Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κώστας Δούκας

Ο Κώστας Δούκας (πραγματικό επώνυμο Ασλανίδης) γεννήθηκε το 1895 στη Σμύρνη και πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1967. Εγκατέλειψε τη μόνιμη δουλειά του τραπεζοϋπαλλήλου για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Με την υπέροχη βραχνή φωνή του διέπρεψε στο μουσικό θέατρο.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 34 ταινίες αλλά το 1969 στην ταινία «Ο Μενούσης» αναγράφεται το όνομα «Κώστας Δούκας» (ίσως πρόκειται για συνωνυμία). Πρώτη εμφάνιση του αγαπημένου μας «μπάρμπα» ήταν στην ταινία «Μαρίνα» (1947) όπου υποδυόταν το «παπαγαλάκι» για να τραβάει πελάτες στο μπαρ όπου τραγουδούσε η «Μαρίνα» (Στέλλα Γκρέκα). Αρχικά εμφανίστηκε σε δράματα και μελό αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εμφανιζόταν μόνο σε κωμωδίες, με αποκορύφωμα της καριέρας του κατ’ εμέ τον ρόλο του μπακάλη αφεντικού στην ταινία «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963).
Απολαύστε ένα ωραίο βίντεο με μοντάζ κωμικών στιγμών του αξέχαστου ηθοποιού.
Άλλη μια όμορφη φωτογραφία, αυτήν τη φορά από την ταινία «Τα 201 καναρίνια» (1964), όπου έπαιξε τον Κυριάκο, πατέρα της Λίλας (Έρρικα Μπρόγερ). Ήταν σύζυγος της Βικτωρίας (Μαρία Φωκά).
Το πεδίο του ραδιοφώνου είναι κάτι ανεξερεύνητο ακόμη για μένα, δεν μπορούσα όμως να μην ανεβάσω αυτήν την αυθόρμητη, δυστυχώς αταύτιστη, φωτογραφία από την προετοιμασία κάποιου ραδιοφωνικού θεάτρου. Μαζί με τον Κώστα Δούκα απεικονίζονται η Ρένα Ντορ, η Νανά Σκιαδά και ο Αλέκος Λειβαδίτης.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Υ.Γ.: Στην προσπάθειά μου να ανασύρω αγαπημένες μορφές ηθοποιών από τον ελληνικό κινηματογράφο, συναντώ κάποιες φορές έλλειψη φωτογραφιών ή εμπεριστατωμένων πληροφοριών, τουλάχιστον στο προσωπικό μου αρχείο, για ευρύτερη κάλυψη της σταδιοδρομίας τους (θέατρο, σινεμά, τηλεόραση, εξώφυλλα), θεωρώ όμως μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούν όλοι, επομένως κάποια άρθρα μου ίσως φανούν πιο φτωχά σε υλικό.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη