Τι είναι τα Τέσσερα λεπτά;
Ν.Κ.: Είναι ένα project, που δεν θα χαρακτήριζα καθαρά λογοτεχνικό, για τον λόγο πως ο καθένας μπορεί να γράψει μια ιστορία, αν η δική του απάντηση στην ερώτηση «Πόση ζωή χωρά μέσα σε τέσσερα λεπτά;» μετρά στιγμές και εικόνες, μνήμες και συναισθήματα κι όχι μόνο τους δείκτες στο ρολόι.
Όλα αυτά βέβαια, υπακούουν σε κάποιους κανόνες και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στα «Τέσσερα λεπτά», μπορεί να ενημερωθεί εδώ.
Πως προέκυψε η ιδέα; Πως γεννήθηκε το σχέδιο;
Ν.Κ.: Κάθε project γεννιέται από μια πρόκληση, με σκοπό να αποτελέσει από μόνο του μια καινούρια. Η δική μου προήρθε από την ταινία Vier minuten του Chris Kraus, στην οποία η τελευταία ευκαιρία της ηρωίδας για να αλλάξει τη ζωή της, συνοψίζεται στον ελάχιστο χρόνο των τεσσάρων λεπτών. Είναι όντως ελάχιστος o χρόνος που έχουμε όμως; Σήμερα η επιστημονική κοινότητα, συμφωνεί ότι ο χρόνος είναι σχετικός, οπότε με αυτό το σκεπτικό ίσως τα «Τέσσερα λεπτά» είναι ικανά για να αλλάξουν τη ροή μιας ζωής. Σκέψου, αν είχες μόνο τέσσερα λεπτά για να αγαπήσεις. Να ζήσεις. Να ερωτευτείς. Να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, ή να κρυφτείς από τους εφιάλτες σου. Τέσσερα λεπτά από τη ζωή είναι τέσσερα λεπτά ζωής και οι ιστορίες των συμμετεχόντων έως τώρα, αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.
Τι θα γίνει με τη συλλογή των διηγημάτων;
Ν.Κ.: Το επόμενο βήμα του project είναι η έκδοση του σε έντυπο βιβλίο από τις Εκδόσεις Μολύβι. Οι συμμετοχές που συγκεντρώνονται, αξιολογούνται από το τμήμα επιμέλειας του εκδοτικού οίκου και οι καλύτερες από αυτές, θα στοιχειοθετήσουν την έντυπη έκδοση ενός συλλογικού έργου, που θα φέρει τον τίτλο του project «Τέσσερα λεπτά».
Που διαφέρει το project αυτό σε σχέση με παρόμοιες προσπάθειες;
Ν.Κ.: Έχουμε συνηθίσει έως τώρα στα διάφορα λογοτεχνικά projects, να βλέπουμε τα ίδια ονόματα και να διαβάζουμε ιστορίες γραμμένες αποκλειστικά από συγγραφείς και λογοτέχνες. Στα «Τέσσερα λεπτά» αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν συμμετοχές ανθρώπων που ποτέ τους δεν ασχολήθηκαν με το γράψιμο, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, που τους άγγιξε η ιδέα του project και κατέθεσαν με μοναδικό τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Ιστορίες άξιες να διαβαστούν, ικανές να αφηγηθούν με την μαεστρία ενός φτασμένου συγγραφέα, τα δικά τους «Τέσσερα λεπτά». Αυτή η λεπτομέρεια είναι που διαφοροποιεί το project, το γεγονός πως έχει τη δυναμική να αφυπνίζει τον εν δυνάμει συγγραφέα που κοιμάται μέσα μας.
Τι θα κάνετε μετά;
Ν.Κ.: Την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων και αμέσως μετά, αφού θα έχει συγκεντρωθεί το κατάλληλο υλικό, την έκδοση του project σε έντυπη μορφή. Οι ιδέες μου βέβαια, συνήθως με ξεβράζουν μακριά από κει που ξεκίνησα και μεταξύ βιβλίων, blogs και projects, ίσως επιλέξω να τα κάνω όλα, αρκεί να έχω τον απαιτούμενο χρόνο να τα κάνω σωστά. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Gustave Flaubert «Η λέξη δεν λείπει ποτέ όταν κατέχεις τη ιδέα» συνεπώς, θα ακολουθήσω ότι γεννά το μυαλό μου κι όπου με βγάλει.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου 4 λεπτά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στις 19:00 στο Cafe Θέα/tro, Βασιλέως Γεωργίου 2Α στη Θεσσαλονίκη.
Οι 32 συγγραφείς μέσω του διαδικτυακού project της Νατάσσας Καραμανλή αποπειράθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: Πόση ζωή χωρά μέσα σε 4 λεπτά; Κάθε ιστορία είναι μια προσωπική αποτύπωση του εκάστοτε συγγραφέα ο οποίος έχει τέσσερα λεπτά για να θυμηθεί, να ερωτευτεί, να ζήσει, να κλάψει, να γελάσει... να μας αγγίξει.
Το συλλογικό έργο παρουσιάζει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος. Διαβάζουν οι: Μυλόπουλος Νίκος και Δικμάνης Δημήτρης. Μιλάει ο εκδότης Μάνος Αμπατζής και ο Ηλίας Ιορδανίδης.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Μολύβι την ίδια μέρα.
Για την Νατάσσα Καραμανλή...
Αν ισχύει ότι η μοναδική ευχαρίστηση που μένει ατιμώρητη είναι το διάβασμα, τότε η συγγραφέας Νατάσα Καραμανλή, αρέσκεται να πιστεύει, πως και η μοναδική ικανοποίηση που θα τύχει της ίδιας ατιμωρησίας, θα είναι το γράψιμο.
Από παιδί έγραφε πολύ και πάντα στα κρυφά, από ημερολόγια, λευκώματα, άτσαλα ποιήματα, ή απλά ονόματα κάποιες φορές, που πίστευε πως θα γέμιζαν στην ώρα τους, τις ιστορίες που έπλαθε το μυαλό της.
Η έλευση της κρίσης απελευθέρωσε το απωθημένο της κι έτσι το γράψιμο συνεχίστηκε, στα φανερά αυτή τη φορά, στο προσωπικό της μπλογκ.
Συνεργασίες με τα περιοδικά SOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και πρόσφατα με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).
Κείμενα της επίσης φιλοξενούνται στο maga.gr καθώς και στο enfo.gr., αλλά και στο διαδικτυακό της project «Τέσσερα λεπτά».
Tο Δεκέμβριο του 2014, το παιδικό μυθιστόρημα της «Το καλοκαίρι στον φάρο» τιμήθηκε με έπαινο, στον 59ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό συγγραφής παιδικών βιβλίων, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Στόχος της, να γράφει, όσο περισσότερο μπορεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ευχή της, να καταφέρει να γράψει και να εκδώσει όλες τις ιστορίες, που από παιδί κουβαλά στο μυαλό της.
Δείτε κι αυτό:
Η Νατάσσα Καραμανλή και Το καλοκαίρι στο φάρο
Η Νατάσσα Καραμανλή και Το καλοκαίρι στο φάρο