Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Λέγε με Στράτο * Ματωμένος κάκτος * Ονείρου σκιές * Στο σύμπλεγμα της αράχνης * Η κυρά του κάστρου * Ο πύργος των Ταράσωβ * Η κόρη του ουρανού * Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας ** Ποίηση: Στην αμφιλύκη της αγρύπνιας * Σκοτεινή κουκκίδα * Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ ** Διηγήματα: Ξιπασμένες νοικοκυρές ** Άλλα: Τέσσερις τίτλοι των εκδόσεων Ελκυστής * Τέσσερις τίτλοι από τον Ελκυστή * Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano ** Παιδικά: Κυκλαδίτικα παραμύθια * Κορυφή

Βύρων Πάλλης

Βύρων Πάλλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957)

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μαντώ Μαυρογένους» (του Γ. Ρούσσου, θέατρο Ακροπόλ, 1959-1960)

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1995. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μαντώ Μαυρογένους» (του Γ. Ρούσσου, θέατρο Ακροπόλ, 1959-1960).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο πραματευτής» (του Γ. Ρούσσου, Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, 1963)

Στο θέατρο εμφανίστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο πραματευτής» (του Γ. Ρούσσου, Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, 1963).

Βύρων Πάλλης

Επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο (1955-1957, ξανά το 1985), όπου προσωπική του φωτογραφία βρήκα μόλις στην τρίτη παράσταση που συμμετείχε («Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ιανουάριος 1956).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας»

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους των Έλλης Λαμπέτη, Μάνου Κατράκη και Δημήτρη Χορν σε διάφορα σημαντικά έργα δραματικού ρεπερτορίου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» (του Jeffrey Archer, Θέατρο Αλίκη, 1987-1988).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της παράστασης «Ένα σωσία… και γρήγορα» που ανέβηκε στο θέατρο Μινώα την περίοδο 1989-1990

Στη φωτογραφία πρόγραμμα της παράστασης «Ένα σωσία… και γρήγορα» που ανέβηκε στο θέατρο Μινώα την περίοδο 1989-1990.

Βύρων Πάλλης

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 40 ταινίες, με πρώτη τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» (1954). Παρ' όλα αυτά, η φωνή του χρησιμοποιήθηκε για να ντουμπλάρει τον Μάνο Κατράκη στην ταινία «Μαρίνος Κοντάρας, ο κουρσάρος του Αιγαίου» (1948). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο «Χωρίς μάρτυρες» (1983).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (14/1/1967)

Το 1966 ίδρυσε στην Αθήνα με τον αδελφό του Λέανδρο την εταιρεία παραγωγής ταινιών Φοίβος Φιλμ που εγκαινίασε τις εργασίες της με την παραγωγή της ταινίας «Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων» (1967) και συνέχισε με τη «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» (1967, την οποία και σκηνοθέτησε). Αυτές οι προσπάθειες ήταν απότοκες της μεγάλης ραδιοφωνικής επιτυχίας που έκανε η σειρά «Το σπίτι των ανέμων» όπου πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός στον ρόλο του Ορέστη Λαμπίρη, δημιουργώντας σάλο στους ακροατές. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (14/1/1967).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/2/1967)

Ως παραγωγός υπέγραψε την ταινία «Η ώρα της αλήθειας» (1969), την οποία επίσης σκηνοθέτησε, όπως έκανε με την ανωτέρω «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» δύο χρόνια νωρίτερα. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/2/1967).

Ο Βύρων Πάλλης σε βιντεοταινία

Εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 14 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του  Ντομινό (28/8/1975)Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού  Επίκαιρα (13/7/1978)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές κυρίως της κρατικής τηλεόρασης σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή γκεστ εμφανίσεις: «Στησιχόρου 73» (ΥΕΝΕΔ,1972-1973), «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1978), «Τα λαυρεωτικά» (ΕΡΤ, 1982), «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΤ2, άνοιξη 1987), «Το 13ο κιβώτιο» (ΑΝΤ1, 1992-1993), «Οι δικηγόροι της Αθήνας» (STAR, 1994-1995) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών Ντομινό (28/8/1975) και Επίκαιρα (13/7/1978) αντίστοιχα.

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού ΕπίκαιραΟ Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα

Επίσης εμφανίστηκε σε οκτώ παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας την περίοδο 1976-1985, εκ των οποίων παραστάσεων σκηνοθέτησε μία («Μια λαμπερή μέρα», του Σίγκμουντ Μίλλερ, 25/6/1979). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Επίκαιρα (21/6/1979 και 4/9/1980 αντίστοιχα).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (14/1/1960)

Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Νίνα Σγουρίδου. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (14/1/1960).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του  Ντομινό (24/11/1967)Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ένα-Light (2/1/1991)

Δεύτερη υπήρξε η επίσης ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου, με την οποία συγκρότησε θίασο και περιόδευσε στα μεγάλα επαρχιακά κέντρα και στην Κύπρο και μαζί της απέκτησε την ηθοποιό Κοραλία Καράντη. Στη φωτογραφία δημοσιεύματα των περιοδικών Ντομινό (24/11/1967) και Ένα-Light (2/1/1991) αντίστοιχα.

Εξώφυλλο περιοδικού με τον Βύρων Πάλλη

Μέχρι στιγμής μόνο σε ένα εξώφυλλο κατάφερα να τον εντοπίσω, αν και η έρευνα συνεχίζεται.



Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από το retromaniax.gr
Τα θεατρικά προγράμματα (πλην του Εθνικού Θεάτρου) και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η φωτογραφία από το θεατρικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΟνείρου σκιές, Πελούσας ΤσαντάκηΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΜατωμένος κάκτος, Μαρίνας ΧρόνηΩδές του πόνου και τρούφες ΙΙ, Οδυσσέα ΓιαννάκηΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΛέγε με Στράτο, Χρυσούλας Σ. Γεωργούλα
Κυκλαδίτικα παραμύθια, Θάνου ΚωστάκηΕντολείς, Ηρακλή ΤριανταφυλλίδηΟ κώδικας του αυτοκράτορα, Νίκου ΚυριαζήΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΟ πύργος των Ταράσωβ, Χάρη ΜπαλόγλουΤαξίδι στο κόκκινο, Ελένης ΠουλημένουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Φαντάσματα από το παρελθόν, Το βέλος του έρωτα, Λαθραία αλήθεια και Ο Φουντωτούλης
Η κόρη του ουρανού, Χαράς ΑνδρέουΗ γυναίκα με τη λεοπάρδαλη, Βασίλη ΜαραγκούΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΌνειρα από ιστό, Άγγελου ΓαλάνηΗ κυρά του κάστρου, Σμαραγδής ΜητροπούλουΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΣτο σύμπλεγμα της αράχνης, Ελευθερίας Καραδήμου