Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Η κυρά του κάστρου * Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Μίμης Θειόπουλος

Ο Μίμης Θειόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και ήταν ηθοποιός και συνθέτης τραγουδιών, συνεργάτης και στενός φίλος του Τόλη Βοσκόπουλου (πάντρεψε τον ηθοποιό με τη γυναίκα της ζωής του, Στέλλα). Τη δεκαετία του 1980 ήταν από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες των ελληνικών βιντεοταινιών. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 8 Απριλίου 2010.

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1953, παίρνοντας επαγγελματική άδεια ως εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου: οπερέτα, επιθεώρηση, μιούζικαλ, βαριετέ και επιθεώρηση πίστας σε νυχτερινά κέντρα. Ξεκίνησε με τα γνωστά μπουλούκια για να συνεχίσει σύντομα σε αθηναϊκά θέατρα ενώ τη δεκαετία του 1960 περιόδευσε σε Ευρώπη και Αμερική συμμετέχοντας σε οπερέτες και κωμωδίες. Τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1997 στο «Θέατρο Ελπίδας» της Έλενας Τσαλδάρη, όπου εμφανίστηκε στην παράσταση «Ο αρχισιδηρουργός». Σε πολλές επιθεωρήσεις της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε και στη συγγραφή των σκετς. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο ηθοποιός πρώτος αριστερά, σε ένα στιγμιότυπο από την παράσταση «Γιεγιέδες και μπουζούκια» (θέατρο Άλφα, 1967-1968), όπου πρωτοτραγούδησε ο Τόλης Βοσκόπουλος επιτυχίες όπως «Σαν της γαρδένιας τον ανθό» και «Έχω μιαν αρραβωνιάρα».
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 23 ταινίες, με πρώτη την «Γκολ στον έρωτα» (1954) και τελευταία την «Πολίτικη κουζίνα» (2003). Υπήρξε μάλιστα σε δύο εξ αυτών και διευθυντής παραγωγής: «Για την αγάπη του παιδιού μου» (1963) και «Μας ενώνει ο πόνος» (1964). Οι εμφανίσεις του ήταν αραιές ενώ οι δύο τελευταίες του ταινίες πραγματοποιήθηκαν 15 χρόνια μετά τη χρυσή δεκαετία του 1980! Η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη συμμετοχή του («Το τελευταίο ψέμα», 1958), μιας και στην πρώτη είχε μακρινά ή σκιερά πλάνα και δεν μπόρεσα να τον απομονώσω. Όχι ότι είχα καλύτερη τύχη εδώ!
Τη δεκαετία του 1980 επίσης συμμετείχε διαπιστωμένα σε μέχρι στιγμής 83 βιντεοταινίες! Στη φωτογραφία ο Γιώργος Μυλωνάς με την Άννα Φόνσου, τον πρωτοεμφανιζόμενο Παύλο Χαϊκάλη και τον Μίμη Θειόπουλο σε συνέντευξη του πρώτου στο περιοδικό «Εικόνες» (20/11/2005).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές ως μέλος βασικού καστ. Συνήθης ήταν η γκεστ εμφάνισή του για ένα κυρίως ή δύο επεισόδια σε αρκετές γνωστές επιτυχίες από τη δεκαετία του 1990 ως τις αρχές του 2000. Ανάμεσά τους: «Οι αυθαίρετοι», «Το ρετιρέ», «Το τρίτο στεφάνι», «Κωνσταντίνου και Ελένης». Τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά «Χαϊδεμένα παιδιά» (ΕΤ1, 2001-2002, 1 επ., απ’ όπου και η φωτογραφία).
Έγραψε πολλά τραγούδια που έγιναν γνωστά από δημοφιλείς τραγουδιστές, όπως Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα, Σταμάτης Κόκκοτας, Τόλης Βοσκόπουλος κ.ά. Εδώ ο γνωστός ηθοποιός συντροφιά με την Τζένη Βάνου, την Ξανθή Περάκη, τη Βίκυ Παπά και τον Τόλη Βοσκόπουλο.
Σύμφωνα με την ενημερωμένη βάση του site www.stixoi.info έχει γράψει στίχους για 70 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970 ενώ αρκετά ακούστηκαν και τη δεκαετία του 1980. Ανάμεσά τους: «Αποκοιμήθηκα» και «Πριν χαθεί το όνειρό μας» (Τόλης Βοσκόπουλος), «Τα λόγια είναι περιττά» (Μαρινέλλα και Τόλης Βοσκόπουλος), «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» (Δούκισσα). Στη φωτογραφία με τον Τόλη Βοσκόπουλο και τον Νίκο Τζαβάρα (με τον αδελφό του, Γιώργο, ήταν γνωστό ντουέτο εκείνη την εποχή) το 1976.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από τη νεκρολογία της εφημερίδας «Ατάκα» (αρ. φ. 63, Μάρτης-Μάης 2010).
Η εικόνα 2 είναι από το σημαντικό και πολύτιμο αρχείο που αναρτάται στη σελίδα του facebook Μουσικό Θέατρο.
Οι εικόνες 6 και 7 είναι από το διαδίκτυο.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου