Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Στάθης Ψάλτης

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1948 και έφυγε πρόσφατα από κοντά μας παλεύοντας με την επάρατη νόσο. Ηθοποιός-σύμβολο της εποχής του 1980, έγινε ευρύτερα γνωστός από τις ελληνικές ταινίες και βιντεοταινίες όπου έπαιξε και που χάριζαν άφθονο γέλιο στους θεατές.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κ. Μιχαηλίδη και έπαιξε σε πολλά είδη θεάτρου ως τη δεκαετία του 1980, όπου ήρθε η ευρύτερη αναγνωρισιμότητα και στράφηκε στην επιθεώρηση. Το ταλέντο του ήταν μεγάλο και γι’ αυτό ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε όλους τους ρόλους που ενσάρκωσε. Ο ρόλος του στην παράσταση «Θεοδώρα» με τη Μιμή Ντενίση (1996-1997) και η συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Ο συμβολαιογράφος» (ΕΡΤ, 1979-1980) ήταν κομβικά σημεία της δραματικής του γκάμας.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε διαπιστωμένα 33 ταινίες, με πρώτη «Τα διαμάντια στο γυμνό σου σώμα» (1972) ενώ το άστρο του αρχίζει να ξεχωρίζει από τις «Φανταρίνες» (1979, η 3η ταινία του). Μες στον χρόνο αυτόν (2017) θα προβληθεί η νέα ταινία του Νίκου Σμαραγδή, αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, όπου εμφανίζεται και ο Στάθης Ψάλτης, σχεδόν 28 χρόνια μετά την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση (για την ιστορία, το 1989 εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες)!
Επίσης εμφανίστηκε σε μέχρι στιγμής διαπιστωμένα 5 βιντεοταινίες, ανάλογης θεματολογίας με τις κινηματογραφικές. Στη φωτογραφία η ανακοίνωση της εταιρείας «Γιώργος Καραγιάννης και Σία» για εξασφάλιση της αποκλειστικής συμμετοχής του σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, οπότε «οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση για συμμετοχή του σε παραγωγή ταινιών είναι αναληθής και κακόβουλη και αποβλέπει σε αθέμιτο ανταγωνισμό!» (περιοδικό Ο κόσμος του video, Ιούλιος 1986).
Η τηλεόραση δεν τον άφησε ασυγκίνητο. Εμφανίστηκε από το 1973, σε σειρές-σταθμούς για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα με σημαντικούς ρόλους για την καριέρα του («Οι έμποροι των εθνών», ΕΙΡΤ, 1973-1974, «Γιούγκερμαν», ΥΕΝΕΔ, 1976-1977, «Ο συμβολαιογράφος», ΕΡΤ, 1979-1980), μέχρι και πρόσφατα σε καθημερινές σειρές όπως το «Καλημέρα ζωή» (ΑΝΤ1, μάλλον το 1995) και το «Αν μ’ αγαπάς» (ALPHA, 2006-2007, μόνο σε 22 επ.). Στη φωτογραφία ρεπορτάζ από το περιοδικό «Ντομινό» (27/7/1978) για τη συμμετοχή του στη σειρά «Η τύχη της Μαρούλας».
Τελευταία του εμφάνιση ως ηθοποιός ήταν στο «Αλ τσαντίρι νιούζ» του Λάκη Λαζόπουλου τη σαιζόν 2010-2011 και μάλιστα σε 2 επεισόδια ενώ το 2010 η Καίτη Φίνου, μέσω της εκπομπής της Βίκυς Χατζηβασιλείου «Πάμε πακέτο» τον ευχαρίστησε δημόσια για όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας και αγάπης που έζησαν μαζί. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του σε πολλές παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (κυρίως την περίοδο 1976-1980) ενώ από το 2000 και έπειτα προβλήθηκαν τηλεοπτικά οι θεατρικές επιθεωρήσεις όπου συμμετείχε. Επίσης δοκιμάστηκε και ως παρουσιαστής-σκηνοθέτης στη σατιρική εκπομπή «Έλα στον Ψάλτη» (ΣΚΑΪ, 1996). Η φωτογραφία είναι από τη σειρά «Οι έμποροι των εθνών».
Αυτή η καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 10 εξώφυλλα περιοδικών, με πρώτο (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) το ανωτέρω (25/10/1983).
Κυρίες και κύριοι, βασικά καληνύχτα σας...
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
ΠΗΓΕΣ:
Η 6η εικόνα είναι από το προσωπικό αρχείο του κυρίου Δημήτρη Ποντίκα και αναρτήθηκε στο site www.retromaniax.gr
Η 7η εικόνα, αν και το τεύχος υπάρχει στην προσωπική μου συλλογή, είναι από τη μεγάλη συλλογή εξωφύλλων που έχει αναρτηθεί στο www.greekcomics.gr
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη