Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Στην τσέπη σου κρύβεται ένας γίγαντας

Στην τσέπη σου κρύβεται ένας γίγαντας, Ελένης Ποζιού

Αν υπήρχε κατηγορία βραβείου για τον πιο τραβηχτικό τίτλο βιβλίου, τότε αυτή η ποιητική συλλογή θα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες. Η αιτία που, εν πρώτοις, με έκανε να πιάσω στα χέρια μου το βιβλίο της Ελένης Ποζιού ήταν αυτή η φράση, Στην τσέπη σου κρύβεται ένας γίγαντας (εκδ. Συρτάρι), και όλοι οι συνειρμοί που προκύπτουν στο άκουσμά της. Είναι κι αυτό το δεύτερο πρόσωπο, που δεν ξέρεις αν ο γραφών απευθύνεται στον εαυτό του, σε εσένα ή σε έναν τρίτο, άγνωστο προς εσένα, παραλήπτη του έργου.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις κατά νου, ξεκινώ και διαβάζω τα ποιητικά της κυρίας Ποζιού. Το βιβλίο εν τω συνόλω είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, με λεπτομέρεια, που χαρίζει όμορφες στιγμές αναγνωστικής εμπειρίας κι απόλαυσης.
Άραγε η ευτυχία έχει βαθμό;
Στις σελίδες συναντάμε αναφορές για τον κόσμο, τη γυναίκα –την μάνα, την κόρη ή και τις δύο μαζί όπως στο Το Φυλακτό–, για το παιδί/τα παιδιά, τις αναμονές, τις χαμένες ευκαιρίες, τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, τις συναντήσεις, τις επιθυμίες... Στο τέλος τέλος; Η γυναίκα απέναντι στο παραμύθι που τη μεγάλωσε: τον πρίγκιπα, το παλάτι, το ιδανικό.
Κι ακόμη αναρωτιέσαι
για το βαγόνι αν ήταν το κατάλληλο.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για γυναικεία ποίηση. Δηλαδή δεν απευθύνεται σε γυναίκες. Θεματικά βλέπουμε τη γυναίκα στον κόσμο, απέναντι στη ζωή, απέναντι στην αγάπη, τον έρωτα κ.ο.κ. μέσα από κείμενα όμορφης εκφραστικότητας που κερδίζουν.
Κυριαρχούν οι αισθήσεις και ο ελεύθερος στίχος ενώ, ως μια επιπλέον επεξήγηση των έργων, θα λέγαμε πως το βιβλίο είναι ένας τρόπος να «δεις» την καθημερινότητα με λυρισμό.
Εκείνος θα επιστρέψει
κι εσύ θα ζεις
τον πόλεμο
μπροστά στον νεροχύτη.
Υπογραμμίζω μία παρατήρηση που κάνω και αφορά στον προσδιορισμό των εποχών του έτους –με κάθε ευκαιρία– που μου θυμίζει την ιαπωνική παράδοση και συγκεκριμένα το χαϊκού, που παραδοσιακά οφείλει να περιέχει μια λέξη (λέγεται κίγκο) προσδιορισμού της εποχής του χρόνου.
Υπογραμμίζω και τη θνητότητα του ανθρώπου όπως «προβάλλεται» μέσα στους στίχους και μάλιστα, πάνω σε αυτό, οφείλουμε να δούμε και την αντίστιξη με τον τίτλο της συλλογής. Εμείς, που είμαστε τόσο μικροί κι ευαίσθητοι αλλά μέσα μας βρίσκεται το μεγάλο, το σπουδαίο, η δύναμη...
Καμαρώνοντας μέσα στην αυτόφωτη φορεσιά,
οι θνητοί θαρρούν πως κερδίζουν
μια στάλα αθανασίας

πότε η ζωή χαρίζει έρωτα στους θνητούς,
πότε ο έρωτας ταΐζει τον θάνατο με πάθη.

Αν κι είμαστε μικροί,
νομίζουμε ότι μπορούμε να εξημερώσουμε
τον άνθρωπο – το πιο ανοίκειο σ' εμάς
θηρίο
Κάπου κάπου, «στέκεται» και αναφέρεται στη συγγραφή, μιλάει για τη μεταφορά της ζωής, της πραγματικότητας, στο σύγγραμμα, δηλαδή στο χαρτί. Για τη μεταγραφή της πραγματικότητας μέσω της γραφίδας στον στίχο. Εδώ κι εκεί, μικρότερα αποσπάσματα αποκαλύπτουν τη σχέση της με την ποίηση, το έναυσμα που της δίνει η ζωή (της) και την ανάγκη της για έκφραση.
οι λέξεις περιμένουν
πότε θα τις καλέσουν οι ποιητές

Ο χορός μόλις ξεκίνησε
αγωνιώντας να καταλάβει
τον χώρο μέσα στο χαρτί.

τα κωδωνόσχημα φωτιστικά
τρεμοπαίζουν το φως, πάλλοντας
τις λέξεις που υποδύθηκαν
τις σκέψεις
Εννοείται, θα ασχοληθεί με τον έρωτα. Το μέγιστο των παθών και ποθούμενων του ανθρώπου, την γιγαντιαία αυτή δύναμη που τον κυβερνά και τον ορίζει.
Ο έρωτας, δεν έμαθες ακόμη,
κατοικεί στο τυχαίο,
το αναπάντεχο.

Μη ρωτάς γιατί
σε κοίταξα.
Ρώτα τον ουρανό
αν μπορεί να μην κοιτά τη θάλασσα.
Εννοείται συναισθάνεται, αφουγκράζεται με ευαίσθητες «κεραίες» και αποτυπώνει το μέσα (της) και το τριγύρω (της). Βάζει πολλή θάλασσα στις σελίδες αλλά και ποιος δεν βάζει; Το μεγάλο μπλε του πλανήτη, το απέραντο, το συνεχώς μεταβαλλόμενο με τα χίλια πρόσωπα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση έναυσμα.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση, βλέπω ότι πετυχαίνει την εμβάθυνση μέσω της απλοϊκότητας. Με βατό τρόπο σκάβει σε βάθος, αποτυπώνει ανάγλυφα τα συναισθήματα... γοητεύει τον «επισκέπτη» της και τελικά, τον κοιτά κατάματα. Ίσως επειδή αυτό της το δίδαξε (και) το θέατρο με το οποίο επίσης ασχολείται.

Ένα βιβλίο για τη λίστα.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη