Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Καλλιόπη Γραμμένου και Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Γ.: Η ιδέα για «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία» μου ήρθε από την επαφή μου με τα παιδιά. Σχεδόν καμία γενιά δε έχει ξεκάθαρη την ιστορία, τη γεωγραφία και γενικά τα μαθήματα που διδάσκεται στο σχολείο. Μαθαίνει μηχανικά και παπαγαλίστικα. Αυτό που διδάσκεται δεν γίνεται βίωμα στο παιδί. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο είναι επιλογή του και όχι αναγκαστική μελέτη. Έτσι αποφάσισα μέσα από τον μικρό Παυσανία, τον ήρωα του βιβλίου, ένα σύγχρονο παιδί, να ταξιδέψει ο μικρός-μεγάλος αναγνώστης σ’ όλους τους μύθους των βουνών της Ελλάδας μας με μια «γεωγραφική σειρά».

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Το βιβλίο γράφτηκε στο σπίτι μου, ξεκλέβοντας χρόνο από την καθημερινότητα μου. Μιας μαμάς δυο παιδιών διαφορετικών απαιτήσεων, ενός βρέφους που γίνεται παιδάκι και ενός παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Γ.: Περίπου ένα χρόνο. Για τη συγκέντρωση του υλικού, την έρευνα και τη συγγραφή μαζί.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Γ.: Η γνώση γίνεται διασκέδαση.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Γ.: Τα παραμύθια του παππού Ντίνου είναι τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία και της αδερφή του της Κυβέλη. Με αυτά ταξιδεύουν στα βουνά της Ελλάδας και μαθαίνουν το μύθο τους και γιατί ονομάστηκαν έτσι. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο μικρός αναγνώστης συναντάει το Τρελοβούνι της Αττικής, τη γέννηση του Ερμή και τα κατορθώματα του στο όρος Κυλλήνη, τις πυραμίδες του Πενταδάκτυλου, τη γέννηση του Δια, κ.α. Το Πάνθεο των Θεών στον Όλυμπο της Θεσσαλίας, τον τάφο των Κενταύρων στο όρος Κλόκοβα της Αιτωλοακαρνανίας, τα δρακόσπιτα στα βουνά της Εύβοιας. Ο αναγνώστης φορώντας το χιτώνα της φωτιάς, ζει τη δική του περιπέτεια, το δικό του μύθο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Το ότι μέσα από αυτά που έγραψα θυμήθηκα, αλλά και έμαθα πράγματα για τον τόπο μου ξεχασμένα και μη.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Γ.: Ο μικρός Παυσανίας, γιατί έχει δίψα για μάθηση και λαχτάρα για να ακούσει το μύθο-ιστορία που ο παππούς, του διηγείται. Είναι ένα σύγχρονο παιδί που δεν λαχταρά να παίξει τάμπλετ, αλλά να ακούσει τον παππού του να του λέει παραμύθι…

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Γ.: «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία»… είναι ένα βιβλίο που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι καθώς φέρνει το παιδί κοντά στη μυθολογία και τη γεωγραφία της χώρας μας από την μία. Από την άλλη ξεθάβει συναισθήματα και συνήθειες που πλέον έχουν εξαλειφθεί. Όπως αυτή που ο παππούς διηγείται τα κατορθώματα του στα εγγόνια του, μέσα από τα παραμύθια του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Γ.: Το μέλλον των παιδιών μας αλλά και το δικό μας. Δυστυχώς ζούμε σε μια καθημερινή ανασφάλεια, που δεν μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε σχέδια, να ονειρευτούμε… Αν και μερικοί το παλεύουμε!!!

Φοβάστε...
Αγαπάτε...
Ελπίζετε...
Θέλετε...
Κ.Γ.: Αγαπώ και σέβομαι το συνάνθρωπο μου και θέλω να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να κάνουμε όνειρα υλοποιήσιμα…

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Γ.: Αυτοί που μέσα από ένα βιβλίο εκτός από τη διασκέδαση και την απόλαυση, επιζητούν και τη γνώση.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Γ.: Γιατί πιστεύω πως κάθε βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, αρκεί να πετύχει το σωστό αναγνώστη.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Γ.: Δεν πρέπει να μην διαβαστεί…

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Γ.: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ και σε όλα σχεδόν τα βιβλιοπωλεία της χώρας μας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Γ.: Στο Ηράκλειο Αττικής όπου γεννήθηκα και κατοικώ.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Κ.Γ.: Αυτό του ουράνιου τόξου.

Ποια μουσική;
Κ.Γ.: Οι 4 εποχές του Vivaldi.

Ποιο άρωμα;
Κ.Γ.: Του κέδρου, κυπαρισσιού, έλατου, πεύκου...

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Γ.: Της πληρότητας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Γ.: Μια παιδική σειρά στην τηλεόραση, όπως αυτές που βλέπαμε εμείς παιδιά…

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Γ.: Η συγγραφή βιβλίων μου προέκυψε τώρα. Αυτό που θα μπορούσα επίσης να είμαι, είναι με αυτό που έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα. Με τη δημοσιογραφία, τα παιδαγωγικά και με το θεατρικό παιχνίδι. Και γενικά με ότι έχει σχέση με τη δημιουργία και την έκφραση των παιδιών…

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Κ.Γ.: Δεν ταυτίζομαι με συγγραφείς αλλά με τα βιβλία. Όταν το ανοίξω σε μια τυχαία σελίδα και με κερδίσει, το διαβάζω.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Γ.: Είμαι άνθρωπος που δεν επηρεάζομαι και ταυτίζομαι απόλυτα με κάτι ή κάποιον. Επιλέγω αυτά που με εκφράζουν και πορεύομαι. Βέβαια για το μικρόβιο της συγγραφής, ίσως ευθύνονται δυο άτομα. Από τη μια ο πατέρας μου, που μια ζωή ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι και από την άλλη ο άντρας μου, καθότι είναι συγγραφέας κι αυτός.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Γ.: Στο συγκεκριμένο βιβλίο εγώ αποφάσισα για τις τύχες τους… Στα επόμενα εύχομαι να με κατευθύνουν και αυτοί.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Γ.: Και τα δυο. Η φαντασία είναι η δημιουργική πλευρά του βιβλίου και η εμπειρία είναι η γνώση και η μελέτη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Γ.: Το να αγαπηθεί, να γίνει γνωστό, να είναι διαχρονικό, να ικανοποιεί τον αναγνώστη για το λόγο που επέλεξε να γίνει ένα μαζί του.

Τι την αποτυχία;
Κ.Γ.: Να είναι «μπιμπελό» σε μια βιβλιοθήκη σπιτιού ή βιβλιοπωλείου, έστω κι αν έχει ξεπουλήσει…

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Γ.: Η βιβλιοφαγία δεν θα έλεγα ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση. Η κατάχρηση παραπέμπει σε έναν άσχημο εθισμό, σε μια κακή συνήθεια, κάτι που η βιβλιοφαγία δεν είναι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Γ.: Γλυκόξινες ανατροπές.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Η Καλλιόπη Γραμμένου και οι εκδόσεις Ίαμβος προσφέρουν δύο αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου 2015 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Ίαμβος.
k
Καλή τύχη!
Η Καλλιόπη Γραμμένου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία, παιδαγωγικά και εμψυχώτρια διδακτικής ύλης. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη διδασκαλίας στο Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου και ως υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα Χαρτί και Καλαμάρι στην ενότητα Ο Μαγικός Κόσμος του Ηρακλή. Παράλληλα, παρέδιδε μαθήματα θεατρικής αγωγής σε σχολεία και αρθρογραφούσε στο περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ, σε τοπικές εφημερίδες και blog. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις παιδικού θεάτρου με θέματα από τη Μυθολογία και τη λαογραφία μας.
Σήμερα είναι υπεύθυνη ύλης στο aylogyros.blogspot.com και αρθρογραφεί πάντα με θέμα το παιδί.
Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία είναι το πρώτο της βιβλίο.
Από τις εκδόσεις Ίαμβος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη