγονται, σε μία προσπάθεια να βρουν τον θύτη, την ίδια στιγμή που αθώοι άνθρωποι απειλούνται και χάνουν αναπάντεχα τις ζωές τους.

Ποιος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον φόβο του;
Ποιος θα είναι αυτός που θα ανακαλύψει τον καλά χτισμένο ιστό που υφαίνει ο «Σάλος»;

Η γραφή της Νίνας Μπούρη κυλά σε γρήγορο ρυθμό, δεν πλατειάζει και το απλό αλλά περιγραφικό στιλ της μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον προτρέπει να συνεχίσει να διαβάζει αγωνιωδώς, ώστε να ανακαλύψει το ψυχολογικό παιχνίδι που παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια του. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις, που προκαλεί διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα στον αναγνώστη, γι' αυτό και σας προτείνω να το διαβάσετε για να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Νίνας Μπούρη, Σάλος, και φωτογραφία της ίδιας

Νίνα μου, καλώς όρισες στο koukidaki.gr! Για αρχή, θα ήθελα να μας πεις πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με λίγα λόγια.
Νίνα Μπούρη: Καλώς σας βρήκα! Αν και το να περιγράψει κανείς τον εαυτό του φαντάζει κάπως εγωκεντρικό, η απάντηση σε αυτή την πρόκληση σε κάνει να συσκεφτείς λίγο παραπάνω με το μέσα σου. Ισχυρογνώμων, δοτική, εγωίστρια, υπομονετική. Αυτά είμαι.

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη λογοτεχνία; Επίσης, ποιο είναι το αγαπημένο σου μυθιστόρημα;
Ν.Μ.: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ήταν το «Χωρίς οικογένεια» στη Δευτέρα δημοτικού. Η έλξη μου προς στο βιβλίο εμφανίστηκε νωρίς. Το «Χωρίς οικογένεια» ήταν βαρύ και με έντονο το κοινωνικό νόημα. Προσπαθούσα να το ολοκληρώσω για έναν χρόνο. Με εντυπωσίασε τόσο, που ένιωσα μέσα μου κάτι να αλλάζει, σαν να βρίσκω την κλίση μου. Αγαπημένο μυθιστόρημα μέχρι σήμερα θα πω εκείνο, που θα μπορούσα να διαβάζω ξανά και ξανά. Την Dark Academia διλογία των Ninth House και Hell Bent.

Ποιον/-αν συγγραφέα ξεχωρίζεις και γιατί;
Ν.Μ.: Ο συγγραφέας που ξεχωρίζω είναι ο John Grisham, γιατί μπορώ να χάνομαι με τις ώρες στις περιγραφές και στον κόσμο που πλάθει. Γιατί νιώθω τα έργα του σαν μηχανές του χρόνου κι αυτό για μένα είναι άκρως θελκτικό στοιχείο γραφής.

Πότε άρχισες να γράφεις;
Ν.Μ.: Έγραφα από πολύ μικρή. Η οργανωμένη, όμως, συγγραφή με στόχο τη συγκρότηση μιας ιστορίας, που θα αποτελέσει βιβλίο, είναι κάτι που κάνω τα τελευταία τρία χρόνια.

Τι είναι η συγγραφή για εσένα;
Ν.Μ.: Η συγγραφή για μένα είναι μια πιστή παιδική μου φίλη, που της εξομολογούμαι τα πάντα κι είναι σε όλες τις στιγμές δίπλα μου να με ακούσει. Είναι σύστοιχη με την ύπαρξή μου.

Με ποιες προκλήσεις ήρθες αντιμέτωπη ως νέα συγγραφέας;
Ν.Μ.: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο εαυτός μου. Όταν γράφω βρίσκω συνεχώς μπροστά μου «εμένα» σαν ένας αυστηρός καθρέφτης να με ακολουθεί συνέχεια. Με τα καλά και τα άσχημά μου. Όλα αφρίζουν στην επιφάνεια σε μια διαδικασία εσωτερικής κάθαρσης. Κι αυτό είναι κάτι πέρα για πέρα ψυχοφθόρο.

Τι χρώμα, γεύση, άρωμα, υφή και μουσική θα έδινες στον «Σάλο»;
Ν.Μ.: Σκούρο γκριζομπλέ, όπως ο ουρανός ένα απομεσήμερο του Νοεμβρίου. Η γεύση θα ήταν ξεκάθαρα στυφή, όπως τα κυδώνια, το άρωμα βιομηχανικό και γήινο συνάμα, όπως ένα κομμάτι καμένου πλαστικού πάνω σε βρεγμένο χώμα. Η υφή τραχιά και γλιτσερή, όπως τα βρύα και οι λειχήνες, και η μουσική θα ήταν σκοτεινή, ορχηστρική, μονότονη.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να μεταφέρεις στον αναγνώστη μέσα από το μυθιστόρημά σου;
Ν.Μ.: Το βασικό μήνυμα είναι έκδηλο και σαφές, όταν κάποιος ολοκληρώσει το βιβλίο. Δε θα αναφερθώ όμως σε αυτό. Το βαθύτερο μήνυμα έχει να κάνει με τη σχετικότητα της ηθικής ως έννοια και κατά πόσο μπορούμε να πλησιάσουμε τις γκρίζες ηθικές ζώνες, αφήνοντας ανεπηρέαστη την κριτική μας σκέψη.

Πιστεύεις ότι η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;
Ν.Μ.: Όση δύναμη έχει η ανθρώπινη θέληση να αλλάξει τον κόσμο, άλλη τόση και περισσότερη έχει η τέχνη, γιατί μας θυμίζει πως είναι η μόνη, που μπορεί να προσεγγίσει το τέλειο και, κατά συνέπεια, να χαράξει τον δρόμο προς αυτό.

Και τέλος, τι θα ήθελες να πεις στους νέους συγγραφείς και στους αναγνώστες μας;
Ν.Μ.: Στους νέους συγγραφείς θα ήθελα να πω ότι η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ακόμα κι όταν αυτό φαντάζει θολό κι αβέβαιο, είναι το λάκτισμα που θα τους ωθήσει στην πρόοδο. Στους αναγνώστες θα πω να θυμούνται πως η τέχνη έχει την ικανότητα να αλλάξει τον κόσμο, τόσο από την πλευρά του δημιουργού, όσο κι από την πλευρά του δέκτη. Να σκέφτονται πως, κάθε φορά που διαβάζουν ένα βιβλίο, συντάσσουν νοερά το προσωπικό τους μανιφέστο.

Σε ευχαριστώ πολύ, Νίνα μου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Νίνας Μπούρη Σάλος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάνοια. Στην περίληψη λέει:
Πώς θα ένιωθες, αν ξαφνικά άκουγες στο σπίτι σου δυνατούς θορύβους, χωρίς να μπορείς να εντοπίσεις την πηγή τους; Πώς θα αντιδρούσες, αν αυτά τα ηχητικά παράσιτα συνέχιζαν να επαναλαμβάνονται και σε δημόσια μέρη, με μάρτυρες πολλούς ανθρώπους; Πάνω από δύο, παύει να είναι σύμπτωση. Πόσο γρήγορα θα χτυπούσε η καρδιά σου, αν στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού σου έβρισκες ένα κρυπτογραφημένο γράμμα, σε μια παράξενη και άγνωστη γραφή; Μήπως σιγά σιγά θα έβλεπες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους;
Η Σία βιώνει παρόμοια περιστατικά, που φανερώνουν την ύπαρξη κάποιου εχθρού στη ζωή της και νιώθει να απειλείται. Ο αστυνόμος Πελέκης αναλαμβάνει με τη βοήθεια του Ισαάκ, δημοσιογράφου που καλύπτει το ρεπορτάζ της υπόθεσης, να αποκρυπτογραφήσει το γράμμα και να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη.
Τελικά, ποιο κίνητρο κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Πόσο μπορείς να φοβηθείς; Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, για να ξεφύγεις από τις φοβίες σου;
Η Νίνα Μπούρη γεννήθηκε Πρωτομαγιά του 1992 στην Αθήνα. Από μικρή αγαπούσε τις ιστορίες, της άρεσε να μιλάει και να γράφει ό,τι σκαρφιζόταν το μυαλό της. Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ήταν μονόδρομος για τις σπουδές της. Το 2016 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και έκτοτε εργάζεται ως φιλόλογος, προσπαθώντας να κάνει τους μαθητές της να αγαπήσουν τα αρχαία ελληνικά όσο κι εκείνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη