Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη

Θάνος Τζενεράλης

Φωτογραφία από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κάπτεν Μπράσμπαουντ» (του Μπέρναρ Σω, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1972-1973)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1910 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κάπτεν Μπράσμπαουντ» (του Μπέρναρ Σω, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1972-1973).

Ο Θάνος Τζενεράλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος»

Πέθανε στις 5 Μαρτίου 1988. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος» (του Στέφανου Φωτιάδη, θέατρο Αθηνών, 1958-1959).

Ο Θάνος Τζενεράλης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τρίτη και 13»

Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο τη δεκαετία του 1940 ως μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παίζοντας σε οπερέτες. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τρίτη και 13» (του Γεωργίου Ρούσσου, θέατρο Αργυρόπουλου, 1954-1955).

Φωτογραφία από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957)

Στο θέατρο συνεργάστηκε με σημαντικούς ηθοποιούς όπως τον Βασίλη Λογοθετίδη, και σκηνοθέτες σε κωμωδίες, αρχαίες τραγωδίες και δράματα, με σημαντικούς ρόλους στο ενεργητικό του. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Προς Θεού, μεταξύ μας» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1957).

Δημοσίευμα με κριτική για μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Θάνου Τζενεράλη –συνταξιοδοτήθηκε το 1980

Υπήρξε ιδρυτικό και βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στη φωτογραφία δημοσίευμα με κριτική για μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις –συνταξιοδοτήθηκε το 1980. (Φιλολογική Φωνή, Αύγουστος 1977)

Δημοσίευμα του περιοδικού «Η γυναίκα και το σπίτι» με τις εντυπώσεις του Θάνου Τζενεράλη από το ταξίδι του στην Αμερική με τον θίασο Βασίλη Λογοθετίδη (10/7/1957)

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Η γυναίκα και το σπίτι» με τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Αμερική με τον θίασο Βασίλη Λογοθετίδη (10/7/1957).

Στιγμιότυπο ταινίας με τον Θάνο Τζενεράλη

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 31 ταινίες με πρώτη την «Τελευταία αποστολή» (1949) και τελευταία το «Χρονικό μιας Κυριακής» (1975).

Ο Θάνος Τζανεράλης σε σκηνή από την ταινία «Δεσποινίς ετών 39» (1954) στο πλάι του Βασίλη ΛογοθετίδηΟ Θάνος Τζανεράλης σε σκηνή από την ταινία «Δεσποινίς ετών 39» (1954) στο πλάι του Βασίλη Λογοθετίδη

Χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία «Δεσποινίς ετών 39» (1954) στο πλάι του Βασίλη Λογοθετίδη.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ), καθώς και από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή στο facebook.
To screenshot της ταινίας είναι από την προσωπική μου συλλογή.
Οι τελευταίες φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη Μπαλόγλου΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη