Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ελεάννα Απέργη και Διονύσης Παγουλάτος

Ελεάννα Απέργη

Η Ελεάννα Απέργη γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1932 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, απ' όπου αποφοίτησε το 1955. Η φωτογραφία είναι του σημαντικού καλλιτεχνικού φωτογράφου Elite.

Η Ελεάννα Απέργη σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (13 Μαρτίου 1970)

Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1923. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (13 Μαρτίου 1970).

Η Ελεάννα Απέργη στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ανθισμένη μυγδαλιά» (του Δημήτρη Γιαννουκάκη, θέατρο Εθνικού Κήπου - Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα, καλοκαίρι 1958)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόνο τέσσερις ταινίες, με πρώτη τη «Μανταλένα» (1960) και ακολούθησαν: «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλλήκαρα» (1960), «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο» (1965), «Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)». Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ανθισμένη μυγδαλιά» (του Δημήτρη Γιαννουκάκη, θέατρο Εθνικού Κήπου - Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα, καλοκαίρι 1958).

Η Ελεάννα Απέργη στην παράσταση «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (του Ρομπέρ Τομά, θέατρο Γιώργου Παππά, 1962-1963)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας «Ο αφορεσμένος» του Ανδρέα Λασκαράτου (31 Αυγούστου 1981) και «Οίκος ευγηρίας» του Μανώλη Κορρέ (1985). Η φωτογραφία είναι από την παράσταση «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (του Ρομπέρ Τομά, θέατρο Γιώργου Παππά, 1962-1963). Απεικονίζονται επίσης: Αλέκα Κατσέλη, Δάφνη Σκούρα, Βίλμα Κύρου, Μαρία Γιαννακοπούλου, Άννα Παϊτατζή, Μάρθα Βούρτση, Κατερίνα Γώγου.

Η Ελεάννα Απέργη σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (7 Οκτωβρίου 1965)

Επίσης, σε δύο μονόπρακτα της σειράς «Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία» (ΕΡΤ2, 1984). Επίσης στη σειρά «Νέμεσις» (ΕΤ1, 1992-1993). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (7 Οκτωβρίου 1965).

Η Ελεάννα Απέργη στο εξώφυλλο του βιβλίου «Έξι ρόλοι για σολίστες (Κωστούλας Μητροπούλου, Αθήνα: Γκοβόστης, 1985;)

Τη μορφή της την εντόπισα στο εξώφυλλο του βιβλίου «Έξι ρόλοι για σολίστες (Κωστούλας Μητροπούλου, Αθήνα: Γκοβόστης, 1985;).

Διονύσης Παγουλάτος

Ο Διονύσης Παγουλάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1948 αλλά εμφανίστηκε μόνο στην παράσταση «Ο κουρεύς της Σεβίλλης» (του Μπωμαρσαί, 1948-1949).

Ο Διονύσης Παγουλάτος στην παράσταση «Δεσποινίς ετών 39» (των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, θέατρο Γιώργου Παππά, 1967-1968)

Πέθανε στις 7 Αυγούστου 2003. Η φωτογραφία είναι από την παράσταση «Δεσποινίς ετών 39» (των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, θέατρο Γιώργου Παππά, 1967-1968) και απεικονίζονται επίσης η Ελεάννα Απέργη και ο Νικηφόρος Γκίκας.

Ο Διονύσης Παγουλάτος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φωνάζει ο κλέφτης» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη, 1958-1959)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε μόνο σε τρεις ταινίες, με πρώτη «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960) και ακολούθησαν: «Τρεις κούκλες κι εγώ» (1960) και «Έγκλημα στην Ομόνοια» (1962). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φωνάζει ο κλέφτης» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη, 1958-1959). Και πάλι από τον σημαντικό καλλιτεχνικό φωτογράφο Elite.

Ο Διονύσης Παγουλάτος σε δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (27 Αυγούστου 1981)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στην παράσταση του Θεάτρου της Δευτέρας «Ο αφορεσμένος» του Ανδρέα Λασκαράτου (31 Αυγούστου 1981), όπου εμφανίστηκε και η σύζυγός του, σε σκηνοθεσία δική του. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (27 Αυγούστου 1981).

Ο Διονύσης Παγουλάτος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βαθειά γαλάζια θάλασσα» (του Terence Rattigan, θέατρο Κυβέλης, 1952-1953)

Στο θέατρο χάραξαν και οι δύο μια σημαντική πορεία με συμμετοχές σε έργα ποικίλου ρεπερτορίου, με τον Διονύση να ακολουθεί τον θίασο Δημήτρη Χορν - Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά (1951-1955), οπότε και ίδρυσε τη Νέα Ελευθέρα Σκηνή και την Ελεάννα να κάνει την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στο πλάι του μετέπειτα συζύγου της ακριβώς τότε, μόνο που στη συνέχεια εργάστηκε στους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη, του Αλέκου Αλεξανδράκη και πολλών άλλων. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βαθειά γαλάζια θάλασσα» (του Terence Rattigan, θέατρο Κυβέλης, 1952-1953).

Δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΔημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό
Δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΔημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Το 1957 παντρεύτηκαν και το 1962 ίδρυσαν το θέατρο «Γιώργου Παπά» συγκροτώντας θίασο με έργα που συγκίνησαν το κοινό (1962-1974). Στη συνέχεια εργάστηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (μέσα δεκαετίας 1970 έως μέσα δεκαετίας 1980), με τον Διονύση να σταματάει για τον φορέα το 1983 ενώ η Ελεάννα εργάστηκε και σε άλλα ΔΗΠΕΘΕ ως το 1998 περίπου, δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του συζύγου της στην Εύβοια. Στις φωτογραφίες διάφορα δημοσιεύματα του περιοδικού Ντομινό (1966-1971) που τους ακολουθούσε πιστά σε κάθε θεατρική περίοδο.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), εκτός από δύο που ανήκουν στο πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη