Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Ο Αντώνης Καπίδης για το Φωτιά και θάλασσα - Οι Κρήτες του Μίνωα

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Α.Κ.: Οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου, το πρώτο μου βιβλίο, ήταν η αρχή της περιπλάνησής μου, τόσο εσωτερικής όσο και ιστορικής. Η ίδια εσωτερική ανάγκη να γράψω για τους αρχαίους με οδήγησε σε ακόμη πιο μακριά μονοπάτια, αυτή τη φορά στα πιο σκοτεινά, πιο δύσβατα και πιο άγνωστα της μινωικής εποχής. Όμως η ιδέα να καταπιαστώ με κάτι τόσο αινιγματικό και ταυτόχρονα τόσο αστείρευτο σε εικόνες, δοξασίες, μύθους μα και απλότητα αλλά αίγλη, δύναμη, έντονα χρώματα πλημυρισμένα από τα χρώματα του Αιγαίου και της Κρήτης με έκαναν να δημιουργήσω το βιβλίο «Φωτιά και θάλασσα- Οι Κρήτες του Μίνωα».

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Α.Κ.: Δύναμη, γιατί ήταν δυνατοί εκείνοι οι άνθρωποι.
Διάρκεια, γιατί μια ιστορία 16 αιώνων είναι ατέλειωτη.
Χρώματα, γιατί γεμάτη χρώματα ήταν όλη η ιστορική πορεία εκείνων των θαυμαστών ανθρώπων.
Αγάπη, γιατί μόνο η αγάπη για τον τόπο τους θα τους προίκιζε με όλη τη δύναμη που χρειάστηκε για να μπορέσουν να πορευτούν όλους αυτούς τους αιώνες της θαυμαστής ιστορίας τους.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Α.Κ.: Να κλείσει τα μάτια του και να ανοίξει τα μάτια της ψυχής του. Να προσπαθήσει να βιώσει τις εικόνες του βιβλίου για μπορέσει έτσι να μπει στο πνεύμα του και να μπορέσει να καταλάβει τις αγωνίες, την καθημερινότητα και τα αισθήματα των ανθρώπων εκείνων που έζησαν πριν από περίπου 3500 χρόνια.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Α.Κ.: Οι Κρήτες του Μίνωα γεννήθηκαν δύο χρόνια πριν την έκρηξη του ηφαιστείου της αρχαίας Στρογγύλης.
Η αγάπη που δημιουργήθηκε, οι πόλεμοι, οι αγωνίες, τα αστείρευτα συναισθήματα των ηρώων του, οι φιλίες, η καθημερινότητα και τελικά όλα όσα δημιούργησαν το βιβλίο αυτό περιγράφονται σε μια χρονική διάρκεια δύο περίπου ετών και ο ιστορικός τόπος είναι το Αιγαίο με τα νησιά του και η Κρήτη.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Α.Κ.: Ήρθε τότε το πλήρωμα του χρόνου.
Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισαν οι θεοί να τελειώνουν με τους Κρήτες και όλα τα νησιά τους. Γύρισαν τα βλέμματά τους από τη Γη και κοίταξαν αλλού, μπορεί μερικοί στους ουρανούς, μπορεί μερικοί να κοιτούσαν χαιρέκακα και προς την Κρήτη. Άφησαν ελεύθερο τον Εγκέλαδο και όλα τα θηρία του να αμοληθούν και να κάνουν όσα παιδεύονταν να κάνουν πάνω από έναν χρόνο τώρα. Ουρλιάζοντας βγήκαν μέσα από την τρύπα του ηφαιστείου και παρέσυραν μαζί τους φωτιά και λάβα. Τράβηξαν μαζί τους την ξηρά και τη θάλασσα και ό,τι άλλο βρήκαν στο διάβα τους. Τίποτε τώρα δεν μπορούσε να τα σταματήσει, ούτε και οι θεοί.
Το βιβλίο του Αντώνη Καπίδη, Φωτιά και θάλασσα - Οι Κρήτες του Μίνωα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Περισσότερα για το ιστορικό μυθιστόρημα θα βρείτε εδώ. Διαβάστε και το πρώτο κεφάλαιο!

Η περίληψη λέει:
Μέσα στην αχλή της πιο παλιάς Ιστορίας, εκεί που οι μύθοι συναντούν την πραγματικότητα πάνω στα νησιά του Αιγαίου,  ξεπροβάλει αργά ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Ο Μινωικός. Παλιός και ξεθωριασμένος, ναι, αλλά όχι ξεχασμένος γιατί μέχρι και σήμερα φτάνουν οι κραδασμοί από την πολύχρονη παρουσία του πάνω στην Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Ανάμεσα στα στενά του Ακρωτηρίου και ανάμεσα στη σκέπη του τρομαχτικού ηφαιστείου της Στρογγύλης, γεννιέται ένας έρωτας που, κυνηγημένος από τη φωτιά και τους πολέμους,  έμελλε να ολοκληρωθεί μετά από πολλές περιπέτειες.
Ο Ίσανδρος και η Μελανθώ, μας οδηγούν, με την αγάπη τους, στα στενά δρομάκια του Ακρωτηρίου, στα παλάτια της Κνωσού, στη Χώρα της Αθήνας και της Κυθέρειας, ψάχνοντας ο ένας τον άλλον. Το τεράστιο ηφαίστειο κατέστρεψε τις ζωές τους, αλλά η θάλασσα του Αιγαίου τις κράτησε σε επαφή.

Περισσότερα από/για τον Αντώνη Καπίδη:
Ο Αντώνης Καπίδης και Οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου