Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ουδείς εκών κακός * Η πτώση * Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι * Άλκηστη * Η γκαλερί των νεκρών * Συνοδός κορυφής * Το σπίτι μόνο * Ψωμί καθάριο * Ζήτα το! * Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ * Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Περιγραφές του ανεκπλήρωτου ** Άλλα: Περί ιατρικής Κέλσου ** Νουβέλα: Μπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού ** Διηγήματα: Οι επισκέπτες * Συνέβη στη Θεσσαλονίκη ** ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: She sleeps to the sound of knives, The boatman on the downs

Αμέλια


Το μυθιστόρημα της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου αφορά την ιστόρηση της ζωής της Αμέλιας μέσα από πληθώρα αναμνήσεων μέσα από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα, γράμματα και τόπους. Αυτή η ζωή λοιπόν συμβαδίζει με μέγιστα ιστορικά γεγονότα (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή, Σεπτεμβριανά...) και σίγουρα ξεσηκώνει μνήμες που έχουμε όλοι –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– από την Πόλη (μας), από τον Ελληνισμό της Ανατολής, από τη Σμύρνη και όλη την Μικρά Ασία.

Η ίδια, σπεύδει να μας αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα ότι τα αφηγούμενα γεγονότα δεν στοχεύουν στην αναζήτηση της αλήθειας των ιστορούμενων γεγονότων, αλλά στα κίνητρα που επέβαλαν την επιλογή της αφηγηματικής εκδοχής και τη ρητορική της κι έτσι, με άλλα λόγια, μη περιμένετε ένα ιστορικό μυθιστόρημα εποχής. Το βιβλίο είναι ένας αφηγηματικός χείμαρρος των στιγμών εκείνων που σημάδεψαν την ηρωίδα του, που σηματοδότησαν την πορεία της. Είναι η ανθρωποκεντρική πλευρά της ιστορίας που μας καταθέτει η κυρία Κωνσταντοπούλου και έχει νοσταλγική και ρομαντική απόχρωση.

Η άνετη αναγνωστική εμπειρία και η όμορφη ροή του λόγου, μαζί με την βαθιά συμπάθεια για την Αμέλια, από την πρώτη σελίδα, δημιουργούν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, τον τόπο και τη ζωή αυτής της γυναίκας. Η γρήγορη ιστόρηση και ο ρυθμός δε, πετυχαίνουν μια πιο άμεση ολοκλήρωση του βιώματος και ο τρόπος με τον οποίο εξάπτει η συγγραφέας το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη συνέχεια προκαλεί μια εθιστική εξάρτηση.

Ένα ιστορικό παράρτημα στο τέλος προσφέρει ιστορικές και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, σχετικές με τις αναφορές. Αυτά τα παραρτήματα πάντα με κερδίζουν και δεν παίζει κανέναν ρόλο αν το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι πασίγνωστο σε κάθε Έλληνα –υπάρχουν πάντα οι νέοι φιλαναγνώστες που δεν έχουν εμβαθύνει σε όλες τις εποχές κι, εξάλλου, υπάρχουν πάντα κάποια στοιχεία που εμπλουτίζουν τη γνώση ακόμα και του πιο καταρτισμένου.

Με κέρδισε στον τρόπο που στέκεται απέναντι στην ηρωίδα της. Δεν την υπεραναλύει. Μένει περισσότερο στα γεγονότα της ζωής της και αφήνει χώρο στον αναγνώστη να συμπληρώσει τη σκιαγράφησή της, αφού όμως τον έχει κρατήσει από το χέρι και τον έχει οδηγήσει ως εκεί.

Κλείνει με έναν τρόπο που περιέχει κάτι το ανικανοποίητο, σα να περίμενες να γίνει κάτι ακόμα που δε θα συμβεί ποτέ. Και να μένει αυτό το κάτι σαν μια φράση που δεν ειπώθηκε, σαν μια στιγμή που δεν ήρθε, σαν μια ανατροπή που δεν έγινε... μένει αυτό το αδιευκρίνιστο κάτι να σε συντροφεύει και μετά την ανάγνωση, να σου κρατά ανάγλυφα τα πρόσωπα και την Ιστορία «ζωντανή» και παρούσα. Και με τον τρόπο του να λειτουργεί υπέρ των πάντων.



Το μυθιστόρημα της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου, Αμέλια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.
Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
...Οι αναμνήσεις, ενταγμένες στο κοινωνικό πλαίσιο μιας μακρινής εποχής, αποτελούν πτυχές της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και της Ιωνίας.
Οι αναμνήσεις... [...] ...σταθμεύουν σε παλιά σπίτια και σταθμούς τρένων, εκεί όπου η παρουσία των ανθρώπων άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της γιατί έζησαν, ταξίδεψαν και βίωσαν τον έρωτα, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις, τις διαψεύσεις, τη δικαίωση ή την προδοσία τους.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η Βεσσαραβία μου: Εργασία για το σπίτι, Νικολάε ΝταμπίζαΤο σπίτι μόνο, Κοραή ΔαμάτηΗ γκαλερί των νεκρών, Κρις ΚάρτερΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΨωμί καθάριο, Παναγιώτας ΣμυρλήΠεριγραφές του ανεκπλήρωτου, Δημήτρη ΜπαλτάΣαν λουκούμι τριαντάφυλλο, Οικογένεια Καραντίνα, Μικροί και μεγάλοι αναγραμματισμοί και Γυναίκα σημαίνει πόνος
Περί ιατρικής ΚέλσουΣτην άλλη πλευρά του κρεβατιού, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣυνοδός κορυφής, Μαίρης ΒανδώρουΟι επισκέπτες, Πέτρου ΕυαγγελόπουλουShe sleeps to the sound of knives και The boatman on the downsΜπαρτάκοβα... η δωδεκάχρονη πόρνη, Ελευθερίας ΚαραδήμουΌταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας, Μιχαήλ Ράλλη
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΣκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, Δημήτρη ΜαμαλούκαΆλκηστη, Μαρίας ΚέιτζΣυνέβη στη Θεσσαλονίκη (συλλογικό)Η πτώση, Νίκου ΤσουρλάκηΖήτα το!, Μαρίας Καραμπίνη-Ανθούλη