Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Τζόλυ (Ιουλία) Γαρμπή

Την Τζόλυ Γαρμπή τη θυμάμαι στον ρόλο της θείας Παρασκευούλας, «της χήρας του Χαράλαμπου του αδικοσκοτωμένου», στην ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), σε μια εντυπωσιακή αυστηρή, επίμονη και διψασμένη για εκδίκηση εμφάνιση που αύξησε τον ιδρώτα του Κώστα Χατζηχρήστου κατά μερικά καντάρια! Η επόμενη ανάμνησή μου είναι και πάλι σε ρόλο ηλικιωμένης συγγενούς, αυτήν τη φορά ως θεια Δεσποινιώ δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969), με τη γλυκιά βραχνάδα της, τη λιτή της παρουσία και την υποστήριξη στην αγαπημένη της κινηματογραφική ανιψιά. Μια σημαντική ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, η Τζόλυ Γαρμπή, μια πολύτιμη παρουσία στα κινηματογραφικά πλατώ, η οποία στο τέλος της ζωής της είχε αποσυρθεί στο Μάτι Αττικής μαζί με τον σύζυγό της, επίσης σημαντικό ηθοποιό, Θόδωρο Μορίδη και πέθανε ξεχασμένη.
Γεννήθηκε το 1913 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής από γονείς Κεφαλλονίτες και πέθανε το 2002. Όταν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (δείτε παραπάνω φωτογραφία από τη συμμετοχή της στην παράσταση «Φοιτηταί» του Γρηγορίου Ξενόπουλου που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1934), καθώς και πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Το 1938 πήγε στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές αλλά η κήρυξη του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου την ανάγκασε να επιστρέψει στην Ελλάδα, οπότε και υπηρέτησε ως αδελφή νοσοκόμος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 και στην Κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.
Η Τζόλυ (Ιουλία) Γαρμπή εμφανίστηκε πρώτη φορά στον κινηματογράφο στη βουβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα» του 1932 (φαίνεται στο screenshot της ταινίας παραπάνω) αλλά περνάει καιρός μέχρι να την ξαναδούμε. Εμφανίζεται το 1946 στην ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα» και μετά από μια δεκαετία στην ταινία «Ο δρόμος με τις ακακίες» (1953), οπότε αρχίζει να ξεχωρίζει με το ταλέντο της, την πλαστικότητα και την αυθεντικότητά της κι εμφανίζεται αρκετές φορές στο ελληνικό σελιλόιντ (συνολικά 57 ταινίες). Τελευταία της εμφάνιση στο «Αλαλούμ» του Χάρρυ Κλυνν (1982) στον ρόλο της υπηρέτριας Θυμόκλειας!
Η τηλεόραση δεν άφησε ασυγκίνητη την ηθοποιό. Πρώτη φορά στόλισε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες το 1973, όπου εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» (ΕΙΡΤ) και «Βίβα Κατερίνα» (ΥΕΝΕΔ). Στη συνέχεια εμφανίστηκε πολλές φορές σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και έκτακτες εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων και στον «Μεθοριακό σταθμό», εξ ου και η φωτογραφία από το περιοδικό Ντομινό που εντόπισα (δεύτερη εικόνα δεύτερης σειράς, 14/1/1981), και στο «Κόντρα στον άνεμο», από όπου και το εξώφυλλο της Ραδιοτηλεόρασης (τρίτη εικόνα δεύτερης σειράς ενώ στη μέχρι στιγμής έρευνά μου δεν έχω εντοπίσει άλλο εξώφυλλο της ηθοποιού).
Τελευταία φορά την είδαμε στο 8ο και 9ο επεισόδιο της σειράς του MEGA «Μονάχους μονάχους» που προβλήθηκε την άνοιξη του 1998 (τέταρτη εικόνα δεύτερης σειράς).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές: Η φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση «Φοιτητές» είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Το εξώφυλλο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση είναι από αυτό το site.
Τα ψηφιοποιημένα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Πρώτη δημοσίευση εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου