Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός * Η πτώση ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Ρίκα Βαγιάνη

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1982. Υπήρξε ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και δημοσιογράφος σε τηλεοπτικές εκπομπές και έντυπα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρίκα Ζούλα και το ψευδώνυμό της το σχημάτισε χρησιμοποιώντας τα ακρωνύμια της μητέρας της, Βαρβάρας Δράκου, και του πατριού της, Γιάννη Διακογιάννη. Πέθανε στις 7 Αυγούστου 2018.

Στο θέατρο εμφανίστηκε μεταξύ άλλων σε παραστάσεις του Εθνικού (όπου την εντόπισα σε μόνο δύο παραστάσεις, 1980 και 1984) και του Θεσσαλικού. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της παράστασης «Νεφέλες» (Αριστοφάνη, καλοκαίρι 1984), όπου ήταν μέλος του χορού.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 7 ταινίες, με πρώτη την «Περάστε, φιλήστε, τελειώσατε!» (1986) και τελευταία το «Μικρό έγκλημα» (2008). Επίσης, έγραψε το σενάριο της ταινίας «Στάκαμαν» (2001) σε συνεργασία με τον Αντώνη Καφετζόπουλο.
Εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 9 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 (η έρευνα συνεχίζεται). Εδώ διαφήμιση της βιντεοταινίας «Νανά η φευγάτη» (1987) και φωτογραφία της από την ίδια βιντεοταινία, όλα δημοσιεύματα από το περιοδικό «Ο κόσμος του video» (Οκτώβρης 1987).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές, κυρίως σε γκεστ ρόλους, μιας και άφησε τη σφραγίδα της στο «γυαλί» ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ψυχαγωγικών εκπομπών. Η πιο γνωστή συμμετοχή της είναι στο «Μινόρε της αυγής» (ΕΤ1, 1983-1984) ενώ έπαιξε και στις: «Ο κύριος συνήγορος» (ΑΝΤ1, 1990-1991), «Αχ, Ελένη» (MEGA, 1992-1993), «Εκείνες κι εγώ» (ΑΝΤ1, 1997-1998) κ.ά. Επίσης έπαιξε στην παράσταση «Τριλογία: Ολονυχτία-Το τέλος-Σχόλη» (του Γιώργου Χριστοφιλάκη, 8/11/1982) στη σειρά εκπομπών «Το θέατρο της Δευτέρας». Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από δημοσίευμα του περιοδικού ΟΚ (27/5/2015).
Έκανε λοιπόν πάρα πολλές ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές στο MEGA και στη Δημόσια Τηλεόραση από τη δεκαετία του 1990 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000: Studio 5 (MEGA, άνοιξη 1992), τις πρώτες εκπομπές της μακροβιότερης μουσικής εκπομπής MEGA Star, «Πρωινό παράθυρο» (MEGA, 1994-1995), «Γλυκιά ζωή» (ΕΤ1, 1999-2000), «10-2» (ΕΤ1, 2001-2002), «Έχουμε και λέμε» (ΕΤ1, 2008-2010) κ.ά.
Εργάστηκε ως συντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά Cosmopolitan και Colt και ως αρθρογράφος στα περιοδικά Ένα, Και, Τέταρτο και στις εφημερίδες Απογευματινή (1994-2004) και Έθνος (2005).
Λίγοι γνωρίζουν πως συμμετείχε στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού της Πωλίνας «Φοβερό» (1992).
Μέχρι στιγμής την έχω εντοπίσει σε τουλάχιστον 9 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), με πρώτα τα ανωτέρω (8 και 15 Φεβρουαρίου 1983 αντίστοιχα).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 2α και 2β είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου
Οι εικόνες 4α-4β και 7 είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Η εικόνα 9α είναι από το site retromaniax.gr
Το screenshot του βίντεοκλιπ είναι από το youtube
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΗ πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου