Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Νάντια Δρακούλα και Το σχοινάκι

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ν.Δ.: Ο καθηγητής μου, συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, η αγάπη μου για την Αμερική και η μανία μου να ανατρέπω τις δεδομένες ιστορίες.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ν.Δ.: Σχοινάκι.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ν.Δ.: Δεν μου αρέσει να συμβουλεύω αλλά αν θα έπρεπε να πω κάτι θα πρότεινα να το διαβάσει με τη μία σε μια σιέστα το καλοκαίρι. Αν δεν του βγάλει νόημα, να το αφήσει στην άκρη. Θα επιβιώσει και χωρίς αυτό.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ν.Δ.: Επειδή είναι βιβλίο κυκλικής αφήγησης μέσα στο χρόνο, θα έλεγα το Γύρο του Κόσμου μέχρι να πάρουμε τα μαθήματά ζωής που έχουμε ανάγκη.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Ν.Δ.: «…το σχοινάκι δεν είναι μόνο για κορίτσια, είναι για εκείνους που μπορούν να πηδάνε ψηλά όταν πρέπει.»[1]

Τεντώνω

Όμορφα


Σχοινιά

Χωρίς

Οίκτο

Ιδίως

Νέα

Άφθαρτα

Καινούργια

Ιδανικά [2]

Μια στιγμή κρατάει το φως στην κωμωδία, πριν αυτή γίνει καταστροφική. Καταλάβετε ότι η καρδιά δεν έχει αντοχές, όταν στην ψυχή λείψει το όνειρο. Το ταξίδι μας, ας είναι αληθινό.[3]
Νάντια Δρακούλα

Το Σχοινάκι γράφτηκε πρώτα στα αγγλικά για έναν θεατρικό διαγωνισμό στις Η.Π.Α. όπου το ζητούμενο ήταν η αποδόμηση ενός παραμυθιού. Η Νάντια Δρακούλα επέλεξε τον λαϊκό μύθο της Σταχτοπούτας ο οποίος απαντάται σε πάμπολλες διασκευές σε όλο τον κόσμο και δημιούργησε αυτό το έργο για την ενδοσχολική βία (bullying) με χαρακτήρες σύγχρονους θύτες και θύματα.
Στην υπόθεση... βρισκόμαστε σε μια σύγχρονη αμερικανική κωμόπολη όπου η Λίζα Μίτσελ επιστρέφει στο σχολείο που μεγάλωσε για να γράψει τον γιο της και συναντά δυο παλιές της συμμαθήτριες οι οποίες είχαν μετατρέψει το σχολείο σε μια ανυπόφορη φυλακή για εκείνη. Μέσα από Το σχοινάκι βλέπουμε τα κατάλοιπα του εφηβικού παρελθόντος στην ενήλικη ζωή των ηρώων μέχρι να λυθούν τα "μάγια" και να αποκτήσουν όλοι και όλα την πραγματική τους μορφή.
Σήμερα, Το Σχοινάκι, εκδίδεται για δεύτερη φορά από τις εκδόσεις Σοκόλη και το Εθνικό Θέατρο ενώ ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού στα πλαίσια της ενότητας "Συγγραφέας του μήνα", σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η Νάντια Δρακούλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, διεθνές οικονομικό δίκαιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Μάντσεστερ. Πήρε μαθήματα θεάτρου και συγγραφής θεατρικού έργου-σεναρίου στο Εθνικό Θέατρο και στη σχολή του David Mamet στη Νέα Υόρκη. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος στην τηλεόραση και στον Τύπο, ως ερευνήτρια και σεναριογράφος σε ντοκιμαντέρ.
Είναι συνιδρύτρια της πολιτιστικής εταιρείας «Η Τρελλή Ροδιά» (www.itrellirodia.com). Τα έργα της «Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης» και «Προσωποπαγίδα» έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις. Το «Σχοινάκι» επιλέχθηκε από το Εθνικό Θέατρο για παράσταση (Μάιος 2017). Αυτή την περίοδο γράφει το «Κάμπινγκ», ένα μυθιστόρημα για παιδιά που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Φωτογραφία Νάντιας Δρακούλα by Kostis Sohoritis

[2] Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο.
[3] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφινταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο ή σε όποια άλλη στήλη θέλετε κλικάροντας εδώ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη