Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Η κυρά του κάστρου * Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Τάκης Μηλιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922 (άλλες πηγές λένε για Οκτώβριο) και σπούδασε στις δραματικές σχολές Κωστή Μπαστιά και Δημήτρη Ροντήρη (αποφοίτησε από την τελευταία το 1942) παρατώντας τις σπουδές του στην ιατρική.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από το Αγρίνιο στις 17 Απριλίου 1985. Ήταν γιος των ηθοποιών Νίκου Μηλιάδη (πρωταγωνιστή του μουσικού θεάτρου) και Μαρίκας Ανθοπούλου-Μηλιάδη (τραγουδίστριας στην όπερα), αδερφός των ηθοποιών Σπύρου και Μαρίκας Μηλιάδη. Δεύτερη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Μπέττυ Μοσχονά και τελευταία η επίσης ηθοποιός Σάσα Καζέλη. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Ένας βουλευτής σήμερα» (θέατρο Παπά, 1976-1977).

Εμφανίστηκε σε όλα τα είδη θεάτρου και υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση την επιθεώρηση. Πρώτα ως ηθοποιός, μετά ως πρωταγωνιστής και στο τέλος ως θιασάρχης υπηρέτησε αυτό το δύσκολο είδος για πολύ μεγάλο διάστημα, εντός και εκτός Ελλάδας, αφήνοντας εποχή για το εύρος του ταλέντου του. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε με τα σημαντικότερα ονόματα του θεάτρου: Άννα και Μαρία Καλουτά, Ορέστης Μακρής, Αλέκος Λειβαδίτης, Γιώργος Κάππης, Ρένα Ντορ.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε διαπιστωμένα σε 72 ταινίες, με πρώτη τη «Μεγάλη αγάπη» (1947) ενώ η δεύτερη εμφάνισή του άργησε εννιά ολόκληρα χρόνια («Γραφείο συνοικεσίων», 1956, από όπου και η φωτογραφία). Τελευταία του συμμετοχή ήταν στη «Νονά» (1981) ενώ έκανε και ένα βουβό πέρασμα δευτερολέπτων από την ταινία «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» (1965, δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής). Στις περισσότερες από τις ταινίες αυτές ήταν στο πλάι του Θανάση Βέγγου, μιας και ήταν από τους αγαπημένους συνεργάτες του μεγάλου κωμικού.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές της δεκαετίας του 1970, από την πρώτη ιστορικά «εκπομπή συνεχείας» που λεγόταν «Το σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970) ως την «Η Θέμις έχει νεύρα» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Γιούγκερμαν» (ΕΙΡΤ, 1976-1977), «Ο δρόμος» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1980) και άλλες. Εμφανίστηκε ακόμη και στο τηλεπαιχνίδι «Τα τετράγωνα των αστέρων» (ΕΡΤ, 1980). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα της δεκαετίας του 1970.
Άριστη ήταν η σχέση του με το ραδιόφωνο όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια. Δημιούργησε δικές του ραδιοφωνικές εκπομπές γράφοντας τα κείμενα και έχοντας την ευθύνη της παραγωγής, της παρουσίασης και της μουσικής επιμέλειας. Παράλληλα έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο. Έγραφαν και παρουσίαζαν με τη Σάσα Καζέλη την ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής ραδιοφωνίας για τους Έλληνες της κεντρικής Ευρώπης. Σημείωσε μεγάλη ακροαματικότητα και διήρκεσε δέκα οκτώ χρόνια! Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα «Γη SOS» (θέατρο Μινώα, μάλλον καλοκαίρι 1970, φωτογράφος Elite).
Αυτή η σημαντική καριέρα αποτυπώθηκε από τη μέχρι τώρα έρευνά μου σε ένα μόνο εξώφυλλο, το ανωτέρω (12/12/1959).
Και μια έκπληξη: ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα για τον ηθοποιό, από το περιοδικό «Καλλιτέχνης» (Μάης 1945).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 5 και 7 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Η εικόνα 2 είναι από το Διαδίκτυο, γι’ αυτό δεν κατάφερα να την τεκμηριώσω.
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου