Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Βασίλης Τσάγκλος

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1939 στην Πύλο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε το 1963. Έχοντας κάνει μια μεγάλη καριέρα τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πέθανε πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου 2017.

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε πάμπολλες παραστάσεις για μεγάλο διάστημα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μεγάλα χρόνια» (Γεωργίου Ρούσσου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1969). Το 1989 δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνος, στο οποίο σκηνοθέτησε και είχε τη γενική επιστασία στα πρώτα του βήματα. Το θερινό θέατρο Μαραθώνος φέρει το όνομά του.
Στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχε σε 39 ταινίες, με πρώτη τις «Μικρές Αφροδίτες» (1963) και τελευταία την «Καντίνα» (2010). Στις «Μικρές Αφροδίτες» εμφανίστηκε ανάμεσα στους βοσκούς των πρώτων σκηνών ενώ το όνομά του δεν αναγραφόταν στους τίτλους. Επτά χρόνια μετά (1970) θα εμφανιστεί στην «Ανταρσία των δέκα», οπότε και θα τον εντοπίσω σε ένα πιο καθαρό πλάνο, δίπλα στον Νάσο Κεδράκα. Για την ερμηνεία του στην ταινία «Η κάθοδος των εννέα» βραβεύτηκε με βραβείο Β ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Β κρατικό βραβείο ανδρικού ρόλου (1984).
Συμμετείχε ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Η φωνή της θάλασσας» (1978) και εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, κυρίως τη δεκαετία του 1980. Η ελληνική βιντεο-παραγωγή δεν τον άφησε ασυγκίνητο και τον έχω εντοπίσει σε έντεκα μέχρι στιγμής βιντεοταινίες. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε ως σοφέρ του Νίκου Ξανθόπουλου στον «δραματικό υπερ-κολοσσό», όπως αυτοδιαφημιζόταν, «Η καρδιά του πατέρα» (1990).
Μεγαλύτερη είναι η τηλεοπτική του σταδιοδρομία, αφού εμφανίζεται κυρίως σε μικρούς και δευτερεύοντες ρόλους σε περίπου 55 σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως το 2007 περίπου αλλά και σε τρεις τηλεταινίες, κυρίως τη δεκαετία του 1980, που προβλήθηκαν από τα κρατικά κανάλια. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Παράξενος ταξιδιώτης» (ΕΙΡΤ, 1972-1973, από όπου και η φωτογραφία) και σε άλλες αγαπημένες, όπως: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (ΕΡΤ, 1979), «Λεηλασία μιας ζωής» (ΕΡΤ, 1978-1979), «Τα Λαυρεωτικά» (ΕΡΤ, 1982), «Στο κάμπινγκ» (ΕΡΤ, 1989), «Μεθυσμένη πολιτεία» (ΕΡΤ, 1980-1981). Επίσης συμμετείχε σε τουλάχιστον 11 εκπομπές του «Θεάτρου της Δευτέρας» τις δεκαετίες 1970-1980.
Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίστηκε σε σειρές όπως «Η οργή των θεών (ΣΚΑΪ, 1994-1995), «Βεντέτα» (MEGA, 1999-2000) ενώ όλοι τον θυμούνται ως τον ηλικιωμένο που φλέρταρε τη Ζουμπουλία (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου) σε ένα επεισόδιο της σειράς «Στο παρά πέντε» (MEGA, 2η σαιζόν, 2005-2006). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο 2ο επεισόδιο της σειράς «Ιστορίες από την απέναντι όχθη» (ΑΝΤ1, 2007-2008) με τίτλο «Τους βλέπω», στο πλάι του Νίκου Σεργιανόπουλου, απ’ όπου και η φωτογραφία.
Δυστυχώς, παρ’ όλη την καριέρα του και τις αναρίθμητες συμμετοχές κατάφερα να εντοπίσω μόνο ένα εξώφυλλο, το ανωτέρω (1/7/1973), για τη σειρά «Παράξενος ταξιδιώτης», όπου εμφανιζόταν με τον Αλέξη Δαμιανό και άλλους αγαπητούς και γνωστούς ηθοποιούς της εποχής.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές: Οι φωτογραφίες και τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη