Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο φάρος του Κένεμπεκ * Το ματωμένο παρελθόν * Ο κώδικας του αυτοκράτορα * Λέγε με Στράτο * Ματωμένος κάκτος * Ονείρου σκιές * Στο σύμπλεγμα της αράχνης * Η κυρά του κάστρου * Ο πύργος των Ταράσωβ * Η κόρη του ουρανού * Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο ** Ποίηση: Στην αμφιλύκη της αγρύπνιας * Σκοτεινή κουκκίδα * Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ ** Διηγήματα: Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Τέσσερις τίτλοι των εκδόσεων Ελκυστής * Τέσσερις τίτλοι από τον Ελκυστή ** Παιδικά: Κυκλαδίτικα παραμύθια

Γιώργος Μεσσάλας

Ο Γιώργος Μεσσάλας στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αριστείδης ο ατυχής» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969)

Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1964. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αριστείδης ο ατυχής» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).

Ο Γιώργος Μεσσάλας σε φωτογραφία του σημαντικού θεατρικού φωτογράφου Elite

Πέθανε στις 20 Ιουλίου 2021. Η φωτογραφία του σημαντικού θεατρικού φωτογράφου Elite είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γη SOS» (του Άλκη Παπά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).

Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Απογευματινή (18/10/1968)

Στο θέατρο εμφανίστηκε δίπλα σε σημαντικά ονόματα του χώρου και εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο (1960-1964 και 1979-1981) όπου επέστρεψε ως βοηθός σκηνοθέτη και σκηνοθέτης σε αρκετές παραστάσεις. Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Απογευματινή (18/10/1968).

Ο Γιώργος Μεσσάλας σε δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΟ Γιώργος Μεσσάλας σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Επίσης, εργάστηκε στο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού και το 1973 ίδρυσε το Μοντέρνο Θέατρο, διαγράφοντας έτσι μια από τις λαμπρότερες πορείες στο θεατρικό στερέωμα. Το περιοδικό Ντομινό τον ακολουθεί σε όλα του τα βήματα (14/1 και 10/11/1972 αντίστοιχα)!

Γιώργος Μεσσάλας

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 21 ταινίες, με πρώτη την «Αμάρτησα για το παιδί μου» (1950) και τελευταία την «Αγάπησα μια πολυθρόνα» (1971). Στην τηλεόραση εμφανίστηκε μόνο στην καθημερινή σειρά «Χαραυγή» (MEGA, 1994-1995) και σκηνοθέτησε κάποιες παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1975-1981).



Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Το screenshot είναι από βίντεο που βρήκα στο youtube.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το ματωμένο παρελθόν: Η αφορμή, Βασίλη ΛινάρδουΟνείρου σκιές, Πελούσας ΤσαντάκηΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΩδές του πόνου και τρούφες ΙΙ, Οδυσσέα ΓιαννάκηΛέγε με Στράτο, Χρυσούλας Σ. ΓεωργούλαΜατωμένος κάκτος, Μαρίνας ΧρόνηΣτην αμφιλύκη της αγρύπνιας, Ελένης Τζιώγα
Κυκλαδίτικα παραμύθια, Θάνου ΚωστάκηΕντολείς, Ηρακλή ΤριανταφυλλίδηΟ κώδικας του αυτοκράτορα, Νίκου ΚυριαζήΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΟ πύργος των Ταράσωβ, Χάρη ΜπαλόγλουΤαξίδι στο κόκκινο, Ελένης ΠουλημένουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Φαντάσματα από το παρελθόν, Το βέλος του έρωτα, Λαθραία αλήθεια και Ο Φουντωτούλης
Η κόρη του ουρανού, Χαράς ΑνδρέουΗ γυναίκα με τη λεοπάρδαλη, Βασίλη ΜαραγκούΞιπασμένες νοικοκυρές, Έφης ΚαραμπάΌνειρα από ιστό, Άγγελου ΓαλάνηΗ κυρά του κάστρου, Σμαραγδής ΜητροπούλουΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΣτο σύμπλεγμα της αράχνης, Ελευθερίας Καραδήμου