1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Διαβάστε τα κείμενα που συμμετέχουν, βαθμολογήστε ή σχολιάστε τα! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες των κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών * Η κληρονομιά του αίματος * Λίλιθ και Λασθινία * Το μαντήλι της Θέμιδος * Ανατομία ενός καλλιτέχνη ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα * Ταξίδεψα για να σε βρω ** Διηγήματα: Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα * Σκοτεινά φεγγάρια ** Ποίηση: Ως εδώ βυθίζομαι * Ευδόκιμο μέλι * Ένα δέντρο λιβάνι και πάλι ο ξηρανθός * Σώματα δίχως χρόνο * Λαξεμένοι ψίθυροι * Εν αμφιβολία ποιητές ** Νουβέλα: Ενηλικίωση * Η σιωπή της Περσεφόνης * Όταν η μοίρα εκδικείται ** Παιδικό: Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Έξι τίτλους των εκδόσεων Ελκυστής

1ος Λογοτεχνικός διαγωνισμός koukidaki.gr

Ιδέα
Από καιρό ήθελα να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Να συν-πράξουμε και να συν-υπάρξουμε λογοτεχνικά -ως φανατικοί φιλαναγνώστες κάποιοι, ως αέναες πένες κάποιοι άλλοι- όμως μέσα από μια διαδραστική εμπειρία (καθώς η συνύπαρξη ισχύει έτσι κι αλλιώς) όπου θα συμμετέχουν όλοι: αναγνώστες και συγγραφείς. Τελικά, το μόνο που συνδυάζει τη λογοτεχνία με μια αλληλεπίδραση ανάμεσα μας είναι ο διαγωνισμός· κι έτσι, ιδού, ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που αποφάσισα να διοργανώσω.
Στο τέλος, μετά τα πολλά γράψε-σβήσε, πήρε σάρκα και οστά ο ακόλουθος τρόπος συλλογής των συμμετοχών, αξιολόγησης και απονομής των βραβείων. Κυρίαρχη σκέψη μου ήταν να δημιουργηθεί μια διαδικασία όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κι αμερόληπτη που να προσφέρει ενδιαφέρον προς όλες τις πλευρές, ψυχαγωγία, αλλά με ουσία και βάρος, και να διαθέτει το στοιχείο της έκπληξης. Ιδέα, σύλληψη, απόφαση, εκτέλεση... όλα δικά μου· με την ελπίδα βέβαια ότι θα αρέσει και σε 'σας και θα συν-ταξιδέψουμε. Γιατί, ιδέα χωρίς παρέα ίσον τίποτα.
Φύγαμε!
Θέμα
Ο έρωτας

Όροι
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενήλικες που εκφράζονται, δηλαδή γράφουν, στην ελληνική γλώσσα.
 • Με κάθε αποστολή έργου στο διαγωνισμό, ο δημιουργός αποδέχεται αυτόματα τους όρους αυτού που θεωρούνται ουσιώδεις και βασικοί για την εξέλιξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς εξαιρέσεις.
 • Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, πρωτόφαντα κι αδημοσίευτα. Απαγορεύεται η δημοσίευση μέρους ή του συνόλου ενός έργου που συμμετέχει στο διαγωνισμό με οποιονδήποτε τρόπο. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού, κι αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι νικητές, θα μπορούν οι συμμετέχοντες να αναδημοσιεύσουν όπου θέλουν τα έργα τους -ολόκληρα ή μέρος αυτών- με υποχρεωτική αναφορά πηγής-πρώτης δημοσίευσης το koukidaki.gr και προαιρετική αναφορά στο διαγωνισμό. Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση -και για τις έντυπες δημοσιεύσεις όπως και για τις εκδόσεις- και για όλες τις χώρες του κόσμου.
 • Όλα τα έργα θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή με ψευδώνυμο. Η έκταση δεν προσδιορίζεται όμως είναι υποχρεωτικό να υπάρχει τίτλος.
 • Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν το έργο τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (καλύτερα μη χρησιμοποιήσετε το δικό σας για να μη προδώσετε την ταυτότητά σας) στο jennykoukidou@gmail.com επισυναπτόμενο σε αρχείο word (.doc) βάζοντας θέμα: «1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός koukidaki.gr» κι αφού το υπογράψουν με το ψευδώνυμο της επιλογής τους. Σε εύλογο χρόνο θα λαμβάνουν ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα ώστε να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει καταχωρηθεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κι αφού γνωστοποιηθούν τα έργα που κερδίζουν, εκείνοι που έχουν κερδίσει-διακριθεί θα πρέπει να επικοινωνήσουν τάχιστα στο παραπάνω email ώστε να τους δοθεί η ταχυδρομική διεύθυνση όπου θα αποστείλουν μια επιστολή όπου θα αναφέρεται το πραγματικό ή το λογοτεχνικό τους όνομα μέσα σε καλά σφραγισμένο φάκελο ενώ επάνω στον φάκελο θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου που κέρδισε. Αυτά τα γράμματα θα ανοιχτούν στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων, μπροστά σε όλους! Αν ένας συγγραφέας κερδίσει με δύο ή περισσότερα έργα του θα πρέπει να στείλει ξεχωριστούς φακέλους -έναν για καθένα από αυτά.
 • Για την αποφυγή λάθους ή σκόπιμης (λογο-)κλοπής οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν το έργο τους στον εαυτό τους μέσω των ΕΛΤΑ και να κρατήσουν άθικτο κι ασφαλή τον φάκελο ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού, όποιος δημιουργός-συγγραφέας θέλει, μπορεί να μας γνωστοποιήσει την ταυτότητά του όμως είναι δικαίωμά του να μην αποκαλυφθεί.
 • Οι συμμετέχοντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την πατρότητα των έργων που θα στείλουν -ουδεμία ευθύνη έχει το koukidaki.gr- ενώ σε περίπτωση καταγγελίας ακυρώνεται η σχετική συμμετοχή από τον διαγωνισμό αυτόματα.
Διαδικασία
 • Η κριτική επιτροπή λαμβάνει πρώτη τα έργα και είναι στην ευχέρειά της να εξαιρέσει όσα είναι εκτός θέματος, ή για άλλο λόγο, αφού διευκρινίσει το αίτιο της απόρριψης. Αν έστω ένα μέλος της επιτροπής προβάλει ένσταση για κάποιο έργο εξαιρείται της διαδικασίας.
 • Εν συνεχεία τα βαθμολογεί από το 1 ως το 20, που θεωρείται το άριστα, με ακέραιους αριθμούς, και αμέσως μετά θα δημοσιευθούν στο koukidaki.gr όπου μπορούν να σχολιάζονται και βαθμολογούνται από τους αναγνώστες.
 • Η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής είναι το 50% της συνολικής βαθμολογίας ενώ το άλλο 50% θα προέλθει από την αξιολόγηση των αναγνωστών-κοινού.
 • Θα δοθούν τρία βραβεία [1ο, 2ο και 3ο] για έργα πεζογραφίας (διήγημα, μικροδιήγημα, χρονογράφημα, αφήγημα, κ.ο.κ.) και τρία βραβεία [1ο, 2ο και 3ο] για έργα ποίησης (ποίηση, πεζοποίηση, σονέτο, κ.ο.κ.).
 • Η κριτική επιτροπή έχει την ευχέρεια να επιλέξει κάποια έργα στα οποία θα δοθεί έπαινος. Για τους έπαινους δε θα συνυπολογιστεί η βαθμολογία ή ο σχολιασμός των έργων από τους αναγνώστες-κοινό παρά μόνο η άποψη της κριτικής επιτροπής.
 • Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο όπου θα μάθουμε και την ταυτότητα των δημιουργών-συγγραφέων [δείτε το σημείο της απονομής παρακάτω στο Χρονοδιάγραμμα]. Αν για κάποιο λόγο ο δημιουργός-συγγραφέας δε δύναται να παραβρεθεί προσωπικά, μπορεί να ορίσει αντιπρόσωπο που θα παραλάβει το βραβείο ή τον έπαινο εξ ονόματός του, όμως σε αυτή την περίπτωση οφείλει να έχει ενημερώσει τον ιστότοπο με email. Αν ζητηθεί αποστολή του βραβείου ή επαίνου ο νικητής θα επιβαρύνεται με τα έξοδα (20€).
 • Για να παραλάβει ένας δημιουργός-συγγραφέας το βραβείο ή τον έπαινο που θα έχει ανακοινωθεί οφείλει να αποστείλει στην παραπάνω ταχυδρομική διεύθυνση την επιστολή με το πραγματικό ή το λογοτεχνικό του όνομα μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα δημοσίευσης των νικητήριων έργων. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος πρέπει να έχω στα χέρια μου όλους τους φακέλους με τα ονόματα των νικητών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλά. Έργα που κέρδισαν αλλά έμειναν «ορφανά» από συγγραφέα δεν θα βραβευθούν. Τα βραβεία και οι έπαινοι θα δοθούν μόνο σε «πιστοποιημένους» συγγραφείς-δημιουργούς με τον τρόπο που έχει περιγραφεί παραπάνω.
Χρονοδιάγραμμα
 • Τα έργα θα αποστέλλονται ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 που ορίζεται ως ημέρα λήξης και θα τηρηθεί αυστηρά, χωρίς εξαιρέσεις.
 • Τα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή ως τις 31 Οκτωβρίου 2019.
 • Τα έργα θα δημοσιευθούν στο koukidaki.gr μετά την αξιολόγηση και βαθμολόγησή τους από την κριτική επιτροπή και θα μπορούν τότε να διαβαστούν από όλους, να σχολιαστούν και να βαθμολογηθούν.
 • Η βαθμολόγηση των αναγνωστών θα διαρκέσει από την ημέρα δημοσίευσης ως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
 • Ο μέσος όρος των βαθμολογήσεων θα δημοσιευθεί αρχές Φεβρουαρίου εδώ, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να κάνουν τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις τους (τα σχόλια είναι ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια και ανά πάσα στιγμή), και να ξέρουν την κατάταξη. Η δημοσίευση θα γίνει ως εξής: τίτλος έργου, μέσος όρος μελών επιτροπής, μέσος όρος αναγνωστών και γενικός μέσος όρος.
 • Τα έργα που λαμβάνουν βραβείο ή έπαινο θα αναρτηθούν εδώ στις 21 Φεβρουαρίου 2020.
 • Η εκδήλωση απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:30 στον Πολυχώρο Αίτιον [Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη, Μετρό Ακρόπολη, 2130256666, facebook]
Άνθρωποι
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους κάτωθι όμως, επειδή παρεμβάλλονται μήνες μέχρι τη στιγμή της βαθμολόγησης-αξιολόγησης, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για κάθε αλλαγή, προσθήκη ή αφαίρεση, από αυτή τη σελίδα. Τα μέλη της επιτροπής αποτελούν, με αλφαβητική σειρά, οι:
Μα, εκείνοι που συμμετέχουν δεν εξαντλούνται στα μέλη της επιτροπής. Ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται, συμπαραστέκονται ή συμμετέχουν στο εγχείρημα:
 • Τα διακριθέντα έργα θα ερμηνευθούν ζωντανά, την ημέρα της εκδήλωσης, από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Χρήστο Λιακόπουλο. Ο Χρήστος Λιακόπουλος (facebook page) έχει ξεχωρίσει πάμπολλες φορές στην εικοσαετή και πλέον καριέρα του για ρόλους που έχει αναλάβει τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τελευταία τον απολαμβάνουμε στην παράσταση Αυτοκράτωρ Αδριανός (συγγραφή, ερμηνεία και σκηνοθεσία του ίδιου).
 • Το έργο που συνοδεύει τον 1ο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας koukidaki.gr είναι φτιαγμένο κατά παραγγελία και για τις ανάγκες του εγχειρήματος από τον καλλιτέχνη ψηφιακής φωτογραφίας Πέτρο Βαζακόπουλο. Ο Πέτρος Βαζακόπουλος (facebook) ασχολείται με τη φωτογραφία και τη συγγραφή.
 • Τα βραβεία και οι έπαινοι θα φιλοτεχνηθούν από τη ζωγράφο και εικαστικό Ιωάννα Βερέμη (blog)
 • Τα χειροποίητα καλλιτεχνουργήματα-αναμνηστικά που θα δοθούν σε κάθε νικητή θα φέρουν την υπογραφή της καλλιτέχνιδος-ζωγράφου Christine Chartomatzidi (blog)
 • Την εκδήλωση απονομής θα καλύψει δημοσιογραφικά με φωτογραφίες και live streaming (ζωντανή μετάδοση μέσω της streamnia) ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση από όλους,  το bookia.gr
 • Η εκδήλωση απονομής θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Αίτιον [Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη, Μετρό Ακρόπολη, 2130256666, facebook]
 • Το ανθολόγιο των έργων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος.
Σκοπός
 • Να γνωρίσουμε πένες.
 • Να κερδίσει η λογοτεχνία.
 • Να δημιουργηθεί μια έκδοση, ένα έντυπο ανθολόγιο, που θα περιέχει τα βραβευθέντα έργα και αρκετά από τα υπόλοιπα -εκείνα που θα έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία οπωσδήποτε- ή ακόμα και όλες τις συμμετοχές αναλόγως όγκου, λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και άλλων παραγόντων. Για την υλοποίηση αυτής της έκδοσης θα επανέλθω όταν θα έχει λήξει ο διαγωνισμός και θα έχουν προσδιοριστεί πια τα έργα.
Καλό μας λογοτεχνικό ταξίδι!

🌹

Σημειώσεις και ανακοινώσεις

Συχνά με ρωτάτε:
 • Αν ένας δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα του ενός έργα και ποιο είναι το όριο. Φυσικά και μπορεί. Δεν αποκλείεται από τους παραπάνω όρους, ούτε προσδιορίζεται κάποιο όριο. Επίσης, μπορεί να συμμετέχει με το ίδιο ή με διαφορετικό ψευδώνυμο.
 • Αν ένα έργο που έχει κοινοποιηθεί στο facebook μπορεί να συμμετέχει. Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα -αυτό περιλαμβάνει και όλα τα κοινωνικά δίκτυα- και πρωτόφαντα. Αρχικά αυτό είναι το πλαίσιο για να μην ακυρωθεί η συμμετοχή. Επίσης, απαγορεύεται να αποκαλύψει ο συγγραφέας την ταυτότητά του, άρα δε μπορεί να κοινοποιήσει το έργο του στο προφίλ του όσο αυτό συμμετέχει στο διαγωνισμό. (Κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης των αναγνωστών μπορεί κανείς να κοινοποιεί τον σχετικό σύνδεσμο στα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα όμως απαγορεύεται να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δηλαδή να πει στους ακολούθους του ότι το έργο είναι δικό του. Αργότερα, όταν θα έχει λήξει και η βαθμολόγηση των αναγνωστών μπορεί να αποκαλύψει -αν θέλει- την ταυτότητά του, εκτός της περίπτωσης που θα έχει κερδίσει βραβείο γιατί τότε η αποκάλυψη θα γίνει την ημέρα της απονομής όπως περιγράφεται παραπάνω.)
 • Αν ένας συγγραφέας μπορεί να συμμετέχει με μια ποιητική συλλογή ή με μια νουβέλα ή, τέλος πάντων, με ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης. Μπορεί. Ό,τι δεν απαγορεύεται ή προσδιορίζεται διαφορετικά από τους όρους είναι δεκτό.
 • Αν ένας δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με κάτι ολιγόλογο, λακωνικό, κ.ο.κ. Παράδειγμα: με ένα χαϊκού. Φυσικά, ναι. Όπως δεν υπάρχει όριο έκτασης, έτσι δεν υπάρχει και όριο ελάχιστων λέξεων.
 • Αν ένα έργο ακυρωθεί, πότε και πώς θα το μάθει ο δημιουργός. Μια συμμετοχή μπορεί να εξαιρεθεί σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οπότε δε μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετοχές που ακυρώνονται θα εμφανίζονται σε αυτό το παράρτημα μαζί με το λόγο της απόρριψης.
 • Αν ένα έργο μπορεί να υπογράφεται από δύο ή περισσότερους. Δεν αποκλείεται μια τέτοια πιθανότητα από τους όρους και μάλιστα, κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού μπορεί να κατατεθεί είτε με ένα μόνο ψευδώνυμο είτε με δύο ή περισσότερα -ένα για κάθε συγγραφέα.
 • Τι θα γίνει με τα μεγάλα σε έκταση πεζά που δε γίνεται να διαβαστούν online. Πράγματι, μια νουβέλα ή ένα μυθιστόρημα (και υπάρχουν τέτοιες συμμετοχές!) δε μπορούν να δημοσιευθούν με τον ίδιο τρόπο στο ιστολόγιο αλλά ακόμα κι αν δημοσιευθούν δε θα είναι καθόλου εύκολο να διαβαστούν από τους αναγνώστες λόγω έκτασης. Επιπλέον, η δημιουργία ενός εξωτερικού συνδέσμου (τύπου .pdf για παράδειγμα) θα προσέφερε την επιλογή της ελεύθερης λήψης του αρχείου από τον οποιονδήποτε ενώ κάποιες άλλες επιλογές δημοσίευσης ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμες για όλους. Έτσι, για την ασφάλεια των έργων μεγάλης έκτασης αλλά και για να είναι ισομερώς προσβάσιμα από όλους, θα δημοσιευθεί το πρώτο μέρος ή το πρώτο τους κεφάλαιο ώστε οι αναγνώστες να σχηματίσουν άποψη. Φυσικά, η κριτική επιτροπή θα διαβάσει ολόκληρα τα έργα αυτά ενώ αν διακριθούν θα εκδοθούν κανονικά είτε στον συλλογικό τόμο μαζί με τα άλλα βραβευθέντα έργα είτε ως αυτόνομα λογοτεχνικά βιβλία· το τελευταίο εξαρτάται και από το ενδιαφέρον των εκδοτών αλλά και από τον συνολικό όγκο των προς έκδοση έργων.
 • Μέχρι πότε μπορεί κανείς να στείλει τη συμμετοχή του. Η συλλογή των συμμετοχών λήγει στις 11:59:59 το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου. Όσα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν παραληφθεί ως εκείνη την ώρα προχωρούν κανονικά στην επόμενη φάση που είναι η βαθμολόγησή τους από τα μέλη της επιτροπής ακόμα κι αν οι αποστολείς τους δεν έχουν λάβει το απαντητικό επιβεβαιωτικό μήνυμά μου. Δηλαδή, ενδέχεται να αργήσει κάποιες ώρες -αναλόγως του όγκου- να έρθει η επιβεβαίωση όμως η συμμετοχή θα ισχύει κανονικά εφόσον έχει σταλεί πριν την 1η του Οκτώβρη.
 • Πώς θα γνωρίζει κανείς ότι το έργο του συμμετέχει. Όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που παρελήφθησαν ως την ημέρα και ώρα λήξης έχουν καταχωρηθεί. Οι αποστολείς τους έχουν λάβει ειδικό απαντητικό μήνυμα με πληροφορίες και σχετική ενημέρωση. Από αυτά, έχουν εξαιρεθεί κάποιες συμμετοχές, που αναφέρονται παρακάτω στις σημειώσεις, λόγω ενστάσεων που υπέβαλαν μέλη της κριτικής επιτροπής.
 • Με ποια διαδικασία θα δημοσιευθούν τα έργα. Όλες οι συμμετοχές θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο την 1η Νοεμβρίου, από 00:00 ως 23:59:59, με τυχαία σειρά. Όλη μέρα θα ανεβαίνουν ένα-ένα όλα τα έργα και θα παραμείνουν για πάντα, όμως την ημέρα λήξης της βαθμολόγησης των αναγνωστών θα κλείσουν οι φόρμες βαθμολόγησης με τη σειρά που άνοιξαν κατά τη δημοσίευση (δηλαδή του πρώτου θα κλείσει πρώτη, του δεύτερου δεύτερη, κ.ο.κ.).
 • Πώς θα εντοπίσει κανείς το έργο του μέσα σε τόσες δημοσιεύσεις. Θα το αναζητήσει με τον τίτλο του στο πεδίο: Βρες το στο koukidaki.
 • Αν θα μάθουμε ποτέ ποιοι έγραψαν τα έργα αυτά. Εξαρτάται από εκείνους και μόνο, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την πατρότητά τους. Αν ένας δημιουργός αποκαλύψει την ταυτότητά του, μετά τη λήξη του διαγωνισμού εννοείται και σε καμία περίπτωση νωρίτερα, θα ενημερωθεί η ανάρτηση του έργου του, δηλαδή θα αναγραφεί το κανονικό ή λογοτεχνικό του όνομα. [Για να γίνει η παραπάνω ενημέρωση πρέπει να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον ιστότοπο.] Φυσικά, δε περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο με όλα τα έργα, οπότε κάποια θα παραμείνουν υπογεγραμμένα με το ψευδώνυμο.
 • Τι θα συμβεί αν ένα έργο που συμμετέχει στον διαγωνισμό «βρεθεί» δημοσιευμένο από λάθος ή αμέλεια του συγγραφέα του. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται αυστηρά. Από τους ανωτέρω όρους του διαγωνισμού έχει γίνει σαφές ότι τα έργα πρέπει να είναι πρωτόφαντα και αδημοσίευτα. Οι συμμετέχοντες δε, έχουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για την πατρότητα των έργων που έχουν στείλει όσο και για την αυθεντικότητά τους. Σε περίπτωση που κάποιο έργο εντοπιστεί δημοσιευμένο στο διαδίκτυο ή σε έντυπη έκδοση -οπουδήποτε και χωρίς εξαιρέσεις- ο συμμετέχων θα αντιμετωπίσει τις νόμιμες συνέπειες -πέρα της αυτόματης ακύρωσης από το διαγωνιστικό μέρος- τόσο από τη μεριά του ιστότοπου όσο και σε ό,τι αφορά στον εκδότη του σχετικού ανθολογίου.
Για περισσότερες ερωτήσεις κι απαντήσεις διαβάστε και τα σχόλια παρακάτω.

Σημειώστε:
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου με τίτλο Η επιστροφή που υπογράφεται με το ψευδώνυμο «Ο σκοτεινός ποιητής» καθώς επισημάνθηκε ως εκτός θέματος από πέντε μέλη της επιτροπής.
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου με τίτλο Η συνταγή του αληθινού έρωτα που υπογράφεται με το ψευδώνυμο «Η μαγείρισσα C.L.W.» καθώς σημειώθηκε ως μη λογοτεχνικό από ένα μέλος της επιτροπής.
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου με τίτλο Εν δύο, το ποίημα που υπογράφεται με το ψευδώνυμο «Δρυάς Φιλύρα» καθώς επισημάνθηκε ως εκτός θέματος από τέσσερα μέλη της επιτροπής.
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου Ερωτευθείτε που υπογράφεται με το ψευδώνυμο «Διγενής» καθώς συμμετέχει σε έκδοση συλλογικού έργου.
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου Ζωή μου που υπογράφεται με το ψευδώνυμο LENAMM καθώς είναι δημοσιευμένο σε ιστολόγιο.
-Εξαιρέθηκε η συμμετοχή του έργου Η αγάπη & το "κάτι", απαραίτητο συνοδευτικό της που υπογράφεται με το ψευδώνυμο LENAMM καθώς ο/η συγγραφέας δε δύναται να εξασφαλίσει την πρωτοτυπία του, και για τον ίδιο λόγο εξαιρείται και η συμμετοχή με τίτλο Αγάπη ερωτική του/της ίδιου/-ας
-Εξαιρέθηκε των βραβείων το έργο Νυφιάτικο τραγούδι, καθώς έγινε καταγγελία -που επιβεβαιώθηκε από τον ιστότοπο- ότι ήταν δημοσιευμένο σε μπλογκ από τις 18/09/2019.

-Η υποβολή συμμετοχών έχει ολοκληρωθεί.
-Η βαθμολόγηση των έργων από τα μέλη της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί.
-Ο σχολιασμός και βαθμολόγηση από τους αναγνώστες έχει αρχίσει. Ξεκινήστε την ανάγνωση από εδώ και μεταβείτε στην επόμενη σελίδα για να διαβάσετε το πρώτο έργο, στην μεθεπόμενη για το δεύτερο κ.ο.κ. Αν γνωρίζετε τον τίτλο, στον ίδιο σύνδεσμο, θα βρείτε λίστα των έργων για άμεση πρόσβαση.
Υπάρχουν διάφορες φόρμες βαθμολόγησης των έργων τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες για να είναι πιο εύκολη η αναζήτησή τους (εύρεση ανάμεσα σε λιγότερους τίτλους) αλλά και για να είναι πιο πρακτική η διαδικασία καθώς υπάρχουν ομότιτλα έργα. Ακολουθείτε τον σύνδεσμο που υπάρχει στο τέλος του έργου που θέλετε να βαθμολογήσετε γιατί σε εκείνη τη φόρμα θα το βρείτε.
Επίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι φόρμες αυτές δέχονται επαναληπτικές εισόδους ώστε να μπορείτε να επιστρέφετε και να βαθμολογείτε περισσότερα έργα αλλά και στην περίπτωση που μετανιώσετε για το βαθμό σας και θελήσετε να τον αλλάξετε. Όμως, για να αποφευχθούν οι πολλαπλές βαθμολογήσεις από τον ίδιο χρήστη, στο τέλος κρατούν μόνο έναν βαθμό ανά έργο (τον τελευταίο) ανά IP διεύθυνση.
-Έχει κλείσει η βαθμολόγηση των αναγνωστών. Δείτε τα αποτελέσματα -ολόκληρη την λίστα κατάταξης- εδώ.
-Όσοι διεκδικείτε έπαινο, βραβείο ή βλέπετε το έργο σας ανάμεσα στους επιλαχόντες καλείστε να αποστείλετε τα στοιχεία σας με ταχυδρομείο σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω ως και τις 20 Φεβρουαρίου 2020.
-Το Ανθολόγιο που θα περιέχει τα περισσότερα κείμενα του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού koukidaki βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας ενώ το εξώφυλλό του μπορείτε να το δείτε παρακάτω.
Μέχρι σήμερα, έχω παραλάβει τα έγγραφα της έκδοσης από τους εξής (λογοτεχνικά ονόματα): Ιωάννης Ανδρουλιδάκης, Κωστής Ανετάκης, Σοφία Ατσαλή, Βασιλική Δραγούνη, Ιωάννα Ζώρζου, Αντώνιος Ευθυμίου, Χριστίνα Ιωαννίδου, Νικόλαος Καζακλάρης, Ευτυχία Καπαρδέλη, Χρήστος Καρούλης, Μαρία Κόνιαρη, Πάνος Κουμπούρας, Καλλιόπη Κουντουρόγιαννη, Πάνος Κούρβας, Παύλος Κουτρουμπάς, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Κατίνα Μέτσιου, Μαρία Μιχαλακάκου, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Μιλτιάδης Ντόβας, Ειρήνη Κωτσίδου, Μανώλης Μπίστας, Άννη Παπαθεοδώρου, Γεώργιος Πάττας, Χρυσούλα Πλοκαμάκη, Δημήτριος Πολίτης, Γιάννης Πολυβώτης,  Γιώργος Σαρδέλης, Δέσποινα Σπαθή, Σπάρτακος Τανασίδης, Εύη Τανούδη, Αργυρώ Φώτη, Παναγιώτα Χατζοπούλου, Πηγή Χαρακλιά, Αργύρης Χριστομάγνος, Ελένη Χριστοφοράτου
Αν το όνομά σας δεν βρίσκεται στην παραπάνω λίστα εξετάστε τα ακόλουθα:
α). Την ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το οποίο στείλατε τη συμμετοχή σας -δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επικοινωνήσω μαζί σας αν δεν το κάνετε εσείς σε αυτό το email θα βρείτε τις σχετικές πληροφορίες.
β). Ενδέχεται κάποιες αποστολές με απλό ταχυδρομείο (ΕΛΤΑ) να έχουν καθυστερήσει λόγω της απεργίας.
γ). Ενδέχεται να μην έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες που σας έγραψα και να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά σας.

🌹

Ευχαριστώ θερμά τις σελίδες, τα sites, τους bloggers, τις εφημερίδες, περιοδικά και ιστολόγια που αναδημοσίευσαν το παρόν συμβάλλοντας στη διάδοση του διαγωνισμού, ήτοι: Catisart.gr, Ipolizei.gr, Λογοτεχνικό Βήμα, Tovivlio.net, Taxidiideon.blogspot.com, Logotexnikesanafores.blogspot.com, paraskinia.com, More books more love κ.ά και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν έχω ξεχάσει κάποιο -ή μπορεί να μη το γνωρίζω.
Ευχαριστώ θερμά τον Θεοδόση Παπαδημητρόπουλο για την ανθολόγηση και σχετική έκδοση των έργων από τις εκδόσεις Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος.
Ευχαριστώ θερμά τον Στάθη Μπαρνασά για τη διάθεση του Πολυχώρου Αίτιον προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί η εκδήλωση απονομής.

29 σχόλια:

 1. Αν και είμαι αρνητικός σε κάθε λογής διαγωνισμούς, όμως επειδή δείχνει Τίμιος, εύχομαι μεγάλη συμμετοχή και καλή σας επιτυχία! Δύσκολο το εγχείρημά σας!!! Καλή δύναμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ θερμά! Είθε να προκύψουν όμορφα, καλά έργα -το πρώτο μου ζητούμενο- και να γνωρίσουμε ενδιαφέρουσες πένες

   Διαγραφή
 2. Εύχομαι από βάθος ψυχής το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και τα αποτελέσματα του να ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιό σας και τις εγκάρδιες ευχές!

   Διαγραφή
 3. Να πω κι εγώ δυο λόγια λοιπόν ίσως λίγα παραπάνω. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και γιατί όχι ευγνώμων που με επέλεξε το koudidaki να συμμετέχω στην κριτική επιτροπή. Χαρούμενος γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσω έργα νέων, κατα τεκμήριο, δημιουργών. Ευγώμων γιατί χάρη στο koukidaki μπορώ να ατενίσω το λογοτεχνικό μας μέλλον. Δεν αρκεί πάντα το ένδοξο παρελθόν. Τελειώνω τα δύο και κάτι λόγια ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη στην κρίση μου όποια και αν είναι αυτή. Καλή επιτυχία λοιπον στον διαγωνισμό και τους/τις διαγωνιζόμενους/ες. Και να θυμόμαστε αυτό που είπε ο S. Beckett "Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better". Φιλιά σε όλους/όλες. Γιώργος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο όμορφο! Και πόσο συγκινητικό...
   Η χαρά και η τιμή είναι δική μου, βεβαίως! Θα συμφωνήσω με χίλια με τον Μπέκετ και εύχομαι το λογοτεχνικό ταξίδι να είναι επικερδές για όλους.

   Διαγραφή
  2. Γιατί είμαι unknown?Γιώργος Καριώτης

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος21 Μαΐου, 2019

  Καλή η ιδέα μακάρι να πάει καλά. Καλή επιτυχία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος25 Μαΐου, 2019

  Καλησπέρα σας. Για την πεζοποίηση πρέπει να είναι ένα ποίημα η μπορεί να είναι και παραπάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά σας! Όλες οι λογοτεχνικές φόρμες είναι δεκτές. Και οποιαδήποτε έκταση. Δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί από τους όρους· ούτε για τον αριθμό των συμμετοχών. Μπορείτε να συμμετέχετε με περισσότερα του ενός έργα, με το ίδιο ή με διαφορετικό ψευδώνυμο.
   Ελπίζω να σας κάλυψα

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26 Μαΐου, 2019

   Ευχαριστώ για την απάντηση. Να γίνω λίγο πιο σαφής. Να είναι ένα ποίημα αν μπορώ να το πω έτσι; Η μπορεί να είναι κάτι ολοκληρωμένο σαν ποιητική συλλογή ας πούμε.

   Διαγραφή
  3. Φυσικά, μπορεί να είναι κάτι ολοκληρωμένο σαν ποιητική συλλογή.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος26 Μαΐου, 2019

  Με πόσα έργα έχει δικαίωμα ο διαγωνιζόμενος να πάρει μέρος για κάθε κατηγορία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος05 Ιουνίου, 2019

  Μπορώ να συμμετάσχω αν είμαι ανήλικη;Θα το ήθελα πραγματικά πολύ να δοκιμάσω αυτη τη νέα εμπειρία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λυπάμαι αλλά δεν είναι στο χέρι μου.
   Απαγορεύεται βάση όρων. Οι ανήλικοι χρειάζονται γονεϊκή άδεια για να εκτεθούν και να δημοσιεύσουν τα έργα τους, όμως σε αυτόν το διαγωνισμό οι συμμετέχοντες στέλνουν τα έργα τους με ψευδώνυμο, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να συμμετέχετε χωρίς να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας -που θα γίνει υποχρεωτικά εφόσον θα πρέπει να πάρουμε άδεια γονέα.

   Διαγραφή
 8. Καλή Επιτυχία σε αυτό το ακούμπισμα καρδιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο όμορφη λέξη! Ευχαριστούμε από καρδιάς!
   Αντεύχομαι ό,τι καλύτερο... εμπνεύσεις, καλές γραφές και πάντα επιτυχίες και καλοτάξιδα βιβλία!

   Διαγραφή
 9. Σας ευχαριστώ για την ειδοποίηση και θα δώ τι μπορώ να σας στείλω
  Καλή επιτυχία και δεν έχει σημασία αν βραβευτείς ή όχι Σημαντικό το ότι προσπάθησες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα, ναι! Από τη μια θα βραβευθεί συγκεκριμένος αριθμός έργων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα δε θα είναι καλά) κι εξάλλου, σκοπός μου είναι -αν το επιτρέψει ο αριθμός και η έκταση των έργων- να δημιουργηθεί μια έντυπη συλλογή που να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα -αν όχι όλα. Οπότε σίγουρα αξίζει να προσπαθήσει κανείς για πολλούς και διάφορους λόγους ενώ μόνο κέρδος μπορεί να έχει από τη διαδικασία και τίποτα να χάσει.
   Καλή επιτυχία και σε σας!

   Διαγραφή
 10. Αν σας στείλω ένα μυθιστόρημα 60.000 λέξεων που μόλις τέλειωσα η μια ποιητηική συλλογή που θα τελειώσω σε λίγο γίνατε; όμως θέλω να τα εκδώσω αργότερα μόνος μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μπορείτε να υποβάλλεται αυτά τα έργα ως συμμετοχές στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους όρους ενδέχεται να εκδοθούν στα πλαίσια της αναμνηστικής συλλογικής έκδοσης που θα δημιουργηθεί όμως μπορείτε να τα εκδώσετε κι εσείς ως αυτόνομα προσωπικά σας έργα όποτε θέλετε με αναφορά του διαγωνισμού (δείτε στους όρους).
  Ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλή επιτυχία να έχετε αν συμμετέχετε αλλά και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Στην έντυπη έκδοση δεν αναφέρεστε εκτενώς. Από πού θα χρηματοδοτηθει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Για την έντυπη έκδοση πρέπει πρώτα να γνωριζουμε τα έργα ενώ ενδέχεται να εκδοθούν περισσότερα απο ένα...θα το δουμε
  Το οποιο κοστος προσπαθώ να απορροφηθεί απο τον ιστότοπο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν εν καιρώ όταν υπάρχει σαφή εικονα..
  Σας ευχαριστώ για το σχολιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Να ρωτήσω κάτι. Όταν λέτε πως θα δοθούν τρία βραβεία για έργα πεζογραφίας και τρία βραβεία για έργα ποίησης, σημαίνει π.χ. ότι θα δοθεί 1ο βραβείο στο διήγημα, 1ο βραβείο στο μικροδιήγημα κλπ κι αντίστοιχα 1ο βραβείο στο ποίημα, 1ο βραβείο στην ποιητική συλλογή ή θα δοθεί ΕΝΑ 1ο βραβείο (2ο, 3ο κλπ) για όλα τα έργα πεζογραφίας ανεξαρτήτως φόρμας και ΕΝΑ 1ο βραβείο (2ο, 3ο κλπ) για όλα τα έργα ποίησης;

  Επίσης, αργότερα το αναγνωστικό κοινό πώς θα βαθμολογεί; Μαζί με το σχόλιο θα γράφει κι έναν βαθμό ή θα υπάρχει ξεχωριστό poll;

  Σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για την ερώτηση!
   Από όλα τα ποιητικά έργα θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι και αντιστοίχως από όλα τα πεζά. Αν προκύψουν ανάγκες για περισσότερα βραβεία (που θα ορισθούν από τα ίδια τα έργα που συμμετέχουν) θα γίνει ανακοίνωση. Επίσης, θα δοθούν ειδικοί τιμητικοί έπαινοι σε κάποια έργα που θα υποδείξει η κριτική επιτροπή (ανεξαρτήτως φόρμας).
   Τώρα, σε ό,τι αφορά στη βαθμολόγηση των αναγνωστών, θα ανέβουν ξεχωριστά polls (όπως λέτε) όπου θα μπαίνουν και θα βαθμολογούν ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση σε περίπτωση που κάποιος διαγράψει το σχόλιό του, ή σε περίπτωση «κολλήματος», ή σε περίπτωση που κάποιος δε δύναται να σχολιάσει (για παράδειγμα για να μη φανεί το όνομά του) κ.ο.κ. Ο βασικότερος λόγος βέβαια είναι για να διατηρηθεί η ανωνυμία ώστε όλοι οι αναγνώστες να είναι ουσιαστικά ελεύθεροι να βάλουν όποιο βαθμό επιθυμούν.
   Ελπίζω να απάντησα σε όλα.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Με καλύψατε πλήρως. Απλώς, αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κριθεί το ίδιο ένα μεμονωμένο ποίημα με μία ολόκληρη ποιητική συλλογή, που αποτελείται από πολλά διαφορετικά ποιήματα, έστω κι αν έχουν τον ίδιο θεματικό άξονα. Κι από τεχνικής άποψης, πώς θα δημοσιευτεί ολόκληρη η ποιητική συλλογή, εάν προκριθεί από την επιτροπή; Ελπίζω να μην σας ζάλισα με τις ερωτήσεις μου. Σας ευχαριστώ και πάλι.

   Διαγραφή
  3. Η απάντηση αφορά τα μέλη της επιτροπής. Αν υπάρξει θέμα θα δημιουργηθεί επιπλέον βραβείο/-α.. θα το δούμε ως το τέλος του Οκτώβρη που τα έργα αξιολογούνται από τους κριτές. Για τα μεγάλα έκτασης έργα δείτε παραπάνω στις σημειώσεις. Ως ένα μέγεθος έκτασης, που να μπορεί να διαβαστεί online θα δημοσιευθούν ολόκληρα.. στα πολύ μεγάλα ωστόσο θα δημοσιευθεί ένα μέρος ώστε να αποκτήσουν άποψη οι αναγνώστες (περισσότερα γράφω στις σημειώσεις της ανάρτησης).

   Καμία ζάλη. Από τις ερωτήσεις αυτές ξεκαθαρίζονται πράγματα και λύνονται απορίες -που ενδεχομένως έχουν κι άλλοι.

   Διαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Λίλιθ και Λασθινία, Μιχάλης ΓριβέαςΣκοτεινά φεγγάρια, Γιώργος ΔόλγυραςΕυτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα, Χρυσούλα ΔιπλάρηΨίθυροι εραστώνΣώματα δίχως χρόνο, Δέσποινα ΣιμάκηΕυδόκιμο μέλι, Νεφέλη ΣμίχεληΛαξεμένοι ψίθυροι, Μαρίζα Καζακλάρη
Ανατομία ενός καλλιτέχνη, Ισαβέλλα ΠρίτσαΤαξίδεψα για να σε βρω, Ν.Βαρδάκας και Φ.ΤσαγανάκηΈξι τίτλοι των εκδόσεων ΕλκυστήςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΤο μαντήλι της Θέμιδος, Λ. ΚαποπούλουΕν αμφιβολία ποιητές, συλλογικό έργοΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
Η σιωπή της Περσεφόνης, Θεοφάνης ΠαναγιωτόπουλοςΗ κληρονομιά του αίματος, Νικόλαος ΝτέτσικαςΕνηλικίωση, Νικόλαος Κατέχης
Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΈνα δέντρο λιβάνι και πάλι ο ξηρανθός, Ευφροσύνη Μαντά-ΛαζάρουΩς εδώ βυθίζομαι, Αναστάσιος ΜεγαλοοικονόμουΌταν η μοίρα εκδικείται, Νίκος Δημητρούλιας