Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Βύρων Πάλλης

Βύρων Πάλλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957)

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μαντώ Μαυρογένους» (του Γ. Ρούσσου, θέατρο Ακροπόλ, 1959-1960)

Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1995. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μαντώ Μαυρογένους» (του Γ. Ρούσσου, θέατρο Ακροπόλ, 1959-1960).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο πραματευτής» (του Γ. Ρούσσου, Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, 1963)

Στο θέατρο εμφανίστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο πραματευτής» (του Γ. Ρούσσου, Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, 1963).

Βύρων Πάλλης

Επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο (1955-1957, ξανά το 1985), όπου προσωπική του φωτογραφία βρήκα μόλις στην τρίτη παράσταση που συμμετείχε («Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ιανουάριος 1956).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας»

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους των Έλλης Λαμπέτη, Μάνου Κατράκη και Δημήτρη Χορν σε διάφορα σημαντικά έργα δραματικού ρεπερτορίου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» (του Jeffrey Archer, Θέατρο Αλίκη, 1987-1988).

Ο Βύρων Πάλλης στο πρόγραμμα της παράστασης «Ένα σωσία… και γρήγορα» που ανέβηκε στο θέατρο Μινώα την περίοδο 1989-1990

Στη φωτογραφία πρόγραμμα της παράστασης «Ένα σωσία… και γρήγορα» που ανέβηκε στο θέατρο Μινώα την περίοδο 1989-1990.

Βύρων Πάλλης

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 40 ταινίες, με πρώτη τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» (1954). Παρ' όλα αυτά, η φωνή του χρησιμοποιήθηκε για να ντουμπλάρει τον Μάνο Κατράκη στην ταινία «Μαρίνος Κοντάρας, ο κουρσάρος του Αιγαίου» (1948). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο «Χωρίς μάρτυρες» (1983).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (14/1/1967)

Το 1966 ίδρυσε στην Αθήνα με τον αδελφό του Λέανδρο την εταιρεία παραγωγής ταινιών Φοίβος Φιλμ που εγκαινίασε τις εργασίες της με την παραγωγή της ταινίας «Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων» (1967) και συνέχισε με τη «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» (1967, την οποία και σκηνοθέτησε). Αυτές οι προσπάθειες ήταν απότοκες της μεγάλης ραδιοφωνικής επιτυχίας που έκανε η σειρά «Το σπίτι των ανέμων» όπου πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός στον ρόλο του Ορέστη Λαμπίρη, δημιουργώντας σάλο στους ακροατές. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (14/1/1967).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/2/1967)

Ως παραγωγός υπέγραψε την ταινία «Η ώρα της αλήθειας» (1969), την οποία επίσης σκηνοθέτησε, όπως έκανε με την ανωτέρω «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» δύο χρόνια νωρίτερα. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/2/1967).

Ο Βύρων Πάλλης σε βιντεοταινία

Εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 14 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του  Ντομινό (28/8/1975)Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού  Επίκαιρα (13/7/1978)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές κυρίως της κρατικής τηλεόρασης σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή γκεστ εμφανίσεις: «Στησιχόρου 73» (ΥΕΝΕΔ,1972-1973), «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1978), «Τα λαυρεωτικά» (ΕΡΤ, 1982), «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΤ2, άνοιξη 1987), «Το 13ο κιβώτιο» (ΑΝΤ1, 1992-1993), «Οι δικηγόροι της Αθήνας» (STAR, 1994-1995) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών Ντομινό (28/8/1975) και Επίκαιρα (13/7/1978) αντίστοιχα.

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού ΕπίκαιραΟ Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα

Επίσης εμφανίστηκε σε οκτώ παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας την περίοδο 1976-1985, εκ των οποίων παραστάσεων σκηνοθέτησε μία («Μια λαμπερή μέρα», του Σίγκμουντ Μίλλερ, 25/6/1979). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού Επίκαιρα (21/6/1979 και 4/9/1980 αντίστοιχα).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (14/1/1960)

Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Νίνα Σγουρίδου. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (14/1/1960).

Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του  Ντομινό (24/11/1967)Ο Βύρων Πάλλης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ένα-Light (2/1/1991)

Δεύτερη υπήρξε η επίσης ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου, με την οποία συγκρότησε θίασο και περιόδευσε στα μεγάλα επαρχιακά κέντρα και στην Κύπρο και μαζί της απέκτησε την ηθοποιό Κοραλία Καράντη. Στη φωτογραφία δημοσιεύματα των περιοδικών Ντομινό (24/11/1967) και Ένα-Light (2/1/1991) αντίστοιχα.

Εξώφυλλο περιοδικού με τον Βύρων Πάλλη

Μέχρι στιγμής μόνο σε ένα εξώφυλλο κατάφερα να τον εντοπίσω, αν και η έρευνα συνεχίζεται.



Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από το retromaniax.gr
Τα θεατρικά προγράμματα (πλην του Εθνικού Θεάτρου) και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η φωτογραφία από το θεατρικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη