Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων

Γιώργου Ζώτου

Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)

Σήμερα θα πάμε πολύ πίσω στον χρόνο για να δούμε πώς γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και ποια ήταν η σχέση τους με τον ήρωα της καρδιάς μας.
Πιθανώς να γνωρίζετε ότι ο Κρόνος ήταν Τιτάνας, γιος του Ουρανού και της Γης, που σκότωσε τον πατέρα του για να πάρει τη θέση του. Κι επειδή φοβόταν μην την πατήσει με τον ίδιο τρόπο και του αρπάξει την πρωτοκαθεδρία κανένα δικό του κουτσούβελο, μόλις τα γεννούσε η σύζυγός του, η Ρέα, τα έτρωγε!
Έφαγε την πρωτότοκη, την Εστία, χλαπάκιασε τη Δήμητρα, καταβρόχθισε την Ήρα, έκανε μια χαψιά τον Άδη, περιδρόμιασε τον Ποσειδώνα, αλλά όταν ήρθε η σειρά του Δία, η Ρέα αγανάκτησε και αντί για το μωρό, φάσκιωσε μια κοτρόνα και την πάσαρε στον Κρόνο.
Αυτός, τέτοιος φαταούλας που ήταν, την κατάπιε μια χαρά, ήπιε και μια σόδα για να χωνέψει κι έπειτα έπεσε για την απογευματινή του σιέστα.
Τότε ήταν που άρπαξε την ευκαιρία η Ρέα, πήρε στα μουλωχτά τον νεογέννητο Δία, μπήκαν στο καράβι
για Κρήτη και έφτασαν σε ένα σπήλαιο στο όρος Ίδη, το Ιδαίο Άντρο, όπου τον παρέδωσε στην Αμάλθεια για να τον μεγαλώσει όσο εκείνη θα γυρνούσε στον πολυαγαπημένο της αντρούλη πριν πάρει χαμπάρι την απουσία της.
Μια διευκρίνηση εδώ.
Η Αμάλθεια ήταν... κατσίκα. Όχι μια συνηθισμένη κατσίκα βέβαια. Μια κατσίκα, τύφλα να 'χει ο Άλφα Βήτα. Και του πουλιού το γάλα είχε.
Πώς;
Είχε ένα κέρατο μαγικό κι από εκεί έβγαζε ό,τι προϊόν ήθελες σε αφθονία κι αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά από τις άλλες κατσίκες. Το περίφημο κέρας της Αμάλθειας!
Μέλι ήθελε ο μπόμπιρας; Μέλι έβγαζε.
Γάλα ήθελε; Κι αυτό από το κέρατό της το έβγαζε!
Χοχλιούς μπουμπουριστούς ήθελε το κοπέλι; Χοχλιούς μπουμπουριστούς έβγαζε το κέρατο!
Παγωτό στρατσιατέλα με τρούφα και μπισκότα ήθελε; Ένα τον μήνα και μόνο αν έτρωγε τα φασολάκια του πρώτα.
Κι αν καμιά φορά το μενού είχε μπάμιες, τότε έμπηγε τα κλάματα ο μικρούλης Δίας και τον άκουγε όλο το νησί.
Εκεί ήταν που έρχονταν 5 κοπέλια ίσαμε κει πάνω σαν τον Ψηλορείτη, ο Ηρακλής (καμία σχέση με τον λεβέντη μας, απλή συνωνυμία), ο Ίδας, ο Ιασίων, ο Επιμήδης και ο Παιωναίος, οι Κουρήτες με τ' όνομα, που το ρίχνανε στο πεντοζάλι, με λύρα και τραγούδι, για να σκεπάζουν τα κλάματα μην τυχόν και τ' ακούσει ο Κρόνος και τον κάνει μια χαψιά τον κλαψιάρη Δία.
Ο μεγαλύτερος, ο Ηρακλής, ήταν αυτός που είχε μια ιδέα για να διασκεδάζουν τον Δία και να μην αρχίζει τη γκρίνια από βαρεμάρα.
Πρότεινε στα αδέρφια του, αντί να ντύνονται κλόουν και να κάνουν σαχλαμαρίτσες με μπαλόνια και λαγούς, να συναγωνίζονται μεταξύ τους σε διάφορους αγώνες, δρόμο, πάλη, πέταγμα δίσκου, άλμα εις ύψος και στο τέλος ο νικητής να στέφεται με ένα κλωνάρι ελιάς.
Ετσά εμεγάλωσε το κοπέλι ο Δίας κι όταν γένηκε σωστό αντράκι επορίστηκε για Νάξο όπου 'μαθε να σβουρίζει κεραυνούς και να αλλάζει τσι φάτσα του σα διαόλι.
Ετσά όμως και οι ντελικανήδες Κουρίτες έδωσαν την βασική ιδέα για τους Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκίνησαν το 776 π.Χ., προς τιμή του Δία φυσικά, στην Αρχαία Ολυμπία όπου και στήθηκε βωμός αφιερωμένος στον κουρήτα Ηρακλή και επαναλαμβάνονταν κάθε 5 χρόνια.
Τι σχέση είχαν όλα αυτά με τον δικό μας τον Ηρακλή;
Θα το δούμε την άλλη εβδομάδα.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Gerard de Lairesse (Η επιλογή του Ηρακλή)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη