1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki - Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες όπως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση καταχώρησης του κειμένου τους, διευκρινήσεις ή ελλειπή στοιχεία. Ως ημερομηνία υποβολής μετράει η ημερομηνία αποστολής του πρώτου email ασχέτως αν η επιβεβαίωση καθυστερήσει κάποιες μέρες λόγω φόρτου εργασιών ή διευκρινήσεων όπου απαιτείται *** Αποτελέσματα του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού koukidaki *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Κάποιες κληρώσεις παίρνουν λίγες μέρες παράταση και άλλες μεταφέρονται σε άλλο χρόνο. Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Διαλέξτε εσείς τα δώρα σας! Μυθιστορήματα: Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν * Αφιερωμένο στον γιο μου * Το αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει * Πέρα από τις οκτάβες * Ωκεανός * Ψίθυροι εραστών ** Θέατρο: Άκουσε τα κύματα ** Διηγήματα: XL: Ιστορίες αγάπης * Ο φαροφύλακας της Λάκκας * Εναλλαγές * Η κερκόπορτα και άλλα διηγήματα * Η γυναίκα που αγάπησα * ΟνειΡεύματα * Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί ** Ποίηση: Ανθρω-Ποινές * Εξελισσόμενη εφηβεία * Το φθαρμένο μολύβι ** Παιδικά: Το παραμύθι με τα παραμύθια * Τρία παραμύθια όλο τραγούδια * Τύχη... Ουρανοκατέβατη ** Δοκίμιο: Συμβολή στην ιστορία της Κασσάνδρας ** Άλλα: Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω * Αλφισμός

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020

Οσμές και γεύσεις

Λένας Μαυρουδή-Μούλιου
Συνηθίζουμε να απορούμε ρωτώντας πρωτίστως τον εαυτό μας και μετά κάποιον άλλον ηλικιωμένο σαν εμάς, πώς και γιατί στον διατροφικό τομέα έχει αλλάξει προς το χειρότερο η γεύση πολλών πραγμάτων.

Π.χ. στα οπωροκηπευτικά και ζαρζαβατικά, άλλη γεύση έχει πλέον η τομάτα και το αγγούρι και τα χορταρικά ακόμη. Προστατευμένοι οι καρποί από αρρώστιες, με τα διάφορα φυτοφάρμακα και τα θερμοκήπια που καταφέρνουν και ξεγελούν τις αρνητικές γι’ αυτά εποχές, αναπτύσσονται υπερβολικά χάριν της αγοραστικής τους αξίας. Πορτοκάλια έχεις πια όλο τον χρόνο και εξασφαλίζεις τις φυσικές σου βιταμίνες C ας είναι άγευστα και ψυγείου. Ο άνθρωπος επενέβη στους νόμους της φύσης και αυτή είναι μια εξήγηση για την αγευστιά τους.

Κάποτε το πρωτόφαντο αγγουράκι, που σηματοδοτούσε τον ερχομό του καλοκαιριού το έκοβες και μοσχομύριζε ο τόπος, γιορτάζοντας αυτόν τον ερχομό. Το ίδιο και η τομάτα, την τρως τώρα χειμωνιάτικα και τρως ένα νερουλιασμένο άχυρο, παρά την ελκυστική της εμφάνιση.
Μα και τα μπαχαρικά, θαρρείς και έχασαν την αψάδα τους και το δυνατό τους άρωμα. Η κανέλα και το γαρύφαλλο δεν μυρίζουν πια όπως τον περασμένο αιώνα που έκαναν τα σπίτια να μοσχομυρίζουν, χωρίς τα σημερινά τεχνητά και χημικά αποσμητικά. Οι οσμές εκείνης της εποχής έχουν στοιχειώσει την όσφρηση ημών των ηλικιωμένων.
Ακόμη και η ανεπανάληπτη, η ασύγκριτη μυρουδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, έχει και αυτή αλλάξει. Τι να φταίει άραγε; Να φταίνε τα πρόσθετα βελτιωτικά που ναι μεν δίνουν όγκο στο ζυμάρι και βελτιώνουν την εμφάνιση ικανοποιώντας όμως την όραση σε βάρος της όσφρησης και πολύ περισσότερο της γεύσης;
Οι τρεις βασικότερες από τις πέντε αισθήσεις σε πόλεμο εμφύλιο, με άδηλα αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ή μήπως φταίει ακόμη και ο τρόπος ψησίματος του ψωμιού αντί της φυσικής φωτιάς με πυρακτωμένες μαντεμένιες πλάκες της παραδοσιακής εστίας, τώρα σε τσίγκινους ηλεκτρικούς ψευτόφουρνους δήθεν σύγχρονης τεχνολογίας; Η βασική τροφή τ’ ανθρώπου, "δήθεν" κι αυτή!
Η χαρακτηριστική οσμή του τηγανισμένου κεφτέ που ξεπερνούσε τα όρια της σπιτικής κουζίνας και έφτανε και τρία τετράγωνα μακριά, βάζοντας σε κίνδυνο την όποια εγκυμονούσα "μη και της πέσει το έμβρυο" λιγωμένο κι αυτό όπως η μανούλα του, με τον πατέρα να ψάχνει εναγωνίως την πηγή της ευοσμίας, για να ζητήσει μια "μυρουδιά", καθήκον του ως προστάτη του τέκνου και της συμβίας του. Το ίδιο και με τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια. Μυρίζουν το ίδιο οι σημερινοί απόγονοι των δύο τούτων εδεσμάτων; Αν σε κάτι ομοιάζουν είναι στο όνομα που κράτησαν τιμής ένεκεν. Οι ειδικοί διατροφολόγοι, όπως και οι αρχιμάγειροι, δίνουν μιαν εξήγηση επί του ακανθώδους τούτου θέματος. «Φταίνε τα σφάγια που τρώνε τροφές αλεσμένες και τυποποιημένες, από τα ίδια τα κορμιά τους, αντί ελεύθερης βοσκής με φρέσκο χορταράκι, όπως επιτάσσει η Φύση.» Δεν λένε ότι είσαι αυτό που τρως; Αυτό.
Αυτά είναι ελάχιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μα και τα φυτά με τα χαρακτηριστικά τους αρώματα που δεν έχουν καμίαν σχέση με τον διατροφικό τομέα; Αυτά μυρίζουν το ίδιο όπως λίγα μόλις χρόνια πριν; Το γιασεμί, το αγιόκλημα, το νυχτολούλουδο, άνθη που υμνήθηκαν από ποιητές, συνθέτες, ζωγράφους, που δημιούργησαν τους αλχημιστές και αρωματοβιομηχανίες που θέλησαν να τα μιμηθούν, μυρίζουν το ίδιο; Η αυτοφυής γαζία της γειτονιάς που μύριζε με το φύσημα τ΄ αγέρα δεκάδες μέτρα μακριά, τι έγινε και στέρεψε η οσμή της, που μεθούσε τη μύτη μας; Αυτή τι την άλλαξε; Το air pollution με την θηριώδη και δηλητηριώδη του υφή, ή και η βροχή που άλλοτε πέφτει με το τουλούμι που λένε και άλλοτε κάνει μήνες να φανεί γιατί έτσι της κάπνισε παραβαίνοντας κι αυτή νόμους και κανόνες όπως ο άνθρωπος; Ποιος αντιγράφει ποιον, ας ήξερα!

Ένας νεαρός έδωσε μιαν απάντηση στα ερωτηματικά μου και ήταν «πληρωμένη» κατά το κοινώς λεγόμενο.

«Οι οσμές δεν άλλαξαν, η δική σου αίσθηση της οσμής άλλαξε με τα χρόνια που κουβαλάς. Το μηχανάκι της μύτης σου, δουλεύει σαν και πριν; Κοιτάει να ανακουφίσει την ανάσα σου με κορτιζονούχα εισπνεόμενα, που όμως κάνουν τη ζημιά, συν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι πιστεύεις λοιπόν ότι όλα αυτά δεν θα επηρέαζαν την ποιότητα της όσφρησής σου; Αφού όλα σου ελαττώθηκαν:
Η όραση,
Η ακοή,
Η αφή,
Η όσφρηση θα έμενε αλώβητη; Ακολούθησε κι αυτή την φυσική νομοτέλεια στις προσλαμβάνουσες οσμές της, αλλαγμένες πια δραματικά.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΣ».

Εγώ τώρα, τι να πω;
Να πω ότι τα νιάτα είναι πολύ πιο σοφά απ’ ό,τι νομίζουμε.

🍇

Copyright © Λένα Μαυρουδή-Μούλιου All rights reaerved, 2020
Πρώτη δημοσίευση
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα του σύγχρονου εξπρεσιονιστή Eric Hanson

Περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Απ' το πυκνό δάσος στο πηγάδι της Γερακίνας, Γ.ΤηγανούριαΕξελισσόμενη εφηβεία, Ι.ΚόντοςΒιβλία των εκδόσεων Το ανώνυμο βιβλίοΨίθυροι εραστώνΑφιερωμένο στον γιο μου, John EmmansΕναλλαγές, Απόστολος ΓκέτσοςΑμφιβάλλω, άρα υπάρχω, Δημήτρης Μουστάκας
Αλφισμός, Χ.ΒακιρτζήXL: Ιστορίες αγάπης, Στέλλα ΚαλλέΘ.Θεοδωρής, Πέρα από τις οκτάβεςΣυμβολή στην ιστορία της ΚασσάνδραςΗ κερκόπορτα και άλλα διηγήματα, Μ.ΒλάχουΩκεανός, Μ.ΚατρακηςΤύχη... ουρανοκατέβατη, Δ.Κανλή
ΟνειΡεύματα, Καποπούλου και ΠαπακώσταςΗ γυναίκα που αγάπησα, Μαρία Ιωάννου
Ανθρω-Ποινές, Νατάσα ΡεντήφΤο αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Κ. ΙωακειμίδηςΤο φθαρμένο μολύβι, Ευγενία ΣιδέρηΟ Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί, Γ.ΔίγκαςΟ φαροφύλακας της Λάκκας, Χρ. Πατρώνου-Παπατέρπου