Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ησυχία... τα ελάφια κοιμήθηκαν

Νικολίνας Τσομπάνη

Ησυχία... τα ελάφια κοιμήθηκαν, Νικολίνας Τσομπάνη

Όπως συνηθίζω να λέω, το χέρι βάζει στον καμβά αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό. Τις σκέψεις σου, δεν μπορείς να τις ορίσεις και δύσκολα θα μπορέσεις να κάνεις καινούριες, αν πρώτα δεν ξεφορτωθείς αυτές που ήδη υπάρχουν μέσα στο κεφάλι σου.
Έτσι λοιπόν και εγώ, απόλυτα επηρεασμένη από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μου, δεν μπορώ να στρέψω αλλού την προσοχή μου, παρά μόνο στην καταστροφή που βλέπω γύρω μου. Στους ανθρώπους, στις περιουσίες τους, στη βλάστηση και στα ζώα.

Καθόμαστε και χαζεύουμε ως θεατές μια τραγωδία που εξελίσσεται στον πραγματικό στίβο της ζωής και όχι στο θεατρικό σανίδι. Χωρίς ίχνος υπερβολής θα πω πως πραγματικά κλαίει η ψυχή μου για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου.
Για λόγους που κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει, έχει ξεσπάσει ένας πύρινος πόλεμος. Ο εχθρός χτυπάει ύπουλα και στο πέρασμά του αφήνει την απόλυτη καταστροφή και απελπισία. Αν δεν προλάβει να φέρει τον θάνατο με μια μονοκονδυλιά, δεν τα παρατάει και τους καταδιώκει μέχρι να αφήσει τους ανθρώπους όπως τους γέννησε η μάνα τους, παίρνοντας τους ό,τι είχαν δημιουργήσει μια ολόκληρη ζωή. Μια ζωή που σβήνει μ' ένα πέρασμα της φωτιάς.

Αν πάλι είσαι από τους άλλους, τους τυχερούς, που δεν τους έπιασε η μονοκονδυλιά, κάθεσαι και απλά κοιτάς νιώθοντας τυχερός που δεν σε πήρε και σένα η φωτιά μαζί της. Σε άφησε να κάθεσαι εκεί δίπλα σε μία στοίβα από στάχτες φτιαγμένες από την προσπάθεια όλης σου της ζωή. Μιας προσπάθειας που τελικά έγινε πολλά μικρά γκρίζα κομματάκια άνθρακα.

Φαντάζει αδύνατο να ξαναχτίσεις τη ζωή σου πάνω στη στάχτη. Μένεις εκεί και απλά κοιτάς.

Πλέον δεν ακούγεται τίποτε. Ούτε ο ήχος της φωτιάς που πριν λίγο σε τρόμαζε. Ένας ήχος-κράμα από δέντρα, που σιγοψιθυρίζουν ξεψυχώντας, και από τις απελπισμένες φωνές των αθώων ζώων, που δεν θα καταλάβουν ποτέ τον λόγο αυτής της συμφοράς. Απόλυτη ησυχία.

Κάποιοι δεν λογάριασαν πως αυτή η γη δεν ανήκει σε κανέναν. Πως σ' αυτήν τη γη υπάρχουν και άλλοι ένοικοι, τόσο αθώοι και τόσο καλόβουλοι! Ένοικοι που έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους σ' αυτόν τον τόπο που πατάς. Και το να τον πατάς μόνο, φυσικά και δεν πειράζει. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι τον καταπατάς. Τον καταστρέφεις και μαζί μ' αυτόν παίρνεις και τις ζωές των αθώων ενοίκων της.

Αθώα πλάσματα που απλά τρέχουν από ένστικτο για να σώσουν τη ζωή τους. Χωρίς να ξέρουν γιατί κάποιος βάλθηκε να τους χαλάσει τη φωλιά τους, να τους πάρει το φαγητό τους και να τους σκοτώσει τα μωρά τους. Μάτια γεμάτα φόβο, που κοιτάνε πίσω για να δουν αν έχουν φύγει αρκετά μακριά από το πύρινο φως που τους κυνηγάει. Μάτια γεμάτα απελπισία, που κανείς δεν βλέπει, και κανένας δεν νοιάζεται για το πώς νιώθουν αυτά τα πλάσματα. Γιατί πολύ απλά νομίζεις ότι δεν νιώθουν. Δεν θέλεις να μάθεις τι θα απογίνουν γιατί απλά το μόνο που ενδιαφέρει τον αυτοκαταστροφικό άνθρωπο, που νομίζει ότι τα πάντα μπορεί να τα ελέγξει και να τα ορίσει, είναι η κατάκτηση. Η κατάκτηση με όποιο κόστος.
Μα η κατάκτηση ποιανού;
Έχοντας ζήσει και ζώντας κοντά σε ζώα, καταθέτω πως αυτά τα πλάσματα έχουν ένα και μοναδικό ρόλο πάνω στη γη. Να μας μάθουν τι σημαίνει αγάπη και προστασία.

Δεν γινόταν λοιπόν, παρά να βάλω στον καμβά μου, αυτή την σκέψη που με στοιχειώνει.

Στο μυαλό μου γυρίζει η εικόνα της απελπισίας των υπέροχων αυτών ζώων. Η παλέτα σήμερα δυσανασχετεί, γιατί είχε αρχίσει να συνηθίζει σε φωτεινά χρώματα, όμως σήμερα όλα σκεπάστηκαν από το σκούρο καφέ των δέντρων, το γκρι της στάχτης που υπάρχει παντού και την κυρίαρχη θέση του κόκκινου και του πορτοκάλι.
Η κακιά μάγισσα που με τα όμορφα χρώματά της παραπλανά τα θύματα και τα εγκλωβίζει στη δίνη της. Όταν το άψυχο σώμα πέσει κάτω, το μόνο που θα μείνει για πάντα είναι τα περήφανα κέρατά του και εκείνο το γεμάτο φόβο βλέμμα που κοιτάει πίσω. Ένα βλέμμα που μέσα καθρεφτίζεται η φωτιά. Ανεξίτηλο το βλέμμα τους, για όποιον το έχει δει ή για όποιον έχει την ευαισθησία να το φανταστεί, και το γιατί τους εκκωφαντικό.


Copyright © Νικολίνα Τσομπάνη All rights reserved
Το κείμενο πρωτοπαρουσιάστηκε στο προσωπικό ιστολόγιο της ίδιας artnikolina.com
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα ζωγραφικής της ίδιας (πάστα διαμόρφωσης, σχοινί, ακρυλικό, καμβάς, 2023)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη