Η Αγγελικής άφηνε την ψυχή της να ταξιδεύει στο όνειρο. Ήξερε ότι μορφή του θα την συνόδευε στην αιωνιότητα. Η αποδοχή της μοναξιάς της δεν την πείραζε. Αναρωτιόταν αν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Μια ξαφνική σκέψη σαν αστραπή ήρθε και διέλυσε το έρεβος του μυαλού της γεμίζοντας με άπλετο φως τον νου της. Υπήρχε σίγουρα απέραντη διάσταση από όσα είχε ονειρευτεί. Δεν είχε χρόνο όμως, οι αντοχές της δεν ήταν αρκετές να περιμένει με δεμένα τα χέρια. Έπρεπε να κάνει γρήγορα, χωρίς να ακούσει όσα της έλεγε η καρδιά της. Αυτή και μόνο αυτή, μπορούσε να δώσει τη λύση για να υπάρχει η Ελπίδα.[1]
Χαρά Παπαελευθερίου-Μπαρδώση
Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
Το μυθιστόρημα της Χαράς Παπαελευθερίου-Μπαρδώση, Αμάραντοι λεμονανθοί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Διαβάστε ένα απόσπασμα!
1922 Η Μικρά Ασία φλέγεται. Η πατρίδα του Βασίλη, η Φώκαια, έχει καταστραφεί συθέμελα. Η πλούσια αριστοκρατική οικογένειά του χάνει τα πάντα, ξεριζώνεται...
Φθάνουν στον Πόρο ταλαιπωρημένοι κι απελπισμένοι. Η ζωή τους θα ξεκινήσει απ' το μηδέν...
Η Αγγελική, ένα ανέμελο κοριτσόπουλο του νησιού, δένει τα παιδικά της χρόνια με το μικρό προσφυγόπουλο. Η αγάπη φωλιάζει στις καρδιές τους από την πρώτη ματιά. Δένονται με φιλία και αγνό έρωτα. Ακόμη και όταν γίνονται έφηβοι δεν σταματούν να σεργιανούν τα όνειρά τους πάνω στους ολόλευκους λεμονανθούς, κάτω από τις ανθισμένες λεμονιές του ξακουστού λεμονοδάσους.
Όμως μια ημέρα εκείνος απροειδοποίητα φεύγει για τη Μασσαλία...
Τα συναισθήματα της θλίψης και της προδοσίας ορθώνονται ανάμεσά τους σαν πανύψηλα βουνά…
Κι ύστερα φεύγει κι η Αγγελική για τον Πειραιά… Μα δεν φεύγει μόνη…
Μια στιγμή, ένα λεπτό, στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τα πάντα...
[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.