Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Ο πρίγκιπας του Βόρνεο: Το Φάντασμα * Το δέκατο τάγμα * Υπόσχεση * Οι Μαζαράκηδες, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Τα πέντε φαντάσματα * Το αίμα είναι για να χύνεται * Έξι τίτλοι πεζογραφίας των εκδόσεων Ελκυστής * Το χάλκινο νησί: Η δημιουργία των ανθρωποειδών * Labirinto * Επτά τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Το παιχνίδι της νύχτας: Η αφύπνιση των θρύλων * Το αγόρι ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Για όλα φταις εσύ * Η Κιμ ξέρει και άλλες ιστορίες * Στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου * Στιγμές ζωής ** Ποίηση: 62 ποιήματα * Ανατέλλουσα ψυχή * Ονειρεύτηκα τη Διοτίμα και άλλα εφήμερα ειδύλλια *** Παιδικά: Πίστεψέ το... και θα τα καταφέρεις *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Δοκίμιο: Εν αρχή ην ο λόγος

Από πού κι ως πού Αττική;

Θανάση Λάλα [Εndurance of the heart, metal and plexi glass]

Σήμερα στο καταπληκτικό κουκκιδάκι ξεκινάμε ένα νέο, ολίγον ενημερωτικό μα άκρως σατιρικό, ευθυμογράφημα με τον μυστηριώδη, αιθέριο και πολύ ελκυστικό τίτλο Από πού κι ως πού;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού κι ως πού ονομάστηκε έτσι η Αττική;
Ξέρατε ότι στον Έβρο υπάρχει Μάνη, Χηλή και Καναδάς;
Ξέρετε γιατί βάφτισαν έτσι το Πόρτο Ράφτη, το Πόρτο Χέλι, το Πόρτο Λάγος, το Πόρτο Κατσίκι και το Πόρτο Κάλι; (Το ποιο;)
Ξέρετε πού βρίσκεται η Κολοπετινίτσα, το Πρώκτειο, οι Φρίκες, τα Γράμματα, ο Κάτω Τρίτος, η Μπέλα Βράκα κι οι Τοξότες;
Ξέρετε σε ποιο νησί πιάστηκε όμηρος ο Ιούλιος Καίσαρας και πού έκανε τα μπανάκια της η Ωραία Ελένη;
Ξέρετε από ποιανής ή ποιανού... αιδοίο βγήκε η Αιδηψός και ποιος παπάς έδωσε το όνομά του στον ιστορικό Πάπαρη Αρκαδίας; (Αν βιαστήκατε να απαντήσατε από τον Παπά Άρη, μόλις χάσατε!)
Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάζετε κάθε βδομάδα από τη στήλη Από πού κι ως πού;

Παρεμπιπτόντως... (εδώ θα ταίριαζε καλύτερα το «ειρήσθω εν παρόδω» αλλά δεν θέλω να σας το παίζω ξερόλας από το πρώτο επεισόδιο, τα καλύτερα σας τα κρατάω για αργότερα)
Παρεμπιπτόντως, να ξέρετε ότι το παρεμπιπτόντως θέλει ΜΠ.
Πώς κάνει η κόρνα;
ΜΠΙΠ!
Αυτό!
ΠαρεΜΠΙΠτόντως!
Τι λέγαμε; Α, ναι!
Σήμερα θα απαντήσουμε το πρώτο ερώτημα:

Από πού κι ως πού Αττική;


Η Αττική πήρε το όνομά της από τον Ακταίο, τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας πριν ακόμα την πουν Αθήνα.

Ο Ακταίος είχε τρεις κόρες, την Άγραυλο, την Έρση και την Πάνδροσο, αλλά δεν είχε... παιδί να τον κληρονομήσει.

Και τότε εμφανίστηκε ο Κέκροπας, μισός άνθρωπος μισός φίδι, παντρεύτηκε την Άγραυλο και πήρε προίκα την Αθήνα που, σε μια έξαρση έπαρσης, την ονόμασε Κεκροπία μέχρι, σε μια έξαρση αλαζονείας, να διοργανώσει διαγωνισμό και να έρθει η θεά Αθηνά να δώσει ένα όνομα της προκοπής στην κατακαημένη Κεκροπία... (αυτό ήταν σπόιλερ για το επόμενο επεισόδιο).

Ετυμολογικά η Αττική βγαίνει από την Ακτική, που σημαίνει τόπος γεμάτος ακτές.
Και τι ακτές! Με άμμο! Με βότσαλα! Με βραχάκια! Με ερωτοσπηλιές! Με απόμερα λιμανάκια για γυμνιστές! Με λουκουματζήδες! Με ξαπλώστρες! Με ντουζιέρες! Με γαλάζιες σημαίες! Με καντίνες! Με χρέωση...
Εντάξει μπορεί να τις χρυσοπληρώνουμε σε κάποια μέρη αλλά μιλάμε για τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας, δεν είναι και λίγα!

Μπορείτε να διανοηθείτε ότι εδώ άπλωνε την σωματάρα της η Ασπασία και πλατσούριζε στο κύμα, απολαμβάνοντας τον περίφημο αττικό ουρανό πασαλειμμένη αντηλιακό με άρωμα καρύδας και δείκτη προστασίας 1 καθότι ακόμα δεν είχαμε ανακαλύψει την τρύπα του όζοντος.
Κι έπειτα, όταν ερχόταν ο Περικλής, παράγγελνε ένα κλαμπ σάντουιτς χωρίς γλουτένη για την κοπελάρα του κι ένα σπέσιαλ τσίζμπεργκερ για κείνον και μετά, αραγμένοι στις ξαπλώστρες ως το βράδυ, έπιναν καϊπιρίνια και καταστρώνανε σχέδια για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Τρεις χιλιάδες χρόνια ακούγονται οι φράσεις:
— Μιλτιάααδη! Όχι στα βαθιά παιδί μου!
— Θουκυδίδηηη! Έλα να φας μια μπουκιά και ξαναπαίζεις.
— Θεμιστοκλή! Άσε τον Αριστείδη παιδάκι μου! Γιατί θες να τον πνίξεις; Δεν έχει παγωτό μετά!

Κι άλλα τρεις χιλιάδες χρόνια θα μείνουνε τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτήρια από τους φραπέδες που έπιναν οι βάρβαροι Πέρσες στον Σχοινιά περιμένοντας να ξεκινήσει η μάχη του Μαραθώνα.

Και φυσικά υπάρχουν και τα νέα αποκτήματα της Ακτικής, αυτά που ούτε η Ειρήνη η Αθηναία δεν πρόλαβε: Μπορείς πλέον να νιώσεις σαν εξερευνητής προσπαθώντας να βρεις θάλασσα ανάμεσα σε περιφραγμένα οικόπεδα και καταπατημένες παραλίες από ταβέρνες και καφετέριες. Ή να βουτήξεις και να βγεις με δωρεάν αντιηλιακό λαδάκι 98 οκτανίων και μπόνους μια γερή ουρολοίμωξη!

Είναι δυνατόν να μην καλοπληρώνουμε τέτοιες ακτές;
Είναι;



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πρώτη δημοσίευση
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Από πού κι ως πού; δημοσιεύτηκε στο koukidaki.gr κάθε Κυριακή από τις 13 Ιουλίου 2025.
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Θανάση Λάλα [Εndurance of the heart, metal and plexi glass]