Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ντύνοντας τα όνειρα με Το μοιραίο θαλασσί

…είχα εξαρχής μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα. Μου στεκόταν πάντοτε ως φίλη εξαγνιστική, να με συμπονά, να με νιώθει και να με συγχωρά. Περάσαμε άλλωστε κάμποσα ξημερώματα σ’ απόμερα λιμάνια, σβήνοντας στο θρόισμα του κύματος όλες μου τις έγνοιες και ραίνοντας με ούριους ανέμους τ’ αταξίδευτα όνειρα μου.

…άλλωστε, το δάκρυ κι η θάλασσα την ίδια αρμύρα κρύβουν…

Ίσως γι’ αυτό να κατανόησα την απόπειρα του Καρυωτάκη να χαθεί παντοτινά στην αγκαλιά της. Γι’ αυτό και στους αγαπημένους μου ποιητές συγκαταλέγεται κι ο Καββαδίας. Γιατί αυτό που τρεμοριγά μέσα μου κάθε που την αντικρίζω, δεν είναι άλλο απ’ την αγάπη για της μαγείας της το χάδι…

Ένα χάδι, που όμοιό του κατάφερα να νιώσω και στις σελίδες της ποιητικής συλλογής του Κώστα Σώκου. Ενός ανθρώπου που μας προικίζει με συναισθήματα όμορφα, μπολιασμένα στους στίχους του με τρόπο εξομολογητικά δραματικό μα και τόσο ευαίσθητα ανθρώπινο. Ο ποιητής ευλογά και ευλογείται απ' την θάλασσα. Ζωντανεύει με πάθος την οξύμωρη αυτή σχέση τους υπογράφοντας με των βιωμάτων του τις ανεξίτηλες στιγμές αυτή τη πίστη.
Αφού την συμπονά όταν τον πονά και την υμνεί σαν του θερίζει τις ελπίδες, ρίχνοντάς τον σε άγριες φουρτούνες να επιζήσει, κάνοντας τον στο τέλος να παραδεχτεί πως:

«Πλέουμε και μαζί σου λικνιζόμαστε.
Επάνω σου μ’ ελπίδα θ’ ακουμπάμε.
Θάλασσα, πιο καλά να σε σκιαζόμαστε
παρά ρομαντικά να σ’ αγαπάμε….»1

Μα παρά τις δυσκολίες, τα ταξίδια μεταμορφώνονται άλλοτε σε γιατρικό και κάποτε σε μια αγιάτρευτη πληγή, ακολουθώντας ωστόσο τις περισσότερες φορές τα χνάρια του Οδυσσέα…

«Πού να σε ψάξουν άραγε να σ’ εύρουν, Οδυσσέα;
Μες στη θαλάσσια έκταση ή μέσα στη χερσαία;
Με θάρρος απαράμιλλο, σε άνισους αγώνες,
ξοκείλεις μια σε Κύκλωπες και μια σε Λαιστρυγόνες.»2

…κι άλλοτε τους εντοπίζεις να τρεκλίζουν στων λιμανιών τα μέρη:

«Ναυτικός, από τη μία
στη μεγάλη τρικυμία
που ‘ναι πρόξενος κακών.
Ναυτικός, κι από την άλλη
στο λιμάνι, στην αγκάλη
περιούσιων γυναικών.»3

…και κάποτε τους χάνεις μες σε βαπόρια που…

«Μες στα βαπόρια, στ’ αφρισμένα κύματα,
σ’ ανέμους άγριους, αντίθετους και ούριους,
ο Καπταγιάννης, σου διαβάζει ποιήματα
και σ’ οδηγεί σε τόπους άγνωστους, καινούργιους.»4

…και κλείνοντας την τελευταία σελίδα, μια βουή σου στοιχειώνει τη καρδιά. Μια βουή που σε καλεί σιμά στα μπλε νερά της για να ταξιδέψεις και να χαθείς στους κόσμους που νοητά περιπλανήθηκες.

Αφού…

«…μ’ αρμύρα βάφτισες Ποιητή μου όλες τις λέξεις
έσμιξες όνειρα και θαύματα μαζί
μου είπες «Ορίστε, ζήσε οτιδήποτε διαλέξεις»
κι ήταν φυσικό να με συνεπάρει το μοιραίο θαλασσί…»5

Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου

Ο Κώστας Σώκος είναι Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Αποφοίτησε από τη Σχολή Πλοιάρχων της Ύδρας το 1967. Ταξίδεψε με φορτηγά βαπόρια, σε όλον τον κόσμο, ως το 1977.
Τα ποιήματα της συλλογής «Το μοιραίο θαλασσί» είναι εμπνευσμένα από εκείνη τη περίοδο όπως και τα πιο κάτω αναφερόμενα τέσσερα βιβλία του. Δεκαεπτά ποιήματά του που είχαν αποσταλεί κατά περιόδους σε διάφορους Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία περιέχονται στην εν λόγω συλλογή, πήραν βραβεία, τα οποία αναφέρονται στο κάτω μέρος της αντίστοιχης σελίδας.
Άλλα έργα του: Πέρα από τον ορίζοντα [1994], Οι γέφυρες των στεναγμών [1994], Πληγωμένα μίλια [2000], Στο γύρισμα του κόσμου [2005]. Βραβείο ποίησης Νίκος Καββαδίας, 2004.

1 Σελ.34, Από το ποίημα «Άγρια Θάλασσα». Ποιητική συλλογή «Το μοιραίο θαλασσί»-Κώστας Σώκος
2 Σελ.35, Από το ποίημα «Στη ρότα του Οδυσσέα». Ποιητική συλλογή «Το μοιραίο θαλασσί»-Κώστας Σώκος
3 Σελ.29, Από το ποίημα «Ζηλευτοί Ναυτικοί». Ποιητική συλλογή «Το μοιραίο θαλασσί»-Κώστας Σώκος
4 Σελ.73, Από το ποίημα «Μετά τη νιότη». Ποιητική συλλογή «Το μοιραίο θαλασσί»-Κώστας Σώκος
5 Δια χειρός Θεόφιλου Γιαννόπουλου. Αφιέρωση στον Ποιητή Κώστα Σώκο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη