Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Φίλες και φίλοι,

Μια νέα ενότητα ξεκινά σήμερα, γεμάτη Ελλάδα του κόσμου. Θα σας παρουσιάζω δικά μας αριστουργήματα, τα οποία βρίσκονται εκτός συνόρων, σε μουσεία του εξωτερικού.
Αρχίζουμε με το Μουσείο Λούβρου της γαλλικής πρωτεύουσας και επιλέγω για πρώτο, το φτερωτό γλυπτό, το γνωστό σε κάθε άκρη της γης, την έτοιμη να πετάξει ξανά στους ουρανούς θεά Νίκη, αφού κατέβηκε να συναντήσει τους νικητές. Έτσι αντρειωμένη στέκει μόνη σε εμβληματική θέση και σε παίρνει μαζί της στα ψηλώματα της ψυχής και της καρδιάς, νιώθεις όλα τα συναισθήματα της απόλυτης νίκης και της ελευθερίας, μαζί με μια τεράστια περηφάνια.

Πρόκειται για ένα γλυπτό του 2ου π.Χ. αιώνα, φτιαγμένο με παριανό μάρμαρο που βρέθηκε σπασμένο στη Σαμοθράκη το 1863, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Το κεφάλι και το αριστερό της χέρι δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπισθούν.
Το ιερό της Σαμοθράκης ήταν αφιερωμένο στις Καβείριες θεότητες της γονιμότητας, που ήταν συγχρόνως προστάτιδες των ναυτικών, γι’ αυτό το στήσιμο του αγάλματος πάνω σε πλώρη πλοίου συμβόλιζε πράξη απόδοσης τιμής στις θεότητες, για τη βοήθειά τους.
Ο γλύπτης δεν είναι γνωστός∙ εικάζεται ότι ήταν Ρόδιος, από ένα απόσπασμα επιγραφής της βάσης που περιλαμβάνει τη λέξη «Ρόδιος», και ότι ήταν ανάθημα του νησιού -μιας μεγάλης ναυτικής δύναμης εκείνων των χρόνων.
Η κίνηση του αγάλματος είναι σπειροειδής και δίνει την εντύπωση ότι ανοίγεται οπτικά προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό έχει επιτευχθεί με τις οξείες γωνίες των φτερών, την προβολή του αριστερού ποδιού και την έμφαση του κυματιστού ενδύματος.
Ήταν τοποθετημένο σε ανοιχτό και υπερυψωμένο χώρο, κοντά στο ιερό, όπου έμεινε ως τον σεισμό του 6ου αιώνα, ο οποίος το κατέστρεψε.
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη