Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η λιμνούλα με τα νούφαρα του Κλώντ Μονέ

Φίλες και φίλοι,
Το αφιέρωμα στον Μονέ τελειώνει με τα πασίγνωστα νούφαρα. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι γνωστός και ως Λευκά νούφαρα, ενώ ο ζωγράφος τον έχει εντυπώσει και σε ροζ και (αρμονία σε ρόζ) και σε πράσινες (αρμονία σε πράσινο) αποχρώσεις.

Τα Λευκά νούφαρα είναι μία από τις πρώτες τοπιογραφίες της σειράς με τα νούφαρα, φιλοτεχνήθηκε το 1899 και θα τον δείτε στους χώρους του Μουσείου Πούσκιν στη Μόσχα.

Οι πρώτοι πίνακες με τα νούφαρα βασίζονται στον συνδυασμό διαφορετικών αποχρώσεων, ενώ σ’ εκείνους της ύστερης περιόδου χρησιμοποιούνται παραλλαγές του ίδιου χρώματος, παράγοντας ένα μονοχρωματικό αποτέλεσμα. Αυτή η τόσο διευρυμένη απόδοση του θέματος κάνει το αποτέλεσμα να πλησιάζει στην αφαίρεση.

Ολόκληρη η περίοδος που ο Μονέ ζωγράφιζε νούφαρα υπήρξε καθοριστική για την αναγνώριση της καλλιτεχνικής του αξίας (ήταν πλέον ηλικιωμένος).

Η οργιώδης βλάστηση καλύπτει εδώ ολόκληρη την ζωγραφική επιφάνεια, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν εντελώς ο ουρανός και η γραμμή του ορίζοντα. Δεν είναι μια συνηθισμένη τοπιογραφία, αλλά μια σύνθεση όπου κυριαρχούν οι σχεδιαστικές αξίες και τα άπειρα σημεία που μπλέκονται μεταξύ τους.

Ο πίνακας απεικονίζει μια γωνιά του κήπου του καλλιτέχνη στο Ζιβερνύ, ενώ το γιαπωνέζικο γεφυράκι μας φανερώνει ότι ο Μονέ αντλεί έμπνευση για άλλη μια φορά από τις γιαπωνέζικες στάμπες που συνέλεγε.

«Σ’ αυτή τη σειρά (με τα νούφαρα)», μας λέει ο Λιονέλλο Βεντούρι, «ο Μονέ αναζητά εξαιρετικά μοτίβα, διακηρύσσει την απαρέσκειά του για κάθε τι που επιτυγχάνεται με ευκολία, κάνει θαύματα με τις τεχνικές του ικανότητες. Το σφουμάτο του είναι πάντα ομοιογενές, αυστηρά συγκεντρωμένο. Ωστόσο, όσο πιο λεπτή γίνεται η χρήση του, τόσο λιγότερο διατηρεί τη ζωντάνια του. Είναι αλήθεια ότι η μελέτη του φωτός έχει το χαρακτήρα ενός επιστημονικού προγράμματος, ωστόσο, η ζωγραφική εκτέλεση φανερώνει συναισθηματικές τάσεις».
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη