Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Οσμές και γεύσεις

Λένας Μαυρουδή-Μούλιου
Συνηθίζουμε να απορούμε ρωτώντας πρωτίστως τον εαυτό μας και μετά κάποιον άλλον ηλικιωμένο σαν εμάς, πώς και γιατί στον διατροφικό τομέα έχει αλλάξει προς το χειρότερο η γεύση πολλών πραγμάτων.

Π.χ. στα οπωροκηπευτικά και ζαρζαβατικά, άλλη γεύση έχει πλέον η τομάτα και το αγγούρι και τα χορταρικά ακόμη. Προστατευμένοι οι καρποί από αρρώστιες, με τα διάφορα φυτοφάρμακα και τα θερμοκήπια που καταφέρνουν και ξεγελούν τις αρνητικές γι’ αυτά εποχές, αναπτύσσονται υπερβολικά χάριν της αγοραστικής τους αξίας. Πορτοκάλια έχεις πια όλο τον χρόνο και εξασφαλίζεις τις φυσικές σου βιταμίνες C ας είναι άγευστα και ψυγείου. Ο άνθρωπος επενέβη στους νόμους της φύσης και αυτή είναι μια εξήγηση για την αγευστιά τους.

Κάποτε το πρωτόφαντο αγγουράκι, που σηματοδοτούσε τον ερχομό του καλοκαιριού το έκοβες και μοσχομύριζε ο τόπος, γιορτάζοντας αυτόν τον ερχομό. Το ίδιο και η τομάτα, την τρως τώρα χειμωνιάτικα και τρως ένα νερουλιασμένο άχυρο, παρά την ελκυστική της εμφάνιση.
Μα και τα μπαχαρικά, θαρρείς και έχασαν την αψάδα τους και το δυνατό τους άρωμα. Η κανέλα και το γαρύφαλλο δεν μυρίζουν πια όπως τον περασμένο αιώνα που έκαναν τα σπίτια να μοσχομυρίζουν, χωρίς τα σημερινά τεχνητά και χημικά αποσμητικά. Οι οσμές εκείνης της εποχής έχουν στοιχειώσει την όσφρηση ημών των ηλικιωμένων.
Ακόμη και η ανεπανάληπτη, η ασύγκριτη μυρουδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, έχει και αυτή αλλάξει. Τι να φταίει άραγε; Να φταίνε τα πρόσθετα βελτιωτικά που ναι μεν δίνουν όγκο στο ζυμάρι και βελτιώνουν την εμφάνιση ικανοποιώντας όμως την όραση σε βάρος της όσφρησης και πολύ περισσότερο της γεύσης;
Οι τρεις βασικότερες από τις πέντε αισθήσεις σε πόλεμο εμφύλιο, με άδηλα αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ή μήπως φταίει ακόμη και ο τρόπος ψησίματος του ψωμιού αντί της φυσικής φωτιάς με πυρακτωμένες μαντεμένιες πλάκες της παραδοσιακής εστίας, τώρα σε τσίγκινους ηλεκτρικούς ψευτόφουρνους δήθεν σύγχρονης τεχνολογίας; Η βασική τροφή τ’ ανθρώπου, "δήθεν" κι αυτή!
Η χαρακτηριστική οσμή του τηγανισμένου κεφτέ που ξεπερνούσε τα όρια της σπιτικής κουζίνας και έφτανε και τρία τετράγωνα μακριά, βάζοντας σε κίνδυνο την όποια εγκυμονούσα "μη και της πέσει το έμβρυο" λιγωμένο κι αυτό όπως η μανούλα του, με τον πατέρα να ψάχνει εναγωνίως την πηγή της ευοσμίας, για να ζητήσει μια "μυρουδιά", καθήκον του ως προστάτη του τέκνου και της συμβίας του. Το ίδιο και με τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια. Μυρίζουν το ίδιο οι σημερινοί απόγονοι των δύο τούτων εδεσμάτων; Αν σε κάτι ομοιάζουν είναι στο όνομα που κράτησαν τιμής ένεκεν. Οι ειδικοί διατροφολόγοι, όπως και οι αρχιμάγειροι, δίνουν μιαν εξήγηση επί του ακανθώδους τούτου θέματος. «Φταίνε τα σφάγια που τρώνε τροφές αλεσμένες και τυποποιημένες, από τα ίδια τα κορμιά τους, αντί ελεύθερης βοσκής με φρέσκο χορταράκι, όπως επιτάσσει η Φύση.» Δεν λένε ότι είσαι αυτό που τρως; Αυτό.
Αυτά είναι ελάχιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μα και τα φυτά με τα χαρακτηριστικά τους αρώματα που δεν έχουν καμίαν σχέση με τον διατροφικό τομέα; Αυτά μυρίζουν το ίδιο όπως λίγα μόλις χρόνια πριν; Το γιασεμί, το αγιόκλημα, το νυχτολούλουδο, άνθη που υμνήθηκαν από ποιητές, συνθέτες, ζωγράφους, που δημιούργησαν τους αλχημιστές και αρωματοβιομηχανίες που θέλησαν να τα μιμηθούν, μυρίζουν το ίδιο; Η αυτοφυής γαζία της γειτονιάς που μύριζε με το φύσημα τ΄ αγέρα δεκάδες μέτρα μακριά, τι έγινε και στέρεψε η οσμή της, που μεθούσε τη μύτη μας; Αυτή τι την άλλαξε; Το air pollution με την θηριώδη και δηλητηριώδη του υφή, ή και η βροχή που άλλοτε πέφτει με το τουλούμι που λένε και άλλοτε κάνει μήνες να φανεί γιατί έτσι της κάπνισε παραβαίνοντας κι αυτή νόμους και κανόνες όπως ο άνθρωπος; Ποιος αντιγράφει ποιον, ας ήξερα!

Ένας νεαρός έδωσε μιαν απάντηση στα ερωτηματικά μου και ήταν «πληρωμένη» κατά το κοινώς λεγόμενο.

«Οι οσμές δεν άλλαξαν, η δική σου αίσθηση της οσμής άλλαξε με τα χρόνια που κουβαλάς. Το μηχανάκι της μύτης σου, δουλεύει σαν και πριν; Κοιτάει να ανακουφίσει την ανάσα σου με κορτιζονούχα εισπνεόμενα, που όμως κάνουν τη ζημιά, συν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι πιστεύεις λοιπόν ότι όλα αυτά δεν θα επηρέαζαν την ποιότητα της όσφρησής σου; Αφού όλα σου ελαττώθηκαν:
Η όραση,
Η ακοή,
Η αφή,
Η όσφρηση θα έμενε αλώβητη; Ακολούθησε κι αυτή την φυσική νομοτέλεια στις προσλαμβάνουσες οσμές της, αλλαγμένες πια δραματικά.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΣ».

Εγώ τώρα, τι να πω;
Να πω ότι τα νιάτα είναι πολύ πιο σοφά απ’ ό,τι νομίζουμε.

🍇

Copyright © Λένα Μαυρουδή-Μούλιου All rights reaerved, 2020
Πρώτη δημοσίευση
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα του σύγχρονου εξπρεσιονιστή Eric Hanson

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη