1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki *** Αποτελέσματα του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού koukidaki *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Διαλέξτε εσείς τα δώρα σας! Μυθιστορήματα: Τέσσερα βιβλία των εκδόσεων Το ανώνυμο βιβλίο * Δώδεκα χτύποι * Ο Δράκος * Ωρολογοποιός * Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν * Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα ** Διηγήματα: XL: Ιστορίες αγάπης * Ο φαροφύλακας της Λάκκας * Εναλλαγές * Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί ** Ποίηση: Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι ** Παιδικά: Το παραμύθι με τα παραμύθια * Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια * Λενιώ, το κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα και Η Λενιώ και «το αγόρι από τη Συρία» * Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Βιογραφία: Σπύρος Φωκάς * Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki

Ιδέα
Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Να συν-πράξουμε και να συν-υπάρξουμε λογοτεχνικά -ως φανατικοί φιλαναγνώστες κάποιοι, ως αέναες πένες κάποιοι άλλοι- όμως μέσα από μια διαδραστική εμπειρία (καθώς η συνύπαρξη ισχύει έτσι κι αλλιώς) όπου θα συμμετέχουν όλοι: αναγνώστες και συγγραφείς. Τελικά, το μόνο που συνδυάζει τη λογοτεχνία με μια αλληλεπίδραση ανάμεσα μας είναι ο διαγωνισμός· κι έτσι, ιδού, ο 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού που αποφάσισα να διοργανώσω.
Στο τέλος, μετά τα πολλά γράψε-σβήσε, πήρε σάρκα και οστά ο ακόλουθος τρόπος συλλογής των συμμετοχών, αξιολόγησης και απονομής των βραβείων. Κυρίαρχη σκέψη μου ήταν να δημιουργηθεί μια διαδικασία όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κι αμερόληπτη που να προσφέρει ενδιαφέρον προς όλες τις πλευρές, ψυχαγωγία, αλλά με ουσία και βάρος, και να διαθέτει το στοιχείο της έκπληξης. Ιδέα, σύλληψη, απόφαση, εκτέλεση... όλα δικά μου· με την ελπίδα βέβαια ότι θα αρέσει και σε 'σας και θα συν-ταξιδέψουμε. Γιατί, ιδέα χωρίς παρέα ίσον τίποτα.
Φύγαμε!

Θέμα
Ελεύθερο

Όροι
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενήλικες που εκφράζονται, δηλαδή γράφουν, στην ελληνική γλώσσα.
 • Με κάθε αποστολή έργου στο διαγωνισμό, ο δημιουργός αποδέχεται αυτόματα τους όρους αυτού που θεωρούνται ουσιώδεις και βασικοί για την εξέλιξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς εξαιρέσεις. Θεωρείται αυτόματα δε, ότι έχει διαβάσει όλα τα κάτωθι χωρίς εξαιρέσεις και έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία.
 • Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπαπρωτόφαντα, ανέκδοτα κι αδημοσίευτα και να παραμείνουν έτσι ως τη λήξη του παρόντος. Απαγορεύεται η δημοσίευση μέρους ή του συνόλου ενός έργου που συμμετέχει στο διαγωνισμό με οποιονδήποτε τρόπο κατά την πρώτη φάση (βλέπε παρακάτω στο χρονοδιάγραμμα). Κατά τη δεύτερη φάση, όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να κοινοποιούν τους σχετικούς συνδέσμους στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού, κι αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι νικητές, θα μπορούν οι συμμετέχοντες να αναδημοσιεύσουν ή να εκδίδουν όπου θέλουν τα έργα τους -ολόκληρα ή μέρος αυτών- με υποχρεωτική αναφορά πηγής-πρώτης δημοσίευσης το koukidaki.gr και προαιρετική αναφορά στο διαγωνισμό. Το παραπάνω ισχύει σε κάθε περίπτωση -και για τις έντυπες δημοσιεύσεις όπως και για τις εκδόσεις- και για όλες τις χώρες του κόσμου.
 • Όλα τα έργα θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει τίτλος και διευκρίνηση κατηγορίας. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: «Παραμύθι για παιδιά», «Παραμύθι εφήβων» και «Παραμύθι ενηλίκων». Σημειώστε ότι θεωρείται αδύνατο το ίδιο έργο να συμμετέχει σε περισσότερες από μία κατηγορίες και ότι η έκταση απαγορεύεται να ξεπερνά τις 40.000 λέξεις.
 • Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν το έργο τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο jennykoukidou@gmail.com επισυναπτόμενο σε αρχείο .doc (word) με γραμματοσειρά Arial βάζοντας θέμα: «1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki.gr» αφού το υπογράψουν με το ψευδώνυμο της επιλογής τους και αναφέρουν την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν. Στο σώμα του μηνύματος θα αναγράψουν το λογοτεχνικό ή πραγματικό τους ονοματεπώνυμο. Επίσης, υποχρεωτικό είναι να ορίσουν έναν τίτλο. Προσοχή: Το πραγματικό ή το λογοτεχνικό όνομα θα αναφερθεί μόνο στο μήνυμα και όχι μέσα στο επισυναπτόμενο αρχείο με το έργο που συμμετέχει γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δε θα προωθηθεί στα μέλη της επιτροπής! Σε εύλογο χρόνο θα λαμβάνουν ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα ώστε να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει καταχωρηθεί.
 • Ως τρόπος επικοινωνίας των συμμετεχόντων με το koukidaki.gr ορίζεται η παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και το τηλέφωνο +302177347494. Απαγορεύεται η επικοινωνία με μέλη της επιτροπής ως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
 • Για την αποφυγή λάθους ή σκόπιμης (λογο-)κλοπής οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν το έργο τους στον εαυτό τους μέσω των ΕΛΤΑ και να κρατήσουν άθικτο κι ασφαλή τον φάκελο.
 • Οι συμμετέχοντες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την πατρότητα των έργων που θα στείλουν -ουδεμία ευθύνη έχει το koukidaki.gr- ενώ σε περίπτωση καταγγελίας ακυρώνεται η σχετική συμμετοχή από τον διαγωνισμό αυτόματα.
Διαδικασία
 • Η κριτική επιτροπή λαμβάνει πρώτη τα έργα και είναι στην ευχέρειά της να εξαιρέσει όσα είναι εκτός θεματικής, ή για άλλο λόγο, αφού διευκρινίσει το αίτιο της απόρριψης. Αν έστω ένα μέλος της επιτροπής προβάλει ένσταση για κάποιο έργο αυτό εξαιρείται της διαδικασίας.
 • Εν συνεχεία, τα βαθμολογεί από το 1 ως το 20, που θεωρείται το άριστα, με ακέραιους αριθμούς, και αμέσως μετά θα δημοσιευθούν στο koukidaki.gr όπου μπορούν να σχολιάζονται και βαθμολογούνται από τους αναγνώστες.
 • Η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής με εκείνη των αναγνωστών-κοινού θα συνυπολογιστούν στο γενικό μέσο όρο ο οποίος θα ορίσει την τελική κατάταξη.
 • Θα δοθούν τρία βραβεία [1ο, 2ο και 3ο] για την κατηγορία «Παραμύθι για παιδιά», τρία βραβεία [1ο, 2ο και 3ο] για την κατηγορία «Παραμύθι εφήβων» και τρία βραβεία [1ο, 2ο και 3ο] για την κατηγορία «Παραμύθι ενηλίκων».
 • Η κριτική επιτροπή έχει την ευχέρεια να επιλέξει κάποια έργα στα οποία θα δοθεί έπαινος. Για τους έπαινους δε θα συνυπολογιστεί η βαθμολογία από τους αναγνώστες-κοινό παρά μόνο η άποψη της κριτικής επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα δοθούν περισσότεροι από τρεις έπαινοι. Αν οι επιλογές των μελών είναι περισσότερες θα δοθεί έπαινος στα έργα εκείνα που θα έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία -μέσο όρο- από την επιτροπή.
 • Τα βραβεία και οι έπαινοι θα ανακοινωθούν σε αυτή την σελίδα εν καιρώ και θα αποσταλούν στους νικητές του διαγωνισμού στη διεύθυνση (εντός Ελλάδος) που θα έχουν δηλώσει οι ίδιοι, με απλό ταχυδρομείο ΕΛΤΑ. Αν κάποιος επιθυμεί συστημένη αποστολή, express ή αποστολή με courier θα επιβαρυνθεί το σχετικό κόστος. Το κόστος για αποστολές σε άλλες χώρες επιβαρύνει, σε κάθε περίπτωση, τον παραλήπτη.
Χρονοδιάγραμμα
 • Τα έργα θα αποστέλλονται ως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 που ορίζεται ως ημέρα λήξης και θα τηρηθεί αυστηρά, χωρίς εξαιρέσεις.
 • Πρώτη φάση: Τα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή ως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
 • Δεύτερη φάση: Τα έργα θα δημοσιευθούν στο koukidaki.gr μετά την αξιολόγηση και βαθμολόγησή τους από την κριτική επιτροπή και θα μπορούν τότε να διαβαστούν από όλους, να σχολιαστούν και να βαθμολογηθούν. Σε αυτή τη φάση θα εμφανίζονται τα ονοματεπώνυμα των συγγραφέων -πραγματικά ή λογοτεχνικά.
 • Η βαθμολόγηση των αναγνωστών θα διαρκέσει από την ημέρα δημοσίευσης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
 • Ο μέσος όρος των βαθμολογήσεων (πρώτης και δεύτερης φάσης) θα δημοσιευθεί αρχές Ιανουαρίου 2021 εδώ, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να κάνουν τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις τους (τα σχόλια είναι ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια και ανά πάσα στιγμή), και να δουν την κατάταξη. Η δημοσίευση θα γίνει ως εξής: τίτλος έργου, μέσος όρος μελών επιτροπής, μέσος όρος αναγνωστών και γενικός μέσος όρος.
Άνθρωποι
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους κάτωθι. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για κάθε αλλαγή, προσθήκη ή αφαίρεση, από αυτή τη σελίδα. Τα μέλη της επιτροπής αποτελούν, με αλφαβητική σειρά, οι:
Θερμές ευχαριστίες οφείλω και στους παρακάτω εμπλεκόμενους για την αμέριστη βοήθειά τους.
 • Το έργο που συνοδεύει τον 1ο Διαγωνισμό Παραμυθιού koukidaki.gr είναι φτιαγμένο κατά παραγγελία και για τις ανάγκες του εγχειρήματος από τη Βιβή Μαρκάτου. Η Βιβή Μαρκάτου είναι βραβευμένη παιδική εικονογράφος με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης γνωστή για τις εθελοντικές της δράσεις και την διακριτική της παρουσία στον πολιτιστικό χώρο. Είναι διαδικτυακή ακτιβίστρια και βιβλιόφιλος. Μιλά αγγλικά και γερμανικά. Το 2019 παρουσίασε την πρώτη της ταινία κινουμένων σχεδίων μαζί με την Πηνελόπη Μπεκιάρη (ενορχήστρωση και συμπαραγωγή) η οποία έφτασε ως τους finalists των Pinewood studios του Λονδίνου. Επικοινωνία μαζί της στο: vmarkatos.yahoo.gr
Σκοπός
 • Να γνωρίσουμε πένες.
 • Να κερδίσει η λογοτεχνία.
 • Να δημιουργηθεί μια έκδοση, ένα έντυπο ανθολόγιο, που θα περιέχει τα βραβευθέντα έργα και αρκετά από τα υπόλοιπα -εκείνα που θα έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία οπωσδήποτε- ή ακόμα και όλες τις συμμετοχές αναλόγως όγκου, λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και άλλων παραγόντων. Για την υλοποίηση αυτής της έκδοσης -ή των εκδόσεων- θα επανέλθω όταν θα έχει λήξει ο διαγωνισμός και θα έχουν προσδιοριστεί πια τα έργα.
Καλό μας λογοτεχνικό ταξίδι!

👀

Σημειώσεις και ανακοινώσεις

F.A.Q. Συχνά ρωτάτε:
 • Αν ένας δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα του ενός έργα και ποιο είναι το όριο. Φυσικά και μπορεί. Δεν αποκλείεται από τους παραπάνω όρους, ούτε προσδιορίζεται κάποιο όριο. Επίσης, μπορεί να συμμετέχει με το ίδιο ή με διαφορετικό ψευδώνυμο.
 • Αν ένα έργο που έχει κοινοποιηθεί στο facebook μπορεί να συμμετέχει. Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα -αυτό περιλαμβάνει και όλα τα κοινωνικά δίκτυα- και πρωτόφαντα. Αρχικά αυτό είναι το πλαίσιο για να μην ακυρωθεί η συμμετοχή. Επίσης, απαγορεύεται να αποκαλύψει ο συγγραφέας την ταυτότητά του κατά την πρώτη φάση, δηλαδή όσο διαρκεί η αξιολόγηση της επιτροπής, άρα δε θα μπορεί να κοινοποιήσει το έργο του στο προφίλ του μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα. Κατά τη δεύτερη φάση, δηλαδή όταν τα έργα δημοσιευθούν στο koukidaki.gr για να σχολιαστούν και βαθμολογηθούν από τους αναγνώστες, επιτρέπονται οι ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες, κ.ο.κ.
 • Αν ένας δημιουργός μπορεί να συμμετέχει με έργο μικρής έκτασης. Ναι. Από τη στιγμή που δεν προσδιορίζεται ελάχιστος αριθμός λέξεων, μπορεί.
 • Αν ένα έργο ακυρωθεί, πότε και πώς θα το μάθει ο δημιουργός. Μια συμμετοχή μπορεί να εξαιρεθεί σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετοχές που ακυρώνονται θα εμφανίζονται σε αυτό το παράρτημα μαζί με το λόγο της απόρριψης.
 • Αν ένα έργο μπορεί να υπογράφεται από δύο ή περισσότερους. Δεν αποκλείεται μια τέτοια πιθανότητα από τους όρους και μάλιστα μπορεί να κατατεθεί είτε με ένα μόνο ψευδώνυμο είτε με δύο ή περισσότερα -ένα για κάθε συγγραφέα.
 • Αν μπορεί κανείς να εικονογραφήσει το έργο του δηλαδή να το στείλει μαζί με εικόνες, σκίτσα, φωτογραφίες, κ.ο.κ. Μπορεί. Ό,τι δεν απαγορεύεται από τους όρους είναι επιτρεπτό, όμως αν οι εικόνες-φωτογραφίες αυτές δεν είναι δημιουργίες του ίδιου είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται η πηγή ή ο δημιουργός τους. Σε άλλη περίπτωση δεν είναι εφικτή η δημοσίευσή τους στον ιστότοπο. Σημειώστε ότι οι εικόνες δημοσιεύονται με ευθύνη του αποστολέα ενώ πρέπει να τηρούν το γενικό νομικό πλαίσιο.
 • Πώς θα γνωρίζει κανείς ότι το έργο του συμμετέχει. Όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που θα έχουν παρεληφθεί ως την ημέρα και ώρα λήξης θα έχουν καταχωρηθεί και οι αποστολείς τους θα έχουν λάβει ειδικό απαντητικό μήνυμα με πληροφορίες και σχετική ενημέρωση.
 • Πώς θα εντοπίσει κανείς το έργο του μέσα σε τόσες δημοσιεύσεις. Θα το αναζητήσει με τον τίτλο του στο πεδίο: Βρες το στο koukidaki. Ή στην σχετική ανάρτηση που θα δημιουργηθεί και θα περιλαμβάνει όλους τους τίτλους χωρισμένους στις κατηγορίες.
👀

Νέα

Η συμμετοχή με τίτλο Ένα κουτάκης γεμάτος... συναισθήματα! έχει εξαιρεθεί, σύμφωνα με τη γνώμη ενός μέλους της κριτικής επιτροπής. Αιτιολογία: επικίνδυνο δίδαγμα.
Η συμμετοχή με τίτλο Οι πρώτες βοήθειες έχει εξαιρεθεί, σύμφωνα με τη γνώμη ενός μέλους της επιτροπής. Αιτιολογία: Είναι μία σελίδα, μοιάζει σαν περίληψη και δεν έχει κάτι να παρουσιάσει.
Το παραμύθι με τίτλο Ο μισοκόκορας έχει εξαιρεθεί καθώς εντοπίστηκε δημοσιευμένο σε ιστολόγιο.

👀

Ευχαριστώ θερμά τις σελίδες, τα sites, τους bloggers, τις εφημερίδες, περιοδικά και ιστολόγια που αναδημοσίευσαν το παρόν συμβάλλοντας στη διάδοση του διαγωνισμού, ήτοι: catisart.gr, thessculture.gr, Ταξίδι Ιδεών, τοΒιβλίο.net, palo.gr, Sin Radio, Fairytales, Λογοτεχνικές αναφορές, all4fun.gr, Dots & Lines,
      

16 σχόλια:

 1. ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο εγχείρημα, καλή επιτυχία σε όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ ευχαριστώ για τη συμμετοχή Βιβή! Η συμβολή σου είναι υψίστης σημασίας. Πάντα δημιουργική και πολλές επιτυχίες!

   Διαγραφή
 2. Ελευθερία Μ.11 Μαρτίου, 2020

  Γίνονται δεκτά παραμύθια με τη μορφή εκτενούς ποιήματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βεβαίως. Όλες οι μορφές και φόρμες είναι δεκτές.
   Καλή επιτυχία να έχετε!

   Διαγραφή
 3. Θα υπάρξει και έκδοση των παραμυθιών που θα κερδίσουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι βέβαια. Είναι ο στόχος -αναφέρεται και στην προκήρυξη. Για να έχουμε όμως μια άρτια εικόνα και να δώσω περισσότερες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουμε τα έργα: είδη, όγκος, εκδοτικό ενδιαφέρον κ.ο.κ. Οπότε ας συγκεντρωθούν πρώτα οι συμμετοχές και θα επανέλθω ως προς τις εκδόσεις.
   Πάντως, στον προηγούμενο διαγωνισμό δημιουργήθηκε το έντυπο ανθολόγιο με όλα τα έργα (εκτός κάποιων που θα εκδοθούν μεμονωμένα ή άλλων που δεν ήθελαν οι συγγραφείς τους) ενώ ήδη τρεις από τους συμμετέχοντες έχουν υπογράψει με εκδότες για προσωπική έκδοση. Αυτά τα αναφέρω για να υπογραμμίσω ότι υπάρχει εκδοτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς του koukidaki.

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα σας... Αν έχω έτοιμο το έργο, εικονογραφημένο σε μορφή pdf (σελιδοποιημένο) το στέλνω έτσι ή πρέπει να είναι ξεχωριστά οι φωτογραφίες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σας! Το αρχείο δεν πρέπει να είναι σε μορφή pdf (δείτε παραπάνω στους όρους) και οι εικόνες δεν χρειάζεται να είναι ξεχωριστές. Καλύτερα μάλιστα να είναι στο ίδιο αρχείο μέσα ώστε να προωθηθούν όλα μαζί ως ενιαίο σύνολο στην επιτροπή χωρίς την πιθανότητα να χαθεί κάτι. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται ώστε να μπορέσουν οι εικόνες να δημοσιευθούν στον ιστότοπο αργότερα είναι να διαθέτουν πηγή ή/και όνομα δημιουργού.
   Καλή επιτυχία να έχετε!

   Διαγραφή
 5. Πολύ καλή και χρήσιμη η πρωτοβουλία σου Τζένη στις μερες που περναμε.Καλη επιτυχια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ θερμά Χρήστο!
   Προσπαθώ πάντα να είμαι κοντά στα γράμματα, τη λογοτεχνία, την τέχνη και τους ανθρώπους της. Ελπίζω να βρούμε τα επόμενα παραμύθια μας μέσα από το εγχείρημα και να περάσουμε καλά με τις ιστορίες των συγγραφέων που συμμετέχουν.

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα σας.Θα ήθελα να σας στείλω το παραμύθι που έχω γράψει αλλά οι κατηγορίες με μπέρδεψαν.Παραμύθι για παιδιά,εφήβων,ενηλίκων.Αν εξαιρέσω τα παραμύθια που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά πώς ξεχωρίζει ένα παραμύθι αν είναι ας πούμε για μεγάλα παιδιά, για εφήβους ή για ενήλικες; Με όλο τον σεβασμό πιθανόν η ερώτησή μου να φανεί χαζή αλλά θα ήθελα να μάθω.
  Καλή ταξίδι στον παραμυθόκοσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας!
   Με χαρά να λάβουμε το παραμύθι σας.
   Σχετικά με την ερώτησή σας, την ακριβή απάντηση μπορούν να τη δώσουν οι παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι σε συνεργασία -αν ψάχνουμε κάποιο ορισμό. Πέρα αυτού, όλοι οι εκδότες (τουλάχιστον εκείνοι που έχουν παραμύθια στη γκάμα τους) διαχωρίζουν τα έργα με βάση την ηλικία του αναγνώστη στον οποίο απευθύνονται ως έργα: νηπιακά, σχολικά, εφηβικά. Ένας τρόπος διαχωρισμού είναι το περιεχόμενο: ποια ηλικία ενδιαφέρει, αφορά ή βοηθάει. Ενδέχεται βέβαια τα κριτήρια να είναι περισσότερα και ανάλογα του είδους, πάντως είναι αυτονόητο πως δε γίνεται το ίδιο θέμα να ανήκει σε όλες τις κατηγορίες. Για παράδειγμα, ένα παραμύθι για τη φιλία με ήρωες τα ζώα του δάσους σίγουρα δεν αφορά τους έφηβους, και παράλληλα, ένα παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό με ήρωες μαθητές σίγουρα δεν αφορά τα προνήπια. Και όλα αυτά, φυσικά, διαφοροποιούνται στον τρόπο που παρουσιάζει κανείς το θέμα του. Η ίδια ιστορία μπορεί να αποδοθεί για τις ανάγκες των μικρών παιδιών ή για τους έφηβους ή για ενήλικες. Να συμπληρώσω ότι οι ίδιες παράμετροι διαφοροποιούν και το κοινό του παραμυθιού μεταξύ εφήβων κι ενηλίκων. (παράδειγμα παραμυθιού ενηλίκων είναι οι ιστορίες των αδερφών Γκιμ -στο πρωτότυπο και όχι στη μεταφορά τους που απευθύνεται στα παιδιά). Γενικά, πρέπει να σκεφτεί κανείς ποιος θα μπορούσε να είναι ο αναγνώστης του, ποιον αφορά και αν η απόδοση της ιστορίας είναι κατάλληλη για εκείνον.
   Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 7. Θα υπάρξει κάποιος αντίστοιχος διαγωνισμός που να μπορούν να συμμετέχουν και ανήλικοι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε αυτό το ιστολόγιο όχι. Επειδή έχω ως στόχο πάντα την έκδοση των έργων που συμμετέχουν προκύπτουν ζητήματα που δεν μπορώ να διαχειριστώ στην περίπτωση ανήλικου.

   Διαγραφή
 8. Καλησπέρα σας!Εξαιρετική πρωτοβουλία!!Μόλις το είδα και χαίρομαι που έχω ακόμα περιθώριο να συμμετέχω.Μία ερώτηση μόνο.Το όνομα ή το ψευδώνυμο καθώς και η κατηγορία θα υπάρχει στο τέλος του αρχείου word η θα αναγράφεται στο email πριν το επισυναπτόμενο κείμενο;
  Όπως επίσης το όνομα/ψευδώνυμο πρέπει να είναι ίδιο στο κείμενο και στο σώμα του email;Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας! Χαίρομαι με τη χαρά σας και αναμένω το κείμενό σας, φυσικά.
   Το ονοματεπώνυμο πρέπει να εμφανίζεται στο σώμα του μηνύματος και όχι στο αρχείο. Στο επισυναπτόμενο πρέπει να εμφανίζεται η κατηγορία στην οποία συμμετέχει το έργο και το ψευδώνυμο αν θέλετε.
   Ευχαριστώ κι εγώ!
   Καλή σας επιτυχία!!

   Διαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Απ' το πυκνό δάσος στο πηγάδι της Γερακίνας, Γ.ΤηγανούριαΕξελισσόμενη εφηβεία, Ι.ΚόντοςΒιβλία των εκδόσεων Το ανώνυμο βιβλίοΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕναλλαγές, Απόστολος ΓκέτσοςΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήXL: Ιστορίες αγάπης, Στέλλα ΚαλλέΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Ανθρω-Ποινές, Νατάσα ΡεντήφΤο αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.ΔίγκαςΟ φαροφύλακας της Λάκκας, Χρ. Πατρώνου-Παπατέρπου