Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ταϋγέτη Μπασούρη

Ταϋγέτη Μπασούρη

Σημαντική Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με μεγάλη πορεία στην υποκριτική. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1914 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου καθώς επίσης και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. (Στο Εθνικό Ωδείο είχε δάσκαλο τον Μιχ. Κουνελάκη.)

Πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στο θέατρο το 1944 με τον θίασο του Γ. Κουκούλη και το 1944-45 έλαβε μέρος στο Θέατρο του λαού στο θέατρο Παπαϊωάννου όπου συμμετείχε στο θεατρικό χρονικό του Γ. Λυδάκη 41-44.

Ακολούθησαν οι συνεργασίες της με τους θιάσους του Άλκη Προβελέγγιου το 1946, με τους Ενωμένους καλλιτέχνες το 1946, με τον θίασο Δήμου Σταρένιου - Αλέκας Παΐζη - Τίτου Βανδή το 1947, με τον θίασο Γιάννη Ιατρού - Ζωζώς Νταλμάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς το 1947, στον Θυμελικό θίασο του Λινού Καρζή με την τραγωδία του Ευριπίδη Φοίνισσες το 1948. Μετά την συνεργασία της αυτή την συνέλαβαν και εξορίστηκε λόγω των αριστερών της φρονήματων.

Στη συνέχεια της θεατρικής της πορείας έδειξε το ταλέντο της και την μεγάλη της γκάμα, αφού μπορούσε να υπηρετήσει όλα τα είδη του θεάτρου με την ίδια επιτυχία, όπως και έκανε αφού πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση. Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους και έκανε καριέρα με το μικρό της όνομα.

Το 1951 την συναντάμε στη διανομή της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη με τον Θυμελικό θίασο, στους Εκατομμυριούχους της Νάπολη του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, το καλοκαίρι του 1954 στο Όσα παίρνει ο άνεμος στο θέατρο Περοκέ, στο έργο του Ζαν Ανούιγ Το βαλς των ταυρομάχων, στο έργο του Δημητρίου Κορομηλά Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, στον Λόρδο Βύρων του Μαν. Σκουλούδη (όπου υποδύθηκε την Μίσις Μπάιρον), στο έργο του Νότη Περγιάλη Το κορίτσι με το κορδελάκι κ.α.

Ακολουθεί η συμμετοχή της στο έργο του Μιχ. Κουνελάκη Η απαγωγή της Σμαράγδως. Την βλέπουμε στον Θάνατο του Διγενή στο θέατρο του Εθνικού κήπου του Νίκου Χατζίσκου, στην κωμωδία των Μίμη Τραϊφόρου και Δημ. Βασιλειάδη Στουρνάρα 288, με τον θίασο της Βίλμας Κύρου στα Σκάνδαλα κοριτσιών και με τον παιδικό θίασο του Γ. Δήμου και της Μαρούλας Ρώτα στο έργο Τα τρία αδέλφια και η γοργόνα το 1961.

Το καλοκαίρι του 1962 πήρε μέρος στην παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μποστ Όμορφη πόλη που ανέβηκε στο θέατρο Παρκ, όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Κλεοπάτρας. Έλαβε μέρος σε πολλές επιθεωρήσεις τα χρόνια που ακολούθησαν και στην Μαρκησία του λιμανιού του Νίκου Φώσκολου (Το έργο ανέβηκε και στην Θεσσαλονίκη). Την συναντάμε επίσης στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου Χάσαμε τη θεία, στοπ.

Από το 1984 προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο και μένει εκεί μέχρι το 1992 υπηρετώντας όλα τα είδη του θεάτρου. Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπρεχτ, Η σονάτα των φαντασμάτων του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Η βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη. Η τελευταία της εμφάνιση με το Εθνικό Θέατρο έγινε με το έργο του Σω Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι· το έργο ήταν διασκευασμένο για παιδιά από τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό.

Κινηματογράφος: Κάλπικη λίρα, Ζηλιαρόγατος, Γραφείο συνοικεσίων, Τρεις ντετέκτιβς, Ο θησαυρός του μακαρίτη, Χαρούμενοι αλήτες, Ένας ήρως με παντόφλες, Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας, Όσο υπάρχουν γυναίκες, Πολιορκία, Δύο τρελοί και ο ατσίδας, Τέρμα τα δίφραγκα, Τα Χριστούγεννα του αλήτη, Το τεμπελόσκυλο, Οι τουρίστες, Ευτυχώς χωρίς δουλειά, Σχολή για σοφερίνες, Μια εβδομάδα στον παράδεισο, Ζωή γεμάτη πόνο, Ζητιάνος μιας αγάπης, Έξω φτώχεια και καλή καρδιά, Είναι μεγάλος ο καημός, Φτωχό μου σπουργιτάκι, Προδομένη, Ο παπατρέχας, Προξενήτρα, Πράκτορ 017, Ησαΐα χόρευε, Δοσατζού, Επιχειρήσις γαμπρός, Πάρε κόσμε, Μανωλάκης ο τέντι μπόι, Κοκκοβιός και Σπάρος στα δίχτυα της αράχνης, Η χαρτορίχτρα, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ο φαλακρός μαθητής, Όνειρο αριστερής νύχτας, Φανουρόπιτα, Ζωή χαρισάμενη, Μη μου άπτου.

Τηλεόραση: Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή του Αντ. Μιχαλέα (1973).

Η Ταϋγέτη έφυγε από τη ζωή το 2003.

Μια μεγάλη ηθοποιός που κατάφερε όπως και άλλοι να αναδείξουν τους δεύτερους και τους τρίτους ρόλους και με τη δυναμική της και ξεχωριστή παρουσία να μπορέσει να ξεχωρίσει κα να κλέψει την παράσταση.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη