Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μαίρη Χρονοπούλου

Μαίρη ΧρονοπούλουΜαίρη Χρονοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933. Οι φωτογραφίες είναι από τα προγράμματα των πρώτων της θεατρικών παραστάσεων στο ελεύθερο θέατρο: «Η κυρία περί της οποίας πρόκειται» (των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1957-1958) και «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος» (του Στέφανου Φωτιάδη, θέατρο Αθηνών, 1958-1959).

Η Μαίρη Χρονοπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Εφημερεύομεν»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Εφημερεύομεν» (των Γιάννη Μποσταντζόγλου και Κώστα Μουρσελά, θέατρο Σμαρούλα, καλοκαίρι 1977).

Η Μαίρη Χρονοπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όλοι… κουνιόμαστε»

Πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 2023. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όλοι... κουνιόμαστε» (των Νίκου Καμπάνη και Βύρωνα Μακρίδη, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1981).

Η Μαίρη Χρονοπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Downtown (11/8/2016)

Ξεκίνησε τη θεατρική πορεία της στο Εθνικό Θέατρο (1953-1957) συμμετέχοντας στον χορό αρχαίων τραγωδιών. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Downtown (11/8/2016).

Δημοσίευμα του περιοδικού ΝτομινόΔημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Από το 1957 στράφηκε στο ελεύθερο θέατρο συμμετέχοντας σε έργα ποικίλου ρεπερτορίου από κωμωδίες μέχρι δράματα. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού Ντομινό (12/7/1968 και 18/7/1969 αντίστοιχα).

Δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (12/9/1969)

Συνεργάστηκε με σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο Χρήστος Ευθυμίου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Κώστας Καρράς κ.ά.
Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (12/9/1969).

Δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (12/9/1969)Η Μαίρη Χρονοπούλου στην παράσταση «Αθήναι - Ρώμη και Παρίσι»

Τη δεκαετία του 1970 απέκτησε δικό της θίασο, γνωρίζοντας εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Στις φωτογραφίες δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (6/10/1972) και πορτρέτο από την παράσταση «Αθήναι - Ρώμη και Παρίσι» (των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1971-1972), όλες παραστάσεις του θιάσου της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου απεικονίζεται πάνω δεξιά μαζί με τους Χρήστο Ευθυμίου, Νίτσα Τσαγανέα, Αλίκη Γεωργούλη και Αλέκο Αλεξανδράκη στα πρώτα ανεξάρτητα θεατρικά της βήματα

Στη φωτογραφία, απεικονίζεται πάνω δεξιά μαζί με τους Χρήστο Ευθυμίου, Νίτσα Τσαγανέα, Αλίκη Γεωργούλη και Αλέκο Αλεξανδράκη στα πρώτα ανεξάρτητα θεατρικά της βήματα.

Μία από τις πρώτες της συνεντεύξεις της Μαίρης Χρονοπούλου σε περιοδικό (Ντομινό, 30/3/1963)

Μία από τις πρώτες της συνεντεύξεις σε περιοδικό (Ντομινό, 30/3/1963).

Η Μαίρη Χρονοπούλου σε ταινία

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 37 ταινίες, με πρώτη το «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) και τελευταία την «Προς την ελευθερία» (1999).

Η Μαίρη Χρονοπούλου σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφουΗ Μαίρη Χρονοπούλου σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου
Η Μαίρη Χρονοπούλου σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου

Επίσης συμμετείχε στις συμπαραγωγές «Γυμνή ταξιαρχία» (The naked brigade) (1965) και «Ο στόχος των εκτελεστών» (Savage hunt ή Condor’s run) (1980).
Στις φωτογραφίες, πορτρέτα της από τις συμμετοχές σε γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου σε δημοσίευση περιοδικούΗ Μαίρη Χρονοπούλου σε δημοσίευση περιοδικού

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών Σινεμά (20/12/1965) και Ντομινό (16/6/1967) αντίστοιχα.

Η Μαίρη Χρονοπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές: «13ο ανακριτικό γραφείο» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1971), «Μάνα είναι μόνο μία» (MEGA, 1993-1994), «Έτερος εγώ: Νέμεσις» (COSMOTE, άνοιξη 2023), «Εμείς κι εμείς» (σε 1 επεισόδιο το 1994). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (19/7/1974).

Δημοσίευμα για τη Μαίρη ΧρονοπούλουΔημοσίευμα για τη Μαίρη Χρονοπούλου
Εξώφυλλο περιοδικού με τη Μαίρη Χρονοπούλου

Επίσης παρουσίασε τηλεπαιχνίδια, όπως τη «Χρυσή βολή» (ΕΙΡΤ, 1973-1974) και
«Το μπάσκετ των γνώσεων» (ΕΡΤ2, 1983-1984), μουσικές εκπομπές όπως «Με μια αγκαλιά τραγούδια» (καλεσμένη στις 30/10/1990, εξού και το εξώφυλλο) κ.π.ά.
Στις φωτογραφίες, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (27/10/1983) και αταύτιστο για το «Μπάσκετ των γνώσεων» και πώς παίζεται!

Η Μαίρη Χρονοπούλου συμμετέχει σε αφήγηση παραμυθιώνΗ Μαίρη Χρονοπούλου συμμετέχει σε αφήγηση παραμυθιών

Συμμετείχε και σε αφήγηση παραμυθιών σε δίσκους, όπως αυτόν της φωτογραφίας, μαζί με άλλους ηθοποιούς τη δεκαετία του 1960.

Διαφημίσεις με τη Μαίρη Χρονοπούλου

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 διαφήμισε γούνες γνωστών καταστημάτων της Αθήνας.

Αυτόγραφα της Μαίρης Χρονοπούλου

Αυτόγραφα της ηθοποιού.

Εξώφυλλο περιοδικών με τη Μαίρη ΧρονοπούλουΕξώφυλλο περιοδικών με τη Μαίρη Χρονοπούλου

Η λαμπερή αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 36 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Μαίρη Χρονοπούλου

Εξώφυλλα από τη δεκαετία του 1980 και μετά.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή, από τα sites koitamagazine.gr, cosmopoliti.com και retromaniax.gr και από την προσωπική μου συλλογή.
Ο εντοπισμός της πρώτης κινηματογραφικής εμφάνισης της ηθοποιού οφείλεται στην έρευνα που έκανε το κανάλι Kastalia και στον Ανδρόνικο Τζιβλέρη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη