Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Τάκης Μηλιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922 (άλλες πηγές λένε για Οκτώβριο) και σπούδασε στις δραματικές σχολές Κωστή Μπαστιά και Δημήτρη Ροντήρη (αποφοίτησε από την τελευταία το 1942) παρατώντας τις σπουδές του στην ιατρική.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από το Αγρίνιο στις 17 Απριλίου 1985. Ήταν γιος των ηθοποιών Νίκου Μηλιάδη (πρωταγωνιστή του μουσικού θεάτρου) και Μαρίκας Ανθοπούλου-Μηλιάδη (τραγουδίστριας στην όπερα), αδερφός των ηθοποιών Σπύρου και Μαρίκας Μηλιάδη. Δεύτερη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Μπέττυ Μοσχονά και τελευταία η επίσης ηθοποιός Σάσα Καζέλη. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Ένας βουλευτής σήμερα» (θέατρο Παπά, 1976-1977).

Εμφανίστηκε σε όλα τα είδη θεάτρου και υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση την επιθεώρηση. Πρώτα ως ηθοποιός, μετά ως πρωταγωνιστής και στο τέλος ως θιασάρχης υπηρέτησε αυτό το δύσκολο είδος για πολύ μεγάλο διάστημα, εντός και εκτός Ελλάδας, αφήνοντας εποχή για το εύρος του ταλέντου του. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε με τα σημαντικότερα ονόματα του θεάτρου: Άννα και Μαρία Καλουτά, Ορέστης Μακρής, Αλέκος Λειβαδίτης, Γιώργος Κάππης, Ρένα Ντορ.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε διαπιστωμένα σε 72 ταινίες, με πρώτη τη «Μεγάλη αγάπη» (1947) ενώ η δεύτερη εμφάνισή του άργησε εννιά ολόκληρα χρόνια («Γραφείο συνοικεσίων», 1956, από όπου και η φωτογραφία). Τελευταία του συμμετοχή ήταν στη «Νονά» (1981) ενώ έκανε και ένα βουβό πέρασμα δευτερολέπτων από την ταινία «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» (1965, δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής). Στις περισσότερες από τις ταινίες αυτές ήταν στο πλάι του Θανάση Βέγγου, μιας και ήταν από τους αγαπημένους συνεργάτες του μεγάλου κωμικού.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές της δεκαετίας του 1970, από την πρώτη ιστορικά «εκπομπή συνεχείας» που λεγόταν «Το σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970) ως την «Η Θέμις έχει νεύρα» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Γιούγκερμαν» (ΕΙΡΤ, 1976-1977), «Ο δρόμος» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1980) και άλλες. Εμφανίστηκε ακόμη και στο τηλεπαιχνίδι «Τα τετράγωνα των αστέρων» (ΕΡΤ, 1980). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα της δεκαετίας του 1970.
Άριστη ήταν η σχέση του με το ραδιόφωνο όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια. Δημιούργησε δικές του ραδιοφωνικές εκπομπές γράφοντας τα κείμενα και έχοντας την ευθύνη της παραγωγής, της παρουσίασης και της μουσικής επιμέλειας. Παράλληλα έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο. Έγραφαν και παρουσίαζαν με τη Σάσα Καζέλη την ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής ραδιοφωνίας για τους Έλληνες της κεντρικής Ευρώπης. Σημείωσε μεγάλη ακροαματικότητα και διήρκεσε δέκα οκτώ χρόνια! Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα «Γη SOS» (θέατρο Μινώα, μάλλον καλοκαίρι 1970, φωτογράφος Elite).
Αυτή η σημαντική καριέρα αποτυπώθηκε από τη μέχρι τώρα έρευνά μου σε ένα μόνο εξώφυλλο, το ανωτέρω (12/12/1959).
Και μια έκπληξη: ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα για τον ηθοποιό, από το περιοδικό «Καλλιτέχνης» (Μάης 1945).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 5 και 7 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Η εικόνα 2 είναι από το Διαδίκτυο, γι’ αυτό δεν κατάφερα να την τεκμηριώσω.
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη