Το χελιδόνι

Δύο πολύ καλοί ηθοποιοί, η Μαρία Τσιμά και ο Κυριάκος Μαρκάτος, με την άριστη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Αναστασάκη, μας φέρνουν στο φως το σκοτάδι που βρίσκεται σε δύο ψυχές και την προσπάθεια της λύτρωσης, στην παράσταση Το χελιδόνι

Ένα σημαντικό έργο που, έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία από το 2016 μέχρι σήμερα σε πολλά θέατρα ανά τον κόσμο και για τρίτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή, φιλοξενείται από το θέατρο ΕΛΕΡ, ένα κέντρο θεατρικής τέχνης με πολλές και καλές παραστάσεις που έχουν βρει εκεί στέγη και που ανήκει στην Ελένη Ερήμου.

Το χελιδόνι του Καταλανού συγγραφέα Γκιλιέμ Κλούα έχει προκύψει με αφορμή μιας τρομοκρατικής πράξης σε ένα γκέι μπαρ στο Ορλάντο.

Η ιστορία εξελίσσεται χρόνια μετά, όταν από σύμπτωση δύο άνθρωποι που ζουν με τις προσωπικές τους απώλειες κρατώντας βαθιά μέσα τους πολλά γιατί, που δεν βρίσκουν απαντήσεις, βρίσκονται σε ένα διαμέρισμα όπου παραδίδονται μαθήματα φωνητικής. Δύο άνθρωποι, ο Ραμόν και η Αμέλια, όσο προχωράει η μέρα, η χαλαρή συζήτηση που ξεκινούν εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό, απρόσμενα, διότι υπάρχουν γεγονότα που τους έχουν επηρεάσει βαθιά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω ανεξέλεγκτα, επιθετικά, με μια άρνηση, έναν βουβό πόνο που αποκτά φωνή και μια ενοχή που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.

Ένα έργο που μιλά για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη βία, που προκύπτει, και την επικοινωνία που μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση στο αδιέξοδο του μυαλού και στην πολυπλοκότητα των επιλογών που συχνά οδηγούν όλους μας σε λάθος συμπεράσματα.

Ένα ψυχολογικό δράμα, που οδηγεί ηθοποιούς και θεατές να προβληματιστούν και ίσως κάποιοι να αναθεωρήσουν πάγιες λογικές που έχουν εσκεμμένα τοποθετηθεί με μαεστρία στο μυαλό των ανθρώπων με σκοπό να διατηρηθεί το μίσος και να κρατηθεί το διαφορετικό απομονωμένο.

Δύο πολύ καλοί ηθοποιοί, η Μαρία Τσιμά και ο Κυριάκος Μαρκάτος, με την άριστη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Αναστασάκη, μας φέρνουν στο φως το σκοτάδι που βρίσκεται σε δύο ψυχές και την προσπάθεια της λύτρωσης.

Οι ερμηνείες τους είναι συγκλονιστικές και όσο προχωρά το έργο, τόσο γίνεται πιο έντονη η δυναμική παρουσία και των δύο, που έχουν βρει την απόλυτη χημεία που τους οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σε μια πολύ καλή παράσταση που αξίζει να δει κάποιος.

Θέλω να ευχαριστήσω την υπεύθυνη επικοινωνίας κυρία Μαρίκα Αρβανιτοπούλου για τη διάθεση των προσκλήσεων που με οδήγησε να παρακολουθήσω μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου