Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νίκος Τζόγιας

Νίκος Τζόγιας

Ένας από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς που πέρασαν από το ελληνικό θέατρο, με ιδιαίτερη φωνή και επιβλητική παρουσία. Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και αρίστευσε. Είχε παρακολουθήσει επίσης μαθήματα στην Πάντειο σχολή πολιτικών επιστημών καθώς και στην Καλών Τεχνών.

Πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην Εθνική λυρική σκηνή το 1943 στην οπερέτα Μια νύχτα στην Βενετία. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε η συνεργασία του με τον θίασο Αυλαία που είχε φτιάξει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάκης Μουζενίδης και έπαιξε στο έργο του Φρειδερίκου Σίλερ Δον Κάρλος.

Το 1946 προσλαμβάνεται στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και παίρνει μέρος στα έργα Εμείς και ο χρόνος του Τζον Πρίσλεϊ, Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν του Μπερνάρ Σο, στην Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ.
Το καλοκαίρι του 1947 συνεργάζεται με τον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό Αδαμάντιο Λεμό και την χειμερινή περίοδο 1947-1948 επανέρχεται ξανά στο Θέατρο Τέχνης για να λάβει μέρος στον Ανακριτή του Τζον Πρίσλεϊ καθώς και στην Υπόθεση Ουίνσλο του Τέρενς Ράτιγκαν.
Μετά συνεργάζεται για πρώτη φορά με την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη), στο Χρυσή μου Ρουθ του Νόρμαν Κράσνα.
Από το 1949 μέχρι το 1955 υπήρξε βασικό στέλεχος στον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη, που ανέδειξε τόσο πολλά ταλέντα, Κώστα Μουσούρη στο Θέατρο Αλίκης.
Ερμήνευσε σημαντικούς και απαιτητικούς ρόλους στα έργα Η κληρονόμος, Μίστερ Ρόμπερτς των Χέγκεν και Λόγκαν, Χαμένοι στο σκοτάδι, Ο αρχισιδηρουργός του Ζορζ Ονέ (σε θεατρική διασκευή του Κώστα Μουσούρη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη), Ο ποπολάρος του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Λουίζα Μίλερ του Φρειδερίκου Σίλερ (Φερδινάνδος), Ρομάντζο του Σέλντον (σε θεατρική διασκευή των Ντε Φλερ και Ντε Κρουασέ), Η ώρα της φαντασίας του Α. Μπονάτσι.

Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του συγκροτεί θίασο με την εμβληματική ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη και παρουσιάζουν μαζί, το 1954, τα θεατρικά έργα Ανοιξιάτικο ρομάντζο, Ήξεραν τι ήθελαν, Το πρώτο καρδιοχτύπι.
Από το 1957 εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, όπου πρωταγωνίστησε σε σπουδαία έργα από το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο: Αλκιβιάδης του Γ. Θεοτοκά, Ο έμπορος της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Φοιτητές του Γρηγορίου Ξενόπουλου καθώς και τον Πειρασμό του ίδιου θεατρικού συγγραφέα, Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Βάκχες του Ευριπίδη, Ρήγας Βελεστινλής του Σπύρου Μελά, Ο βασιλικός Αντώνη Μάτεσι, Τα φτερά του Ίκαρου του Αλ. Πάρνη, Αγαμέμνων του Αισχύλου, Γύρνα πίσω μικρή μου Σίμπα του Ινγκ, Μπόρα του Οστρόφσκι, Δύσκολη ισορροπία του Έντουαρντ Άλμπι, Νεκρή βασίλισσα του Ανρί ντε Μοντερλάν, Γίγαντες του βουνού του Λουίτζι Πιραντέλο.

Ρόλοι που ερμήνευσε στο Εθνικό Θέατρο: Εδμόνδος και Έντγκαρ στον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ (σε διαφορετικές παραστάσεις), Καρέρ στο Ζαμπελάκι του Διονυσίου Ρώμα, Πετρούκιος στη Στρίγγλα που έγινε αρνάκι και Ιάγος στον Οθέλο του Σαίξπηρ, Μπέκετ και φούρναρης στα έργα του Ανούιγ, Φίλιππος στον Δον Κάρλος και Μόρτιμερ στην Μαρία Στιούαρτ του Φ. Σίλερ, Καποδίστριας στον Καποδίστρια και γερο-Τσαν στον Βούδα του Καζαντζάκη, Τσιμισκής στην Θεοφανώ και ορφανοτρόφος στον Αυτοκρατορα Μιχαήλ του Άγγελου Τερζάκη, Τριγκόριν στον Γλάρο του Τσέχοφ, Δον Χιλ στον Δον Χιλ με το πράσινο παντελόνι του Τ. Ντι Μολίνα, Ολυμπιάδης στον Υπάλληλο του Μ. Χουρμούζη.

Είχε μια πετυχημένη παρουσία και στο αρχαίο θέατρο. Αίγισθος στην Ορέστεια του Αισχύλου, Κρέων στον Οιδίποδα επί Κολωνώ και στην Αντιγόνη, Παιδαγωγός και Αίγισθος στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή (σε διαφορετικές διανομές), Διόνυσος και Πενθέας στις Βάκχες του Ευριπίδη, Αγαμέμνων στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιάσων στην Μήδεια, Θόας στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, Θησέας στον Ιππόλυτο και Τεύκρος στην Ελένη.

Λίγο πριν το τέλος του εμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο του Σέρβου θεατρικού συγγραφέα Κοβάτσεβιτς Ο άγιος Γεώργιος σκοτώνει τον Δράκοντα όπου υποδύθηκε τον Έλληνα γιατρό.
Στα πρώτα βήματά του στην υποκριτική είχε πάρει μέρος σε αρκετές ταινίες, σε πρωταγωνιστικούς και σε δεύτερους ρόλους: Τελευταία αποστολή του Νίκου Τσιφόρου (1949), Δύο κόσμοι των Ιασ. Νόβακ και Γιάννη Φιλίππου, Νεκρή πολιτεία του Φρίξου Ηλιάδη, Νυχτερινή περιπέτεια σε σενάριο και σκηνοθεσία του Άγγελου Τερζάκη, Το μυστικό της κατηγορούμενης του Μαυρικίου Νόβακ, Επιστροφή από το μέτωπο του Γιάννη Πετροπουλάκη κ.α.

Στην τηλεόραση έλαβε μέρος στους Εμπόρους των εθνών, το 1973, καθώς και στη Γυφτοπούλα (βασισμένα στα μυθιστορήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) καθώς επίσης και στον Περίπλου από το μυθιστόρημα του Διονυσίου Ρώμα. Μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην τηλεόραση ήταν στη σειρά Ένας αξιολάτρευτος μπελάς, ενώ σώζεται από το Θέατρο της Δευτέρας ο Ματωμένος γάμος του Λόρκα όπου είχε υποδυθεί το φεγγάρι.

Ήταν καθηγητής της υποκριτικής και κατά διαστήματα διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Έφυγε από τη ζωή το 1996



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη