Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Π.Α.: Πιστεύω ότι το Ζεν όπως το εξασκούσαν οι Ιάπωνες πολεμιστές είναι μια όμορφη πρόταση ζωής που απαντάει θετικά στα ποικίλα προβλήματα της καθημερινότητας, που καταπολεμάει δραστικά την ανασφάλεια και το άγχος, που σώζει τον εαυτό απ’ το φόβο του θανάτου. Στην Ελλάδα ελάχιστα είναι εκείνα τα βιβλία που κοινωνούν το πνεύμα του Ζεν με απλότητα και κατανόηση. Θεώρησα λοιπόν ότι μια προσωπική μου προσέγγιση του θέματος α) ως Χριστιανός που ασκείται στο Ζεν και β) ως σπουδαγμένος επιστήμονας που έχει νοητικές αντιστάσεις στο παράλογο, μπορεί να ήταν ενδιαφέρουσα για το ευρύ κοινό.
Τον τελικό λόγο όμως τον έχουν πάντοτε τα λεπτά αισθητήρια των αναγνωστών.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Π.Α.: Να το μελετήσει όπως έναν οδηγό μαγειρικής. Με ανοικτό νου, με διάθεση πειραματισμού, με συμμετοχή, σκέψη και δοκιμή. Να μην διστάσει να προσθέσει τα δικά του αρώματα.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Π.Α.: Οι ζωές μας αναλώνονται στις λεπτομέρειες και στους θορύβους, γι’ αυτό το πιο ωφέλιμο ταξίδι είναι πάντοτε προς την απλότητα της φύσης, σ’ ένα βουνό, σε μια λίμνη ή σε κάποια παραλία, μακριά απ’ την «κόλαση των άλλων». Να είμαστε κοντά στους ήχους και στις ευωδιές του θαυμαστού κόσμου, εκεί που το σώμα χαλαρώνει και ο νους γαληνεύει. Θα έλεγα -κάπως ουτοπικά- να το κάνουμε αυτό το ταξίδι για όλη μας τη ζωή, όμως πραγματιστικά το συνιστώ για όσες μέρες ο καθένας μπορεί.
Από κει και πέρα, αν σε κάποιον δεν επιτρέπεται αυτού του είδους η διαφυγή, μπορεί πάντοτε με το Ζεν να βρίσκει καταφύγιο στο όμορφο νησί του εαυτού του, σ’ εκείνο το μέρος μέσα του που επικρατεί η γαλήνη, η ησυχία, η κατανόηση και η αγάπη.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Π.Α.: «Με το Ζεν και το Χαραγκέι δεν γίνεσαι κάτι που δεν είσαι, ούτε προσπαθείς για κάτι, απλά ζεις πλήρως τον Εαυτό σου. Εκείνον τον Εαυτό που περιλαμβάνει τα πάντα, που κοινωνεί την ύπαρξή του ερωτικά μ’ όλους και όλα, που μπορεί να επενδύει όλο του το είναι με πάθος και ένταση σε κάθε μία στιγμή της ζωής. Γιατί το ραντεβού με τη ζωή είναι μόνο στο εδώ και στο τώρα.»
Το βιβλίο του Παναγιώτη Ασημεόνογλου, Σαν άνθη κερασιάς - Σπουδή στο σαμουράι ζεν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.