Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Ο πρίγκιπας του Βόρνεο: Το Φάντασμα * Το δέκατο τάγμα * Υπόσχεση * Οι Μαζαράκηδες, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Τα πέντε φαντάσματα * Το αίμα είναι για να χύνεται * Έξι τίτλοι πεζογραφίας των εκδόσεων Ελκυστής * Το χάλκινο νησί: Η δημιουργία των ανθρωποειδών * Labirinto * Επτά τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Το παιχνίδι της νύχτας: Η αφύπνιση των θρύλων * Το αγόρι ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Για όλα φταις εσύ * Η Κιμ ξέρει και άλλες ιστορίες * Στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου * Στιγμές ζωής ** Ποίηση: 62 ποιήματα * Ανατέλλουσα ψυχή * Ονειρεύτηκα τη Διοτίμα και άλλα εφήμερα ειδύλλια *** Παιδικά: Πίστεψέ το... και θα τα καταφέρεις *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Δοκίμιο: Εν αρχή ην ο λόγος

Ο κόσμος του Λουίτζι Πιραντέλο

Κολάζ από φωτογραφίες του Λουίτζι Πιραντέλο

Από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς, όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και όλου του κόσμου. Ο μοναδικός ίσως που ασχολήθηκε τόσο πολύ με το τι είναι η αλήθεια, πόσες αλήθειες υπάρχουν και όλα τα παρεμφερή.

Ο Λουίτζι Πιραντέλο γεννήθηκε το 1867 στην Ιταλία. Ασχολήθηκε με δοκίμια και μυθιστορήματα. Ως θεατρικός συγγραφέας κατέθεσε κάποια από τα αρτιότερα και σπουδαιότερα έργα που έχουν μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Όλα του τα έργα γνώρισαν την επιτυχία, κορυφαίο όμως θεωρείται το Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, που έκανε πρεμιέρα το 1921 και το 1925, ο Πιραντέλο τού έδωσε την οριστική του μορφή. Τα έξι πρόσωπά είναι ο Πατέρας, η Μητέρα, η Κόρη, ο Γιος, το Αγόρι και το Κορίτσι που διακόπτουν μια πρόβα για να ζητήσουν να τους δοθεί ένας θεατρικός συγγραφέας, για να μεταφέρει τη ζωή τους στο θέατρο. Το κάθε πρόσωπο αρχίζει να λέει μια αλήθεια. Την αλήθεια του. Είναι τόσο σχετική, όμως, για τον Πιραντέλο η αλήθεια που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια φράση που φέρει ένα έργο του: Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Από τα κορυφαία έργα του Πιραντέλο εκτός από τα Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα είναι και τα: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Ερρίκος ο Δ'.

Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα
Το Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1943 στο θέατρο Αλίκης από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Στο Εθνικού Θεάτρου ανέβηκε το 1959 με την Άννα Συνοδινού (Κόρη), τον Γιώργο Γληνό (Πατέρα), την Δέσπω Διαμαντίδου (Μάνα), τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (Γιο) και την Αθανασία Μουστάκα ως μαντάμ Πατσέ.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Μυράτ –μετά το Κράτος του Θεού– είναι το ανέβασμα του έργου Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Να ντύσουμε τους γυμνούς
Το 1935, ευτύχησε να ανέβει, από το Εθνικό Θέατρο, το εμβληματικό έργο του Να ντύσουμε τους γυμνούς με πρωταγωνίστρια την σπουδαία, και πρόωρα απούσα, Ελένη Παπαδάκη στον ρόλο της Ερσίλια Ντρέι. Για την Παπαδάκη δεν ήταν η πρώτη φορά που υποδυόταν ηρωίδα του Πιραντέλο, αφού δέκα χρόνια νωρίτερα, στα 1925, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης του Μελά έλαβε μέρος στη διανομή των Έξι προσώπων σε μια ερμηνεία που εντυπωσίασε. Για να επιστρέψουμε στο Εθνικό Θέατρο και στα 1935, η σκηνοθεσία του Να ντύσουμε τους γυμνούς ήταν του Δημήτρη Ροντήρη και στη διανομή βρίσκουμε τους ηθοποιούς: Λουδοβίκος Νότα ο Μήτσος Μυράτ, Ονορίνα η Αθανασία Μουστάκα, Αλφρέντο Κανταβάλε ο Γιάννης Αυλωνίτης, Έμα η Νέλλη Μαρσέλου, Γκρότι ο Γιώργος Γληνός και Ερσίλια Ντρέι.

Ερρίκος ο Δ'
Ο κορυφαίος της ελληνικής σκηνής Δημήτρης Χορν πρωταγωνίστησε στην παράσταση Ερρίκος ο Δ' που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο κι ενσάρκωσε τον Ερρίκο τον Δ' σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Στη διανομή παίρνουν μέρος η Ελένη Χατζηαργύρη, η Μαρία Σκούντζου, ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Κώστας Καστανάς, ο Τάκης Βουλαλάς κ.α. σε μία αξέχαστη παράσταση ενώ, τον Ιανουάριο του 1979, ο Χορν, σε μεταγενέστερο ανέβασμα του έργου θα το παρουσιάσει στο θέατρο Μουσούρη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το ετήσιο περιοδικό Θέατρο του Θεόδωρου Κρίτα καθώς και από το περιοδικό Θέατρο του Κώστα Νίτσου.