Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Περικλής και Τάκης Χριστοφορίδης

Ο Περικλής Χριστοφορίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού Καλλιτεχνικός Κόσμος (17/6/1944)

Ο Περικλής Χριστοφορίδης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1907 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 1983. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Καλλιτεχνικός Κόσμος (17/6/1944).

Ο Περικλής Χριστοφορίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού Φαντασία (16/5/1961)

Ήταν γιος του ηθοποιού Γιώργου Χριστοφορίδη, εγγονός των ηθοποιών Περικλή Χριστοφορίδη και Ελένης Βερώνη (αδελφής της Αικατερίνης Βερώνη), αδελφός της Στέλλας Χριστοφορίδου και ξάδελφος του, επίσης ηθοποιού, Τάκη Χριστοφορίδη.
Υπήρξε σύζυγος της Άννας Χριστοφορίδου με την οποία συγκρότησαν θίασο και δούλεψαν επανειλημμένως μαζί. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Φαντασία (16/5/1961).

Ο Περικλής Χριστοφορίδης σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/3/1967)

Το 1939 έπαιξε σε 9 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια εμφανίστηκε σε χαρακτηριστικούς ρόλους στους κυριότερους αθηναϊκούς θιάσους πρόζας, μουσικής κωμωδίας, επιθεώρησης και οπερέτας. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες της ελληνικής σκηνής, κινούμενος πάντα στο χώρο
της κωμωδίας. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (4/3/1967).

Ο Περικλής Χριστοφορίδης σε σινερομάντσο της ταινίας «Η άγνωστος» (περιοδικό Φαντασία, 20/11/1961)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 127 ταινίες, με πρώτη την «Μπόρα» (1930) και τελευταία το «Ταξίδι του μέλιτος» (1979), κυρίως σε δεύτερους και κωμικούς ρόλους ενώ στην τηλεόραση μόνο στη «Μενεξεδένια πολιτεία» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1975). Στη φωτογραφία, σινερομάντζο της ταινίας «Η άγνωστος» (περιοδικό Φαντασία, 20/11/1961).

Ο Τάκης Χριστοφορίδης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γελάτε ανένδοτα» (των Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Σπυρόπουλου και Παναγιώτη Παπαδούκα, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1965)

Ο ξάδελφος του Περικλή, Τάκης (Παναγιώτης), γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και πέθανε το 1973. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γελάτε ανένδοτα» (των Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Σπυρόπουλου και Παναγιώτη Παπαδούκα, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1965).

Ο Τάκης Χροστοφορίδης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σκάνδαλο στο Μουλέν Ρουζ» (του Στέφανου Φωτιάδη, θέατρο Διονύσια, 1959-1960)

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με θιάσους πρόζας και με το Εθνικό Θέατρο (1941). Ως το 1945 ήταν στο Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ακολούθησε τον Πέτρο Κυριακό σε περιοδεία στην Κύπρο. Τη δεκαετία του 1950 εμφανίστηκε στην «Ελληνική Σκηνή» του Δημήτρη Ροντήρη και στο θέατρο «Βέμπο», οπότε από κει και πέρα καθιερώθηκε στην επιθεώρηση και την κωμωδία. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σκάνδαλο στο Μουλέν Ρουζ» (του Στέφανου Φωτιάδη, θέατρο Διονύσια, 1959-1960).

Ο Τάκης Χριστοφορίδης σε σινερομάντσο της ταινίας «Η μουσίτσα» (περιοδικό Θησαυρός, 20/7/1961)

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 53 ταινίες, με πρώτη «Το σωφεράκι» (1953) και τελευταία το «Θέμα συνειδήσεως» (1973) ενώ στην τηλεόραση εμφανίστηκε μόνο στη σειρά «Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1972). Στη φωτογραφία, σινερομάντζο της ταινίας «Η μουσίτσα» (περιοδικό Θησαυρός, 20/7/1961).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες του πρώτου θεατρικού προγράμματος και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Η φωτογραφία του δεύτερου θεατρικού προγράμματος είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη