Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Γυναίκες στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα

Μια μικρή συλλογή Αρχαίου Δράματος με πρωταγωνίστριες γυναίκες. Διαβάστε ή/και κατεβάστε τα σχετικά αρχεία.


Αντιγόνη
Σοφοκλής
Θέμα του μονολόγου είναι η προσπάθεια της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά την αντίθετη εντολή του Θηβαίου βασιλιά, του Κρέοντα. Η γυναίκα βάζει την τιμή των Θεών και την αγάπη προς τον Πολυνείκη υπεράνω των ανθρώπινων νόμων.
Η Αντιγόνη πρωτοπαρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 442 π.Χ. και είναι η δεύτερη ή η τρίτη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή.



Μήδεια
Ευρυπίδης
Αθήνα, Βιβλιοπωλείο Γρηγορίου Λάμπρου, 1894

Ο τραγικός ποιητής ανέδειξε την τρικυμία της γυναικείας ψυχής την στιγμή που την απάτησε/παράτησε ο άντρας της. Η Μήδεια θα νιώσει μια βαθιά χαρά μέσα της όταν εμπνευστεί έναν τρόπο να θανατώσει εκείνη που της έκλεψε τον άντρα η οποία μάλιστα θα μεγιστοποιηθεί όταν πληροφορηθεί πόσο πικρές ήταν οι ύστατες στιγμές της. Είχε βοηθήσει τον Ιάσονα στο παρελθόν, σε πολύ δύσκολες στιγμές του, χωρίστηκε από τους δικούς της για το χατίρι του προκειμένου να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα και όταν εκείνος την προδίδει, το μίσος της γιγαντώνεται. Ο Ιάσονας παρουσιάζεται κερδοσκόπος και συμφεροντολόγος που πήρε τη Μήδεια από συμφέρον και όχι από αγάπη και για τους ίδιους λόγους τους αφήνει, εκείνη και τα παιδιά τους, για μια πλούσια βασιλοπούλα. Τότε η Μήδεια φτάνει στο σημείο να θανατώσει τα παιδιά που απέκτησε μαζί του για να του ματώσει την καρδιά. Άψογη ηθοποιός, υποκρίνεται μπροστά σε όλους κρύβοντας τέλεια το μίσος της και τα σχέδιά της. Ένα μίσος μεγαλύτερο από την μητρική αγάπη. Μια εκδίκηση σαν την πιο γλυκιά απόλαυση.



Εκάβη
Ευρυπίδη
Τυπογραφείο Αριστομένους Διαλησμά, 1902

Το δράμα ξεκινάει όταν το φάντασμα του Πολύδωρου ζητά από την μητέρα του να τον θάψει ώστε να μην περιπλανιέται. Ο Πολύδωρος, για να αποφύγει την σκλαβιά, είχε σταλεί μαζί με αρκετό χρυσάφι στον βασιλιά Πολυμήστορα όμως εκείνος τον σκότωσε για να καρπωθεί τον χρυσό του και τον πέταξε στη θάλασσα. Η Εκάβη και άλλες αιχμάλωτες των Αχαιών επιστρέφουν νικήτριες και κατασκηνώνουν κοντά στις ακτές που ξεβράζεται το άψυχο κορμί.
Η άτυχη μάνα θα ζήσει κι άλλες συμφορές στην συνέχεια όταν εμφανίζεται ο Οδυσσέας και ανακοινώνει την απόφαση των Αχαιών να θυσιάσουν την Πολυξένη. Η Εκάβη αυτοπροσφέρεται στη θέση της αλλά δε γίνεται δεκτό. Όταν η θεράπαινα πηγαίνει να φέρει νερό για να πλύνουν το πτώμα της νεαρής κοπέλας ανακαλύπτει εκείνο του Πολύδωρου στην ακτή και η Εκάβη σπαράζει για το χαμό των παιδιών της και σχεδιάζει την εκδίκηση.
Μεταξύ 430 και 420 -π.Χ.(1295 στίχοι)

Το pdf εδώ


Ιφιγένεια εν Ταύροις
Ευριπίδης
Τυπογραφείο Εστίας, Κωνσταντινούπολη, 1921

Στο δράμα, που προλογίζει η ίδια, μαθαίνουμε πως δεν θυσιάστηκε στην Αυλίδα καθώς η Θεά έβαλε ένα ομοίωμα στη θέση της μεταφέροντάς την στην χώρα των Ταύρων προκειμένου να γίνει ιέρεια στο ναό της.
Ο Ορέστης με τον Πυλάδη επιχειρούν να κλέψουν το ξόανο της Θεάς για να το μεταφέρουν στην Ελλάδα -έτσι θα απαλλαχθεί ο Ορέστης από τις Ερινύες- όμως συλλαμβάνονται και ο νόμος προβλέπει το θάνατό τους. Η Ιφιγένεια αναλαμβάνει τη θυσία τους όμως παράλληλα θέλει να σώσει έναν από τους δύο ώστε να μεταφέρει το γράμμα της στην πατρίδα. Όταν παραδίδει το μήνυμα προφορικά για μεγαλύτερη σιγουριά γίνεται η αποκάλυψη.
Μεταξύ 411 και 409 π.Χ.

Κατεβάστε το pdf


Άλκηστις
Ευρυπίδη
Αθήνα, εκδοτικός οίκος Γεωργίου Φέξη, 1910

Ο Απόλλωνας ζητά από τις Μοίρες να επιτρέψουν στον Άδμητο να ζήσει δύο φορές αν κάποιος άλλος τον αντικαταστήσει στον θάνατο κι έτσι προσφέρεται η Άλκηστη, η γυναίκα του, σε αντίθεση με τους γονείς του. Ο Απόλλωνας και ο θάνατος επισκέπτονται το σπίτι του Άδμητου όπου η Άλκηστη αποχαιρετά τους οικείους της, εκφέρει τα τελευταία της λόγια και καταλήγει.
Το σπίτι επισκέπτεται ο Ηρακλής -σωτήρας του Άδμητου- αγνοώντας τα δρώμενα που ο Άδμητος του κρύβει. Ο Ηρακλής όμως θα μάθει την αλήθεια από έναν υπηρέτη και τα βάζει με το θάνατο.
Ανέβηκε το 438 π.Χ.

Το pdf εδώ


Ανδρομάχη
Ευρυπίδη
Ο Νεοπτόλεμος παίρνει ως βραβείο την γυναίκα του Έκτορα, την Ανδρομάχη, μετά την άλωση της Τροίας και αποκτά ένα παιδί μαζί της. Αργότερα παντρεύεται και την Ερμιόνη, την κόρη του Μενέλαου αλλά όταν φεύγει για τους Δελφούς η ζήλια της την οδηγεί στην εξόντωση της Ανδρομάχης. Η Ερμιόνη εμφανίζεται στείρα και εκεί αποδίδεται η άμετρη ζήλια της αλλά και η επιδίωξή της να εξοντώσει τον γιο του Νεοπτόλεμου.
Η απόπειρα αποτυγχάνει και η Ερμιόνη τρέμει το γυρισμό του συζύγου της ενώ στο μεταξύ εμφανίζεται ο αγγελιαφόρος που ανακοινώνει ότι εκείνος έπεσε θύμα επίθεσης που οργάνωσε ο Ορέστης. Η Θέτιδα, σαν από μηχανής θεά, θα προσφέρει την υπόσχεση ότι ο γιος της Ανδρομάχης θα γίνει ο ιδρυτής του βασιλικού οίκου των Μολοσσών...
Ανάμεσα στο 430 και 415 π.Χ.

Διαβάστε το εδώ


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη