Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Αλεξάνδρεια

Η αραβική κατάκτηση και οι Μαμελούκοι

Φίλες και φίλοι,

Οι Άραβες εισέβαλαν στην Αίγυπτο το 639 και κατέκτησαν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση την υπάρχουσα βυζαντινή φρουρά της. Δύο χρόνια αργότερα, ο Πατριάρχης Κύρος παρέδιδε την Αλεξάνδρεια στον στρατηγό Αμρ Ιμπν ελ-Ας και το επόμενο έτος (642) οι βυζαντινές δυνάμεις υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν από ολόκληρη την αιγυπτιακή επικράτεια. Οι Βυζαντινοί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την Αλεξάνδρεια το 645, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η πρώτη περίοδος της αραβικής κατάκτησης δεν επηρέασε την καθημερινότητα των Αιγυπτίων. Οι Άραβες δεν βιάστηκαν να προχωρήσουν σε εξισλαμισμό∙ αντίθετα, άφησαν τις χριστιανικές εκκλησίες να λειτουργούν, ενώ ανεγέρθηκαν κι άλλες. Το βυζαντινό φορολογικό σύστημα παρέμεινε ως είχε και η είσπραξη των φόρων ανατέθηκε στους Κόπτες.

Αυτό που άλλαξε ήταν η πρωτεύουσα. Επιλέχθηκε μια νέα τοποθεσία, πάνω στην στρατηγικής σημασίας κορυφή του Δέλτα του ποταμού Νείλου (θέση της βυζαντινής Βαβυλώνος) και ονομάστηκε Φοστάτ. Στην Φοστάτ επικράτησε το αραβικό στοιχείο, όπως ήταν αναμενόμενο, και στάθηκε πρωταγωνίστρια στον αργόσυρτο εξαραβισμό της Αιγύπτου.

Η Αλεξάνδρεια πέφτει σε μαρασμό, αν και παρέμεινε σημαντικό λιμάνι και τα ναυπηγεία της παρήγαγαν τον νέο αιγυπτιακό στόλο που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην επέκταση του αραβομουσουλμανισμού.
Στα χρόνια της δυναστείας των Φατιμιδών (969-1171) πρωτεύουσα της Αιγύπτου έγινε το Κάιρο (αραβικά Ελ Καχίρα) με επίνειο το ισχυρό λιμάνι της Φοστάτ. Η Αίγυπτος σταδιακά μετατράπηκε σε εμπορική γέφυρα ανάμεσα στην ισλαμική Ανατολή και τον χριστιανικό κόσμο.

Από τα χρόνια του Ιμπν Τουλούν, ιδρυτή της δυναστείας των Τουλουνιδών (868-905) οι δούλοι στρατιώτες αποτελούσαν σημαντικό τμήμα του στρατού της Αιγύπτου. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Αλ Σαλίχ Αγιούμπ, του τελευταίου της δυναστείας των Αγιουμπιδών (1171-1250) οι Μαμελούκοι - αρχικά υποτελείς στρατιώτες, ενισχυμένοι σε αριθμό εκείνο τον καιρό- ανακήρυξαν σουλτάνο έναν δικό τους, εγκαινιάζοντας εν αιθρία την περίοδο των Μαμελούκων.

Οι Μαμελούκοι κυριάρχησαν τα επόμενα 264 χρόνια με 45 σουλτάνους και μια σειρά πολεμικών επιτυχιών. Στην εποχή τους η Αίγυπτος αναδείχτηκε σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου με εδραιωμένον τον εξαραβισμό.
Η δύναμη και ο προκλητικά μεγάλος πλούτος που είχε συγκεντρωθεί στα χέρια των χριστιανών Κοπτών και οι θέσεις εξουσίας τους περιορίστηκαν σημαντικά, φθάνοντας στο κλείσιμο όλων των εκκλησιών.
Η ναυτική δύναμη της Αιγύπτου κυριαρχούσε στη Μεσόγειο κατά τον 13 ο αιώνα, με ορμητήριο και πάλι την Αλεξάνδρεια. Όμως, τον 14ο αιώνα αντιμετώπισε και πάλι την παρακμή λόγω της πολυετούς εξάπλωσης της πανώλης, της επικράτησης του Ταμερλάνου στη Συρία και της εμφάνισης των Πορτογάλων στο σκηνικό, οι οποίοι παίρνουν στα χέρια τους τον έλεγχο του εμπορίου, ταξιδεύοντας ως την Ινδία και την Άπω Ανατολή.

Η ώρα των Οθωμανών σήμανε το 1517 και η Αίγυπτος προσκυνά την Υψηλή Πύλη, πέφτει σε παρακμή και ο αιγυπτιακός πολιτισμός χάνει την αίγλη του.

Μ’ αυτά, φίλες και φίλοι, σας χαιρετούμε με αύρες καλοκαιρινές και δίνουμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Να περνάτε καλά και να χαμογελάτε: η ζωή είναι ωραία!
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη