Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.

Κούλης Στολίγκας

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1909 και ξεκίνησε ως τενόρος, παίζοντας σε όπερες και οπερέτες! Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Σίσκος και σπούδασε μουσική στο ωδείο της γενέτειράς του. Το έμφραγμα που υπέστη το 1967 περιόρισε τις θεατρικές και κινηματογραφικές του εμφανίσεις, αναγκάζοντάς τον σταδιακά να απέχει από κάθε καλλιτεχνική κίνηση. Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 1984.

Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, οπότε και έπαιζε σε όπερες όπως «Η εύθυμη χήρα» του Φραντς Λέχαρ και άλλες ενώ τη δεκαετία του 1940 συγκρότησε δικό του επιθεωρησιακό θίασο και έκτοτε αφιερώθηκε στο δύσκολο αυτό είδος θεάτρου, συνεργαζόμενος με σημαντικά ονόματα του χώρου όπως Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Άννα και Μαρία Καλουτά κ.ά. Παρ’ όλ’ αυτά, εμφανίστηκε και σε λίγες παραστάσεις πρόζας, αφήνοντας εξίσου ικανοποιημένους κοινό και κριτικούς. Στη φωτογραφία, απεικονίζεται με τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Μιχάλη Μπούχλη (1954).
Εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 51 ταινίες, με πρώτη τη «Διπλή θυσία» (1945) και τελευταία τον «Παπασούζα φαντομά» (1983). Με έκπληξη ανακάλυψα ότι έγραψε και το σενάριο για δύο από αυτές: «Χαρούμενοι αλήτες» (1958) και «Μερικές το προτιμούν χακί» (1965).
Στη φωτογραφία βλέπουμε σκηνή από την ταινία «Η μουσίτσα» (1959) μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη όπως δημοσιεύτηκε σε συνέχειες εν είδει φωτορομάντσου στο περιοδικό «Θησαυρός» το 1961.
Στην τηλεόραση συμμετείχε σε σειρές της δεκαετίας του 1970, όπως: «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή» (ΕΙΡΤ, 1972-1973), «Ψιλικατζίδικο ο κόσμος» (ΕΙΡΤ, 1973) και «Το παλιό το κατοστάρι» (ΥΕΝΕΔ, 1974). Στη φωτογραφία, ο ηθοποιός απεικονίζεται στα αριστερά ανάμεσα στους Νίκο Σταυρίδη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Ντίνο και άλλους, την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1944.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές: Οι φωτογραφίες πλην της τελευταίας και τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο. Η τελευταία φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ατάκα» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (τ.63, Μάρτης-Απρίλης-Μάης 2010).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΟ εραστής του Ντεβ Μάρτιν, Δημήτρη ΤσεκούραBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα