Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Καίτη Λαμπροπούλου

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κορίτσια για διακοπές»

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 σ' ένα από τα ταξίδια των γονιών της που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κορίτσια για διακοπές» (του Νίκου Καμπάνη, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1990).

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα κουμπιά της εποχής»

Μεγάλωσε στην Πόλη ως το 1935, οπότε και γύρισαν οικογενειακώς μόνιμα στην Αθήνα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα κουμπιά της εποχής» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, θέατρο Αμιράλ, 1964-1965).

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οδός ευκαιρίας»

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Γυμνάσιο απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οδός ευκαιρίας» (του Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Φλόριντα, 1970-1971).

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μας συγχωρείτε... διακοπές»

Πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μας συγχωρείτε... διακοπές» (του Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Καλουτά, καλοκαίρι 1971).

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμιρ»

Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 2011. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμιρ» (του Όσκαρ Ουάιλντ, θέατρο Κάππα, 1982-1983).

Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της παράστασης «Ο κουρεύς της Σεβίλης» (του Πιέρ-Ογκιστέν Καρόν ντε Μπομαρσέ, Εθνικό Θέατρο, 1948-1949)Η Καίτη Λαμπροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φοιτηταί» (του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Εθνικό Θέατρο, 1949)

Όταν για κάποιο διάστημα έκλεισε το Θέατρο Τέχνης, προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο (1948-1956). Οι φωτογραφίες είναι από τα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων «Ο κουρεύς της Σεβίλης» (του Πιέρ-Ογκιστέν Καρόν ντε Μπομαρσέ, Εθνικό Θέατρο, 1948-1949) και «Φοιτηταί» (του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Εθνικό Θέατρο, 1949) αντίστοιχα. Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για τις πρώτες της εμφανίσεις, μια και σε άλλες περιπτώσεις αργούμε να δούμε φωτογραφίες λιγότερο γνωστών (τότε) ηθοποιών σε προγράμματα.

Ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της καριέρας της Καίτης Λαμπροπούλου

Όταν βγήκε στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Βασίλη Λογοθετίδη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Στη φωτογραφία, ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της καριέρας της για τη συμμετοχή της στην παράσταση του έργου του Νίκου Κατηφόρη «Μια γυναίκα περιττή», που ανέβηκε στο θέατρο Παλλάδιο της Καλλιθέας (Αγγλοελληνική επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 1947).

Η Καίτη Λαμπροπούλου σε στιγμιότυπο από την ανάγνωση του έργου του Τζον Πρίσλεϊ «Ο επιθεωρητής έρχεται» (καλοκαίρι 1958)

Διέπρεψε σε ποικίλα θεατρικά είδη, από δράμα μέχρι κωμωδία. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ανάγνωση του έργου του Τζον Πρίσλεϊ «Ο επιθεωρητής έρχεται» (καλοκαίρι 1958).

Η Καίτη Λαμπροπούλου την ημέρα του γάμου τηςΗ Καίτη Λαμπροπούλου στην Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την προβολή της ταινίας «Μανταλένα» (1960)

Υπήρξε για πολλά χρόνια σύζυγος του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Γεωργίου Ρούσσου. Στις φωτογραφίες, η ημέρα του γάμου τους και η παρουσία τους στην Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την προβολή της ταινίας «Μανταλένα» (1960). Στο Downtown (Νοέμβριος 2020).

Στιγμιότυπο ταινίας με την Καίτη Λαμπροπούλου

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 36 ταινίες, με πρώτη την «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει» (1951) και τελευταία την «Πόντιος είμαι, ό,τι θέλω κάνω» (1986).

Βιντεοταινία με την Καίτη Λαμπροπούλου

Εμφανίστηκε και σε τουλάχιστον 8 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Η Καίτη Λαμπροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (2/3/1973)

Η Καίτη Λαμπροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Η Καίτη Λαμπροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές κυρίως σε πρωταγωνιστικούς ρόλους: «Στησιχόρου 73» (ΥΕΝΕΔ, 1972-1973), «Βασίλισσα Αμαλία» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Ο θείος μας ο Μίμης» (ΕΙΡΤ, 1984-1985) κ.ά. Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Ντομινό» (2/3/1973) και «Επίκαιρα» (2/3/1973 και 8/6/1973).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (21/4/1977) για μια σειρά με θέμα τον Ρήγα Φεραίο, η οποία μάλλον και δεν προβλήθηκε τελικά.

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (21/4/1977) για μια σειρά με θέμα τον Ρήγα Φεραίο, η οποία μάλλον και δεν προβλήθηκε τελικά.

Δημοσιεύματα του περιοδικού «ΕΝΑ-Light» για τη σειρά «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» (Ιανουάριος-Ιούνιος 1990)Δημοσιεύματα του περιοδικού «ΕΝΑ-Light» για τη σειρά «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» (Ιανουάριος-Ιούνιος 1990)

Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Και εύθυμη και χήρα» (ΑΝΤ1, 1991-1992), «Άρωμα γυναίκας» (STAR, 2000-2001) κ.ά. Στις φωτογραφίες, διάφορα δημοσιεύματα του περιοδικού «ΕΝΑ-Light» για τη σειρά «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» (Ιανουάριος-Ιούνιος 1990).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (28/2/1980)

Επίσης εμφανίστηκε σε πέντε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1979-1986). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (28/2/1980).

Η Καίτη Λαμπροπούλου δάνεισε τη φωνή της σε παιδικούς δίσκους με παραμύθια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960Η Καίτη Λαμπροπούλου δάνεισε τη φωνή της σε παιδικούς δίσκους με παραμύθια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960
Η Καίτη Λαμπροπούλου δάνεισε τη φωνή της σε παιδικούς δίσκους με παραμύθια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960Η Καίτη Λαμπροπούλου δάνεισε τη φωνή της σε παιδικούς δίσκους με παραμύθια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960

Δάνεισε τη φωνή της σε παιδικούς δίσκους με παραμύθια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960.

Φωτογραφία Καίτης Λαμπροπούλου με αυτόγραφο από το περιοδικό «Κατερίνα»Αταύτιστη χρονολογικά φωτογραφία της Καίτης Λαμπροπούλου με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Θεόδωρο Έξαρχο

Φωτογραφία με αυτόγραφο από το περιοδικό «Κατερίνα» και αταύτιστη χρονολογικά φωτογραφία με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Θεόδωρο Έξαρχο.

Η Καίτη Λαμπροπούλου σε σινερομάντσο του περιοδικού «Θεατής» (30/1/1962)

Στα πρώτα της βήματα πρωταγωνίστησε σε αυτοτελές σινερομάντσο του περιοδικού «Θεατής» (30/1/1962).

Εξώφυλλα περιοδικών με την Καίτη Λαμπροπούλου

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον δύο εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες, τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το προσωπικό μου αρχείο.
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου είναι από το site του φορέα.
Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της ηθοποιού και η γαμήλια φωτογραφία της είναι από αφιέρωμα της ΕΡΤ και βρίσκεται εδώ.
Οι φωτογραφίες των δίσκων, η βιντεοκασέτα και η αταύτιστη φωτογραφία βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη