Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τον Μάιο του 2022...

Επιλογές και προτάσεις πολιτισμού για τον Μάιο του 2022. Η ανάρτηση ενημερώνεται διαρκώς. Ισχύουν πρωτόκολλα Covid-19.

Δημήτρης Καταλειφός
Ο Δημήτρης Καταλειφός συναντάει τον Ρέιμοντ Κάρβερ στο studio Μαυρομιχάλη [Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, 2106453330] σε μια παράσταση βασισμένη σε έξι διηγήματά του. Το Να ακούς το χιόνι να πέφτει κάνει πρεμιέρα στις 4 Μαΐου, κάθε Τετάρτη, Κυριακή στις 20.00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 ως 29 Μαΐου. Ο Κάρβερ σκύβει πάνω στους ανθρώπους με αγάπη, αφήνοντας τελικά τον αναγνώστη ή τον θεατή με μια γλυκιά αίσθηση συμπόνοιας και κατανόησης. Πολλές φορές, σε όλο τον κόσμο, κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, ενώ ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Άλτμαν γύρισε το 1993 την εξαιρετική ταινία «Στιγμιότυπα» (Short Cuts ) βασισμένη σε διηγήματά του.
Απόδοση - Διασκευή: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός | Σκηνικά - Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά | Μουσική: Δημήτρης Τσάκας | Φωτισμοί: Φώτης Μακρής | Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Σαμαρτζής | Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα | Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης | Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός...
Στο Θέατρο Λύχνος [Χαλκιδικής 83, Αθήνα, 2110121686] θα παρουσιαστεί από την Τρίτη 3 Μαΐου η παράσταση Κάτι απ' το ημερολόγιο ενός... μία διασκευή απ' το Ημερολόγιο ενός τρελού του Γκόγκολ. Μία παράσταση σταθμός που παίζεται με μεγάλη επιτυχία 5 χρόνια και εξελίσσεται μέσα από αυτά. Το έργο θα παρουσιαστεί για 10 μόνο παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Η εμμονή ενός ανθρώπου να πείσει τον εαυτό του πως είναι κάτι σημαντικό. Μία απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει στον έρωτα και να λυτρωθεί από την απομόνωση και τα κοροϊδευτικά γέλια των ανθρώπων. Στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» ο Γκόγκολ καυτηριάζει με γλαφυρό τρόπο την κενότητα της άρχουσας τάξης. Πως οι ταξικές ανισότητες της εποχής παγίδευαν τους απλούς πολίτες και τους καθιστούσαν θύματα των ισχυρών. Με έναν τέτοιο πολίτη, τον Αξέντι Ιβάνοβιτς, καταπιάνεται το έργο. Με έναν πολίτη χαμηλής αυτοεκτίμησης που ταπεινά εισπράττει τα κοροϊδευτικά γέλια των ανωτέρων του και των κατωτέρων του. Με έναν άνθρωπο που απομονώνεται και σιγά σιγά κυλά από τη λογική στη παραφροσύνη από τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας στην κατασκευή ενός κόσμου στον οποίο είναι αρεστός και μπορεί σε μια στιγμή να γίνει ο Βασιλιάς της Ισπανίας. Σε αυτή τη διασκευή ο ήρωας ντύνεται κλόουν και στα όνειρα-εφιάλτες του, διασκεδάζει τον κόσμο εισπράττοντας τα κοροϊδευτικά γέλια του κοινού. Ο Κωνσταντίνος Τσεντούρος περπατάει σε τεντωμένο σχοινί, ακροβατώντας ανάμεσα στο σουρεάλ και την καρικατούρα, αναδεικνύοντας όλες τις κρυφές πτυχές της προσωπικότητας του ήρωα. Μαζί του ο μουσικός Βασίλης Τσεντούρος, ο οποίος με τις μουσικές του επενδύσεις και τους ντραμιστικούς αυτοσχεδιασμούς, κινεί τα νήματα του ήρωα μουσικά και τον φτάνει στο τέλμα του.
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κωνσταντίνος Τσεντούρος​ | Μουσική: Βασίλης Τσεντούρος​ | Σκηνικά: Κάρολος Ρωμούσης​ | Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Κανέλλος Φωτογιαννόπουλος​ | Μάσκες: Δήμητρα Καίσαρη​ | Μετάφραση: GheorgeTrofim​ | Στο ρόλο του Αξέντι Ιβάνοβιτς: Κωνσταντίνος Τσεντούρος​ | Στα τύμπανα επί σκηνής: Βασίλης Τσεντούρος​ | Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός
10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου
Η χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη παρουσιάζει τη νέα της παράσταση 10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου η οποία διερευνά τι σημαίνει ελευθερία, ως βιωμένη εμπειρία που αφήνει το αποτύπωμά της στο σώμα. Δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών αφηγούνται ενσώματα τη δική τους ελευθερία και διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει για όσα θυμάται, νοιώθει, έχει ζήσει και καταγράψει. Εμπειρίες καταστολής κι απελευθέρωσης γίνονται το επίκεντρο της χορογραφικής διαδικασίας και δημιουργίας. Πώς ορίζεται η έννοια της ελευθερίας, όχι μόνο ιστορικά και φιλοσοφικά, αλλά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του καθενός μας, καθώς και των ερμηνευτών που καλούνται να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν ένα κοινό τόπο μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Τι σχήμα, τι χρώμα, τι μορφές παίρνει η ελευθερία στην καθημερινή μας ζωή; Η ελευθερία είναι μπλε κι έχει μωβ χρυσόσκονη. Η ελευθερία είναι ηρεμία, είναι η θέα του ορίζοντα, βρίσκεται στη συνύπαρξη και τη μοναξιά, στο φόβο. Η ελευθερία γεννιέται με αγώνα και είναι δικαίωμα. Η ελευθερία είναι η ανεμπόδιστη ανάσα. Συνεντεύξεις από ανθρώπους διαφορετικών γενεών αποτελούν το έναυσμα της χορογραφικής έρευνας και μετασχηματίζονται σε κινητικό υλικό που εξερευνά παράλληλα τις έννοιες του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και των ορίων που συν-διαμορφώνουν ένα κοινωνικό σύνολο. Σε μια περίοδο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, η χορογράφος καταπιάνεται με ένα επίκαιρο θέμα και μέσω αυτοσχεδιαστικών πρακτικών δημιουργεί από κοινού με τους ερμηνευτές και τις ερμηνεύτριες 10 διαφορετικές παραστάσεις. Από 12 έως 17 Μαΐου 2022 στις 21.00 στο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες [Τουρναβίτου 7, Ψυρρή].
Σύλληψη / Έρευνα/ Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη | Δραματουργία: Μπετίνα Παναγιωτάρα | Μουσική Διδασκαλία / συντονισμός: Natasha Martin | Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου | Βοηθός χορογράφου: Μίνα Ντάλη | Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας | Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Μαύρα Γίδια | Επί σκηνής: Νίκος Βλαχογιάννης, Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Γύρα, Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Ελεάννα Ζώη, Νικολέττα Καρμίρη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου.
Νάνα Παπαδάκη και Ρούλα Πατεράκη
Η Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει μια μεγάλη θεατρική έκπληξη αφιερωμένη σε μια σπουδαία γυναίκα του ελληνικού θεάτρου και της σκηνής, τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Από το Σάββατο 14 Μαΐου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο Θέατρο «Φούρνος» [(Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα], για λίγες μόνο παραστάσεις, θα παρουσιάζεται η παράσταση Νίκη, απόψε στο πάρτι. Πρόκειται για το πρώτο ανέβασμα του θεατρικού έργου της Τριανταφυλλίδη (το οποίο έχει βραβευτεί απ' την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων) ύστερα φυσικά απ' το 1994, όπου έπαιξε η ίδια, στο θέατρο που διατηρούσε εκείνη την εποχή, το νυν «Προσκήνιο». Η παράσταση είχε ανέβει σε παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρίας της, «Γκραγκάντα». Το έργο «Νίκη, απόψε στο πάρτι» αποτελεί τη δραματουργική μεταγραφή του έργου της Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π». Το αρχικό κείμενο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της. Η δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της προσαρμογής του για ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής. Πρόκειται για μια επίπονη ανασκαφή σε έναν καλλιτεχνικό ψυχισμό, ο οποίος, με συνοδοιπόρο το σύμπαν του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος που ζωντανεύει ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ταξιδεύει μες στο συλλογικό ασυνείδητο, τις μεταμορφώσεις της φύσης και καθρεφτίζει τη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος.
Κείμενο: Νίκη Τριανταφυλλίδη | Δραματουργική μεταγραφή - Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη | Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζορμπάς | Οπτικοακουστικό περιβάλλον - Ψηφιακή επεξεργασία: Αβραάμ Παπαβραμόπουλος | Φωτισμοί: Ρούλα Πατεράκη | Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Ζορμπάς | Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Θαλασσινός | Ραδιοφωνικό σποτ: Spyxad / advertising solutions | Υπεύθυνη θεάτρου: Μυρτώ Καμβύση | Τεχνικός θεάτρου: Αποστόλης Τσατσάκος | Φωτογραφίες: Θοδωρής Σταμπέλος | Βοηθός φωτογράφου: Γιώργος Τσιμπίδης | Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας | Ερμηνεύει η Νάνα Παπαδάκη | Παραγωγή: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαλντορόρ»
Αλμυρή έρημος
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ομάδα Θεάτρου «Άλας» παρουσιάζει την παράσταση Αλμυρή έρημος. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα την 1η Μαΐου στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Θέατρο 104 [Ευμολπιδών 41, Αθήνα], στην Αθήνα, τα ακόλουθα Σαββατοκύριακα: 7-8, 14-15, 21-22, 28-29 Μαΐου στις 21.00. Πρόκειται για μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα, «Ο Στρατιώτης» και «Η Γυναίκα», πορεύονται παράλληλα στο έργο χωρίς να συναντιούνται σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνοντας ο ένας την αφήγηση του άλλου στη ροή της ιστορίας. Στιγμιότυπα από τη μικρασιατική εκστρατεία και την καθημερινή ζωή ξετυλίγονται μέσα σ’ ένα θραυσματικό τοπίο μνήμης, σ’ ένα χρόνο άχρονο και, κατ’ αυτήν την έννοια, αιωνίως επίκαιρο, όσο η Ιστορία εξακολουθεί να αιμορραγεί πολέμους, προσφυγιά, ανθρώπινο πόνο και οδύνη.
Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Nαταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου | Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια, φωτισμοί: η ομάδα | Φωτογραφίες: Πέτρος Καλφαμανώλης | Trailer: Γιάννης Αποσκίτης, Πέτρος Καλφαμανώλης | Αφίσα: Γιάννης Αποσκίτης | Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Όπου κι αν πας μη χαθείς
Η παράσταση Όπου κι αν πας να μη χαθείς βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά παρουσιάζεται από την Τετάρτη 11 Μαΐου στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου [Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 2105232097] για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 17:00. Το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα, το οποίο έχει έως σήμερα πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα, γίνεται η αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών. Πότε σε πρώτο πρόσωπο και πότε σε τρίτο, άλλοτε σε μορφή προσωπικής μαρτυρίας με συχνές αναφορές στη σπαρακτική ερωτική αλληλογραφία του κεντρικού ήρωα και μετά ξανά πίσω στη γειωμένη πραγματικότητα και τα γεγονότα της πολιτικής σκηνής, το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης εποχής. Η λογοτεχνία, το θέατρο και η Ιστορία συνομιλούν σκηνικά, η αφήγηση και η δράση εναλλάσσονται δημιουργικά έτσι ώστε να απολαμβάνουμε επί σκηνής μια παράσταση γεμάτη συγκίνηση, χιούμορ, ατμόσφαιρες, ανατροπές, μια παράσταση στην οποία η «μεγάλη» Ιστορία συναντιέται με τις ιστορίες των χαρακτήρων που έρχονται να μας τις εκμυστηρευτούν και μαζί να ξυπνήσουν και δικές μας μνήμες.
Κείμενο: Νίκος Σκορίνης | Σκηνοθεσία - διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς | Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Ελεφάντη | Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης | Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη | Σκηνικά - Κουστούμια: Νάντια Κασσάρα | Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου | Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Make up & hair styling: Δέσποινα Τρελλοπούλου | Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μάζη, Δανάη Μαθιουλάκη | Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Σιαμαντά | Παίζουν: Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Δημήτρης Μπούρας, Δήμητρα Μάζη, Δάφνη Δίγκα, Θανάσης Κορλός
Η άνοιξη είναι εδώ
Η γκαλερί Art Place - Kyriakos Petalidis [Σκουφά 27, Κολωνάκι] με χαρά παρουσιάζει τις εικαστικές προτάσεις των 30 δημιουργών που συμμετέχουν την ομαδική έκθεση Η άνοιξη είναι εδώ. Τοπία στη φύση αλλά και πρόσωπα της άνοιξης μέσα από ποικίλες τεχνοτροπίες και θέματα δημιουργούν έναν απολαυστικό διάλογο των εικαστικών δημιουργών που συνομιλούν, κεφάτα μέσω του χρωστήρα τους, στον χώρο. Πρόκειται για μια συνύπαρξη νεώτερων σημαντικών και παλαιότερων διακεκριμένων καλλιτεχνικών υπογραφών, που καταθέτουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, το μήνυμα αυτής της διαφορετικής άνοιξης του 2022. Ως τις 7 Μαΐου, 11.00 - 15.00 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και 11.00 - 20.00 κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή. Η επίσκεψη, είναι εφικτή και κατόπιν προσωπικού ραντεβού, τηλεφωνικά 2121072771 και 6985085812.
Συμμετέχουν: Αγλαία Αγγελάκη, Kelly Αθανασιάδη, Αιδινλή Άννα, Μάγδα Αποστόλου, Νίνα Ασπετάκη, Στάθης Βατανίδης, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Γιώτσας, Θεοδόσης Δαυλός, Ειρήνη Ζάρρα, Ειρήνη Κανά, Στέλιος Κατσιμίχας, Δέσποινα Κουβάτσου, Λένα Λιβανίδου, Αλίνα Μάτσα, Παύλος Μαθιόπουλος, Ειρήνη Μπαδόλα, Εύα Νικολακάκη, Doris Παπαγεωργίου, Έλενα Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Σοφία Παπαγεωργίου, Αναστασία Παπαθανασίου, Ηλίας Παπανικολάου, Σταύρος Παπασάββας, Σμαράγδα Παπούλια, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Χρήστος Παλλαντζάς, Μαργαρίτα Σκόκου, Ανδρέας Finch.
Guilty Choices
Guilty Choices
από 2 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στον πολυχώρο VAULT [Μελενίκου 26, Βοτανικός, 6949534889, 6986604174]. Μια παράσταση που μας κλείνει με πολλά ερωτηματικά το μάτι στα ένοχα μυστικά ενός φαινομενικά πολύ ευτυχισμένου ζευγαριού. Ο Τόνι και η Μπέλα είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι σε μια μακροχρόνια σχέση και υποστηρίζει ο ένας τον άλλον στα όνειρα και τις επιλογές του. Αυτό όμως είναι η πρώτη εικόνα της όμορφης ζωής τους. Τα όνειρα τους ορίζονται από την φιλοδοξία τους και την ανάγκη τους να εξελιχθούν και να πετύχουν ο καθένας στον επαγγελματικό του χώρο. Όταν οι δρόμοι τους προσωρινά χωρίζουν, η γοητεία τους, ο τρόπος που παραπλανούν ή και αποπλανούν γίνονται όπλα για να πετύχουν τους στόχους τους. Οι ένοχες επιλογές που κάνουν ραγίζουν τη βιτρίνα της τελείας σχέσης τους και ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα των πράξεων του. Το έργο σατιρίζει και αποδομεί τα στερεότυπα των φιλόδοξων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη γοητεία τους για να παραπλανήσουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Μέσα από μια σειρά "ένοχων επιλογών", που σαν ένα άλλο παιχνίδι, κάποιος θα νικήσει αλλά και κάποιος θα χάσει.
Συγγραφέας: Jorge Cooner | Απόδοση και Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς | Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Καράπτη | Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης | Κινηματογράφιση trailer: Στέργιος Παπαευαγγέλου | Μουσική trailer: Stergios P Tek | Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος | Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Γιωργής Βασιλόπουλος, Βασίλης Βουτετάκης, Γιώργος Γογόνης και η Ειρήνη Στεριανού.
Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή
Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους παράσταση, Οι Λουόμενες της Κατερίνας Μαυρογεώργη επιστρέφουν από τις 6 έως τις 29 Μαΐου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00, στο Θέατρο Skrow [Αρχελάου 5, Παγκράτι, Αθήνα, 2107235842]. Το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» συναντά ξανά τον φυσικό βράχο του θεάτρου, ο οποίος αναλαμβάνει τον “ρόλο” της ιαματικής πηγής, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό για την παράσταση. Το έργο δεν παραμένει μόνο επίκαιρο, αλλά αποκτά και νέο φως. Με έντονο κωμικό στοιχείο, αλλά και πολλές στιγμές συγκίνησης, οι περιπέτειες και οι ανάγκες των ηρωίδων μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας.
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη | Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή | Βοηθοί Σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή | Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας | Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα | Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη | Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Πάσχου | Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος | Φωτογραφίες/Trailer: Γιάννης Καραμπάτσος | Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά | Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ INKAL
Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος
Ο βραβευμένος με 4 κρατικά βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού Μιχαήλ Άνθης, συνθέτει ένα σοκαριστικό θρίλερ ενδοοικογενειακής βίας, για να μας πει πως «καμιά φορά η σιωπή κάνει τον πιο επικίνδυνο θόρυβο». Ο Στάθης και Φανή ζουν την φαινομενικά ήσυχη σχέση τους σε κάποια γωνιά της ελληνικής επαρχίας. Εκείνος γιατρός και πολλά υποσχόμενο κομματικό στέλεχος, εκείνη manager development σε πρόωρη απόσυρση, προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και στην 15χρονη κόρη τους Μαρία. Πίσω, όμως, απ' την ειδυλλιακή ησυχία, ένα τέρας καραδοκεί. Η Μαρία φέρεται αψυχολόγητα, λείπει απ' το σπίτι τις πιο απίθανες ώρες, καπνίζει γυμνή χόρτο με τους συμμαθητές της στις τουαλέτες του σχολείου. Βίντεο με την ίδια σε άσεμνες πόζες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο πατέρας της καταφέρνει να κουκουλώσει τον όποιο αντίκτυπο. Η Μαρία όμως δεν το βάζει κάτω. Επιμένει. Για κάποιο δικό της λόγο μοιάζει να θέλει να γίνουν γνωστά όσα κάνει, ώσπου ένα βράδυ... Το τέρας αρχίζει να ξεπροβάλει. Κι όσο σκοτεινό είναι, άλλο τόσο αμείλικτο φως εκπέμπει. Ένα φως τόσο αποκαλυπτικό, όσο και οι ζωγραφιές της μικρής που συνθέτουν το φριχτό παρασκήνιο. Δείτε την παράσταση Άγουρα κεράσια στο θέατρο Αυλαία - Πολυχώρος τεχνών [2ας Μεραρχίας & Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, 210 4297771, 690 6461616] στις 9, 10, 16, 17, 30 και 31 Μαΐου στις 21.00.
Κείμενο: Μιχαήλ Άνθης | Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης | Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου | Μουσική: Γιάννης Μακρίδης | Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελεάννα Πλέσσα, Μάγια Πολιτάκη | Βοηθός Σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζαννέτου | Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος | Φωτογραφία: Γιώργος Βέργαδος | Παίζουν: Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος | Στο τσέλο ο Σταύρος Παργινός | Μαρία: Η φωνή της Τζένης Καζάκου | Ήχος & Φως: Λεωνίδας Φουντούλης | Παραγωγή: Μίμησις Πράξεως
OPEN MIC ΣΤΟ SUREAL
Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 Κουπέ
Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 Κουπέ, πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο 2011, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ [Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός, 2105298922] για 11η χρονιά. Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 19.00-23.45. Στα 11 αυτά χρόνια, το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, ανέδειξε, ενθάρρυνε και προώθησε νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες σε περισσότερες από 170 ταλαντούχες νεανικές ομάδες με συνολικά περισσότερους από 700 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά, Φωτογραφία, Κινηματογράφος, Video-Art κ.λπ.). Πυρήνας του Φεστιβάλ και πηγή έμπνευσής του υπήρξε αρχικά το New Wagon του Τρένου στο Ρουφ με τα 12 κουπέ (Compartments), απ’ όπου πήρε και την ονομασία του. Στην πορεία, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των performances, προστέθηκε και κάθε απρόβλεπτος, σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος, εκτός των υπολοίπων χώρων, προστίθεται και το πλήρως εξοπλισμένο υπαίθριο stage που διαθέτει πλέον η απλόχωρη Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ. Ελεύθερη είσοδος με προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τατιάνα Λύγαρη | Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων: Ευθύμης Χρήστου | Υπεύθυνος κοινού: Βασίλης Ψυλλάς | Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου | Επικοινωνία: ArtsPR
Ιάκωβος Μυλωνάς, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Αμαλία Κλημοπούλου
Η Diamantaki productions παρουσιάζει την κωμωδία Η τέλεια γυναίκα του Ιάκωβου Μυλωνά. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς επιστρέφει σε έναν μοναδικό ρόλο, με μία ερμηνεία καθηλωτική. Όταν τα όνειρα δε γίνονται πραγματικότητα την κατάλληλη στιγμή, τότε μπορεί να γίνουν εφιάλτες. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς τα έκανε κωμωδία! Τα παιδικά χρόνια, ο πρώτος έρωτας, η ζωή που ζούμε για να είναι ευχαριστημένοι οι άλλοι, η μοναξιά, η αναζήτηση του ιδανικού, του τέλειου, η λύτρωση, κυριαρχούν στην σκηνή. Μπορεί ένα ανάπηρο κορίτσι να μας δείξει το δρόμο προς την τελειότητα; Μια συγκινητική κωμωδία που θέτει και απαντά σε πολλά ερωτήματα. Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [6946046566] στις: Παρασκευή 6 Μαΐου, Σάββατο 14 Μαΐου, Παρασκευή 20 Μαΐου, Παρασκευή 27 Μαΐου στις 21.00.
Κείμενο - Σκηνοθεσία Ιάκωβος Μυλωνάς | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Νικολουδάκη | Σκηνικά - Κοστούμια: Φίλιππος Παπαθανασίου | Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης | Ηχοληψία: Ηλίας Στεφάνου | Φωτογραφίες, Τρέιλερ: Νίκος Μαρκεζίνης | Επιμέλεια: Ζωή Σοφιανοπούλου | Παίζουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Αμαλία Κλημοπούλου | Πιάνο - Τραγούδι: Αμαλία Κλημοπούλου | Χορεύει η Νεφέλη Μακρίδου.
HUNT
Ο χώρος τέχνης και δράσης Βρυσάκι υποδέχεται την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Παπάζογλου / LEFT με τίτλο HUNT, σε επιμέλεια της θεωρητικού - ιστορικού τέχνης Ιωάννας Άντζακα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 9 Μαΐου 2022. Στον ημιώροφο του εκθεσιακού χώρου, στο Βρυσάκι [Βρυσακίου 17, Πλάκα] Δευτέρα έως Κυριακή 10:00 - 00:00. Είσοδος ελεύθερη
Δούλες
Μετά από την πολύ θερμή υποδοχή της παράστασης το χειμώνα και μετά από απαίτηση του κοινού, η παράσταση Δούλες του Ζαν Ζενέ συνεχίζεται στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων [Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο, Αθήνα, 2118009838, 6909192804] για τρεις ακόμα Δευτέρες: 2/5, 9/5 και 16/5 στις 21:00. Ένα έργο διαχρονικό. Ο φτωχός λαός δεν έχει δικαίωμα να κάνει όνειρα, είναι καταδικασμένος να ζει μέσα στη μιζέρια και να τρέχει για να επιβιώσει. Η Κυρία –η κυρία Εξουσία– επιβάλλει τα πάντα με τη γλυκύτητά της και τον αέρα του δυνατού, αφού για την κοινωνία δυνατός είναι αυτός που έχει χρήμα. Οι Δούλες δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα παρά παίζοντας ένα παιχνίδι-θέατρο. Γρήγορα κι απότομα όμως προσγειώνονται στην ωμή πραγματικότητα φτάνοντας σε αδιέξοδο. Συνέντευξη Ζωής Τριανταφυλλίδη
Διδασκαλία ρόλων - Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος | Μουσική Επιμέλεια - Συνθέσεις φωτογραφιών - Δημόσιες σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη | Σκηνικά - Κουστούμια: Ιωάννα Προσμίτη, Δέσποινα Χαριάτη | Φωτισμοί - Ήχοι: Αλίκη Πήτερσον | Φωτογραφίες: Θάνος Φάρφας | Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Ζωή Τριανταφυλλίδη, Δέσποινα Χαριάτη, Ιωάννα Προσμίτη
5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού
Πανέμορφα κλασικά παραμύθια αθάνατα στο χρόνο ζωντανεύουν στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού: Η αγάπη ενώνει. Ένα υπερθέαμα μουσικοθεατρικών παραστάσεων για τους μικρούς φίλους και όλους όσους παραμένουν παιδιά! Με εικαστικές δημιουργίες σκηνικών και θεαματικών μασκών. Με τραγούδια χορό, μουσική. Με φαντασμαγορικά κουστούμια. Στο Θέατρο Παραμυθίας [Παραμυθίας 27, Κεραμεικός, 6974646343]. Πρόγραμμα:
1. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΙ Ο ΓΙΟΜΟ Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 20:00. Ιστορίες από μύθους της Αφρικής. 2. Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση... 3. ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00. Και ξαφνικά το κόκκινο κορίτσι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν φοβερό κίνδυνο... 4. ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 14:00. Τότε τα παιδιά είπαν αυτός δεν είναι σαν κι εμάς, εμείς είμαστε καλύτεροι... Όταν όμως κατανόησα πως δεν υπάρχουνε διαφορές μεταξύ μας, τότε σκέφτηκα... 5. Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00. Η πανέμορφη κοπέλα ζήτησε από τον πατέρα της να της φέρει ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο... 6. Τ0 ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΣΜΟ Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και ώρα 20:30. Μία φορά και έναν καιρό έκανα ένα ταξίδι και τότε εκεί συνάντησα το αληθινό νόημα της ζωής... 7. MYΘΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00. Όμως ο κροκόδειλος θα γίνει φίλος των παιδιών και διασώστης τους... 8. ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00. Τότε... όλα τα ζώα του δάσους τα ερπετά τα έντομα οι πεταλούδες τα μυρμήγκια... τα πουλιά αποφάσισαν να τον στηρίξουν και ξαφνικά...
9. ΧΑΡΑ Κυρακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00. Ένα κομψό αηδόνι κελαηδάει ζωηρά! Βέβαια δεν αντέχει τις παραφωνίες!
10. ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00. Ο τούτος, ο εκείνος, η μυστήρια γυναίκα, και η παράξενη φύση... ένας από όλους έχει το κλειδί... ή μήπως υπάρχουν και αντικλείδια;
11. Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΝΑΝΝΟΙ Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 20:00. Να ένα ολόδροσο και κατακόκκινο μήλο! Πρόσεξε αυτό το μήλο δεν είναι όπως φαίνεται....
12. ΈΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00. Η μοναξιά δεν είναι καλή παρέα, και είναι καλύτερα να απολαμβάνεις τη φύση και τον κόσμο μαζί με άλλους και όχι μόνος σου.
13. Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΘΑ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00. Στο μπλε βαθύ ωκεανό συναντήθηκε ένας πανέμορφος Αστερίας με μία αινιγματική αχιβάδα ..
14. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 21:30. Πάνω από τους θεούς και τους νόμους υπάρχει ... το ανθρώπινο δίκιο...
Άννα Κοκκίνου
Η θρυλική Λα Πουπέ επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Σφενδόνη από 16-31 Μαΐου 2022, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Το έργο «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κοκκίνου επιστρέφει σ' ένα εντελώς νέο ανέβασμα. Η περσόνα της Ρίκας, της χοντρούλας ράφτρας, ανήκει στη θεατρική πινακοθήκη του σύγχρονου ελληνικού κόσμου. Η Ρίκα δε μεγάλωσε ποτέ, όπως οι κούκλες που μένουν για πάντα ρόδινες, μικρές και ανυποψίαστες. Ζει και κινείται ανάμεσά μας. Μα προσέξτε! Δεν είναι αυτό που φαίνεται! Είναι ναι η αφράτη χοντρούλα με το παράξενο ντύσιμο, που σίγουρα έχετε συναντήσει σε κάποια περιοχή της Αθήνας, όμως το μυαλό της κινείται με τον πιο εξελιγμένο σύγχρονο μηχανισμό! Η Ρίκα είναι η πιο επιδέξια ράφτρα φορεμάτων κούκλας στην Αθήνα. Διαθέτει σπάνια κουμπιά και υφάσματα κι ένα ακόμα πιο σπάνιο ταλέντο. Ωστόσο, η ενασχόλησή της αυτή μοιάζει να την έχει καθηλώσει σε μια αφύσικη παιδικότητα. Κλεισμένη στον κοριτσίστικο κόσμο της, δυσκολεύεται να καταλάβει τους άλλους, πληγώνεται και τότε γίνεται τρομαχτική. Με πολλά τραύματα και με ακόμα περισσότερη ορμή και πείσμα, η χοντρούλα δεν είναι από τα πρόσωπα που το βάζουν κάτω! Δαγκώνει τα χείλη και τα βάζει με όλους: πραγματικούς ανθρώπους και φαντάσματα. Αλλά προσέξτε! Δεν είναι αυτό που φαίνεται! Ευτυχώς, υπάρχουν η υπέργηρη κυρία Νέλλη του διπλανού διαμερίσματος και το σκαθάρι στο παράθυρό της που με τις ισχυρές του κεραίες την καθοδηγεί.
Συγγραφέας: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης | Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Άννα Κοκκίνου | Σκηνικό: Lοra Lotfy | Κοστούμι: Ιωάννα Γρίβα-Γιακουμάκη | Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας | Ερμηνεύει η Άννα Κοκκίνου | Επικοινωνία - Δημόσιες σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου | Παραγωγή: Θέατρο Σφενδόνη
Φάουστ
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις [Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη, 2108613739], τις Κυριακές 8 και 15 Μαΐου στις 18.30, παρουσιάζει το έργο ζωής του Γκαίτε, Φάουστ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το θάνατό του, σε δραματουργική επεξεργασία, προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο και σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από το προγενέστερό του «Δόκτωρ Φάουστους» του Κρίστοφερ Μάρλοου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που διηγείται την τραγική ιστορία ενός σοφού μάγου, ο οποίος κλείνοντας συμφωνία με τον Μεφιστοφελή (διάβολο), προσπαθεί να εξαγοράσει με την ψυχή του, όλες τις ανθρώπινες επιθυμίες που του υπόσχονται ευτυχία. Η παράσταση, με την εξαιρετική δουλειά των ηθοποιών και της σκηνοθέτιδας Χρυσάνθης Κορνηλίου, αποκαλύπτει τις ουσίες του έργου αυτού –διαμάντι της παγκόσμιας δραματουργίας– οι οποίες αποτελούν δίδαγμα ζωής. Με ελεύθερη απόδοση ώστε να έρθει πιο κοντά στον θεατή, η θεατρική ομάδα της Διέλευσης θα μας κάνει για άλλη μια φορά κοινωνούς ενός κλασικού έργου και των προβληματισμών μιας εποχής που δεν παύουν να είναι σύγχρονοι με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο.
Δραματουργική επεξεργασία/προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο/σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Δαφνιωτίδης | Σκηνικά: Άγγελος Δελής | Κοστούμια: Βάνια Αλεξάντροβα | Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Δαφνιωτίδης | Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος | Σχεδιασμός/χειρισμός Φωτισμού: Κωνσταντίνος Σακουλάς | Οργάνωση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου | Social Media: 4P Productions | Παίζουν οι ηθοποιοί/διανομή: Γιάννης Λαμπρόπουλος: Φάουστ, Γιώργος Καπετανάκος: Μεφιστοφελής, Ιωάννα Χρυσομάλλη: Μαργαρίτα, Έφη Χαντζούλη: Μάρθα, Γιάννης Δαφνιωτίδης: Βάγκνερ, σπουδαστής, Βαλεντίνος, Ευδοκία Κατερινιού: στρίγγλα, Λίζα
On Ego
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία της «Κληρονομιάς» του Μαριβώ, ο Γιάννης Νταλιάνης επανέρχεται με μια νέα παραγωγή της ομάδας ZERO GRAVITY. Μεταφράζει και σκηνοθετεί ένα συγκλονιστικό σύγχρονο έργο που έκανε αίσθηση στο Λονδίνο και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κάτω Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου [Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 2105232097] ως τις 22 Μαΐου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.30. Πρόκειται για το On Ego, του διακεκριμένου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μικ Γκόρντον, που βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Η σιωπηλή χώρα» του σημαντικού νευροεπιστήμονα Πωλ Μπροκς. To «On Ego» διερευνά μέσα από ένα εξωφρενικό επιστημονικό πείραμα με αναπάντεχες συνέπειες, ένα θεμελιώδη γρίφο της φιλοσοφίας και της επιστήμης: Πώς η σάρκα γίνεται πνεύμα; Πώς τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου μας δημιουργούν την συνείδηση ενός εαυτού; Υπάρχει κάτι άλλο μέσα μας εκτός από μια σύνθεση υλικών στοιχείων; Η Αγάπη, ο Έρωτας, η Πίστη, η Προδοσία, η Μνήμη και η Απώλεια μπαίνουν στην εξονυχιστική παρατήρηση του απεικονιστικού μαγνητικού τομογράφου, όμως το ερώτημα θα παραμείνει ως το τέλος προς τους θεατές: εσείς θα πατούσατε το πράσινο κουμπί της τηλεμεταφοράς; Ιδιαίτερο ρόλο στην παράσταση θα παίξει η τεχνολογία και το video art.
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης | Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα | Video Art: Παντελής Μάκκας | Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης | Μουσική Σύνθεση: Νίκος Κυπουργός, Κώστας Λώλος | Τραγούδι: Ελεονώρα Ζουγανέλη | Φωτογραφίες - γραφιστικά: Σπύρος Περδίου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή | Βοηθός video artist: Άννα Μπίζα | Κατασκευή Σκηνικών: Gedy Kousi | Στον ήχο και στα φώτα: Θάλεια Δαρκαδάκη | Σύβουλος νευροεπιστήμων: Βασίλης Πελεκάνος | Σύμβουλος ψυχολόγος: Καλή Βοϊκλή | Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης | ΔΙΑΝΟΜΗ: Γιάννης Καπελέρης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Κορομπίλης, Χρύσα Νταή
Πεθαίνω σαν χώρα
…Θα 'λεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο... Το έργο Πεθαίνω σαν χώρα, γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει, σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να διαλύεται, εξουθενωμένο από την ίδια του την ιστορία και ανίκανο πια να αντισταθεί. Τις στιγμές εκείνες επαληθεύονται οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις και περνάμε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο, όπου η ανελέητη φαντασία επανέρχεται θριαμβευτικά και δίνει χώρο σε κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις. Το τέλος μιας εποχής έχει έρθει όπως ο προμελετημένος θάνατος μιας αθεράπευτης αρρώστιας. Από τις 3 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο BIOS exploring urban culture [Πειραιώς 84, Αθήνα, 2103425335].
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης | Σκηνοθεσία: Αλίκη Στενού | Μουσικός επί σκηνής (Κρουστά): Νίκος Τουλιάτος | Σύνθεση Ηλεκτρονικού Ηχοτοπίου: Τάκης Π. | Κοστούμια, Σκηνικά: Σοφία Παπαγεωργίου | Κατασκευή σκηνικών: Αρτοδυναμική Πέλλετ | Κίνηση: Λίνα Κομνηνού | Φωνητική Διδασκαλία: Γεωργία Κατσίβελου | Σχεδιασμός Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος | Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Νταντή | Φωτογραφίες, Trailer: Κωνσταντίνος Καρδακάρης | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή: ομάδα ΚΝΟΤ | Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή, Αντώνης Σανιάνος, Αλίκη Στενού
Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Ο δημόσιος υπάλληλος Αξέντι Ιβάνοβιτς Προπίτσιν, διηγείται στιγμές από τη ζωή του, μέσα από ένα ιδιόρρυθμο ημερολόγιο. H εργασία, o έρωτας και η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη τον οδηγούν σε αδιέξοδα, συγκρούσεις, ματαιώσεις σε σημείο που χάνει τον έλεγχο, συγχέει την πραγματικότητα με την ψυχική του παραφορά και ανακηρύσσει τον εαυτό του βασιλιά. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης δίνει σάρκα και οστά στον ήρωα του έργου και βιώνει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις ενός ψυχωτικού ατόμου μέσα από μια περιπετειώδη αναβίωση ενός ιδιότυπου και πολυτάραχου ημερολογίου. Δείτε Το ημερολόγιο ενός τρελού στο Θέατρο Επί Κολωνώ [Ναυπλίου 12, Κολωνός, Αθήνα, 2105138067] από 3 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.
Κείμενο: Νικολάι Γκόγκολ| Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πασσάς | Μετάφραση/διασκευή: Ομάδα GAFF | Ιδέα Σκηνικού: Σοφία Καραγιάννη | Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Αβραμιώτης | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου | Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή:GAFF | Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Έμιλυ
Σε μια τυπική Λονδρέζικη γειτονιά, διαδρματίζεται το θρίλερ του Γιάννη Ρωμανού Έμιλυ. Στη σκηνή του Χώρου Τέχνης Ασωμάτων [Οδός Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο, 2118009838 και 6939238611], ζωντανεύει, από τη νέα ομάδα δρωμένων Eventus, μια ακόμα ιστορία βγαλμένη από τη “Ζώνη του Λυκόφωτος”. Από τις 4 Μαΐου κάθε Τετάρτη στις 21.00.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μίρνα Μηλιώνη, Ιωάννα Προσμίτη, Γιάννης Ρωμανός, Ξενοφών Χαντζής | Κείμενο: Γιάννης Ρωμανός | Σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια: Eventus | Πρωτότυπη μουσική, οπτικο-ακουστικό περιβάλλον, σκηνοθεσία: Αλίκη Πήτερσον
Το παιδί και το κουδουνάκι
Οι Μορφές Έκφρασης ζωντανεύουν με τη μαγική σκηνοθετική μπαγκέτα της Άννας Τζίμα ένα Ελληνικό Λαϊκό παραμύθι, που ακόμα και στα δύσκολα βρίσκει τη δύναμη να αγαπήσει! Το παιδί και το κουδουνάκι ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 με μεγάλη επιτυχία και έρχεται και πάλι κοντά μας, μ' ένα υπέροχο μήνυμα για μικρούς και μεγάλους… Τη δύναμη της συνύπαρξης, της συχώρεση, και της αλληλεγγύης των ανθρώπων γιατί όλοι μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια, για να καταλάβουμε το λάθος μας, να βρούμε προστασία σε μια δύσκολη στιγμή, να τολμήσουμε να κάνουμε φίλους αντί για εχθρούς. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής, ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι! Ένα παιδί, βγαίνει βόλτα με το κουδουνάκι του. Όταν κουράστηκε το κρέμασε στα κλαδιά ενός μικρού δέντρου και κοιμήθηκε. Όταν όμως ξύπνησε το δέντρο είχε γίνει ψηλό ψηλό και δεν μπορούσε να φτάσει το κουδουνάκι του… Ζήτησε από το δέντρο να χαμηλώσει για να το πιάσει όμως εκείνο αρνήθηκε. Τότε ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια… ένα τσεκούρι, η φωτιά, το νερό, το ποντίκι , το βόδι όλοι ήρωες του έργου, θα συναντηθούν στη σκηνή σε αυτή την απρόσμενη ιστορία! Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση συμβάλλοντας στη μουσική ενορχήστρωση αλλά και στα διαλογικά μέρη, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της επικοινωνίας και έκφρασης του παιδιού μέσα από τον δομημένο προφορικό λόγο. Παίζεται στον Βοτανικό κήπο Διομήδους [Ιερό οδό 403, Χαϊδάρι] από τις 8 Μαΐου στις 12:30 και κάθε Κυριακή.
Κείμενο - σκηνοθεσία: Άννα Τζίμα | Μουσική σύνθεση: Άννα Τζίμα, Τάσος Νταβάκος, Δημήτρης Σκούρτης | Παίζουν: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου.
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής
του Φ. Ντοστογιέφσκι επιστρέφει στο ΕΚΣΤΑΝ, μετά από 2 και πλέον χρόνια, όπου είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο '20 με μεγάλη επιτυχία, που διακόπηκε από τα μέτρα αντιμετώπισης του covid19. Ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει το προφητικό έργο «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΩΦ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, συνεχίζοντας να εμπνέεται από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή. Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, που στην κορύφωση της ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη, Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα της Σεβίλλης. Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά… Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό! Ο Μέγας Ιεροεξεταστής είναι ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και την συλλογική συνείδηση, για την έννοια της ελεύθερης βούλησης, της ελευθερίας και της αγάπης. Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητα του με τον Χριστό δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στην παράσταση! Κάθε Πέμπτη από 5 Μαΐου στις 21.15 έως 2 Ιουνίου στο ΕΚΣΤΑΝ [Καυτατζόγλου 5 & Πατησίων, Άνω Πατήσια, 2130210339, 6977359312].
Ερμηνεία, σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερύκιος | Μουσική σύνθεση, βιολοντσέλο, Ιησούς: Σταύρος Παργινός | Ενδυματολογική επιμέλεια: Μπέτυ Λυρίτη | Εικαστική σύνθεση: Πάνος Φεξής
Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ, μετά την πολύχρονη ενασχόλησή του με κοινωνικοπολιτικά έργα και το ανέβασμα με σύγχρονο τρόπο κλασσικών συγγραφέων (Ίψεν, Τσέχωφ, Μίλλερ κ.α.), επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση τού έργου τού ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ
Μια γυναίκα χωρίς σημασία
Μια γυναίκα χωρίς σημασία, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάστασή του και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά μοτίβα. Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται. Εδώ και 130 χρόνια ο Όσκαρ Ουάιλντ αποκάλυψε την κενότητα και την επικινδυνότητα των προσώπων που έγραψαν την ιστορία του 20ού αιώνα και έβαλαν τα θεμέλια για τον αιώνα που ζούμε και κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα… Σύγχρονος του Τσέχωφ (6 χρόνια μεγαλύτερος και πέθανε τέσσερα χρόνια πριν απ' αυτόν), με παρόμοια διαδρομή. Αποκαλύπτουν και σχολιάζουν κομμάτια της κοινωνίας, που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση του κόσμου που τους περιβάλλει. Ο ένας με όπλο την συναισθηματική ευαισθησία ημιτονίων και ο άλλος με έναν πνευματικό κυνισμό κορυφαίας λεπτότητας. Στο Θέατρο ΕΛΕΡ [Φρυνίχου 10, 2117353928, 6957253415] από τις 7 Μαΐου, Πέμπτη ως Κυριακή στις 21.00.
Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια | Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης | Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος | Κοστούμια: Άννα Βήχου | Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης | Ηθοποιοί: Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργος Κροντήρης, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρης Ζουμπούλης, Σάκης Σιούτης, Μάνος Κωστής
Birding
Αν πάρετε τα κιάλια σας και καθίσετε αναπαυτικά, θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε το θαύμα μιας γέννησης; Πώς ψηλαφίζεται η πραγματικότητα τη στιγμή που ένα πούπουλο αιωρείται; Η Μαριάννα Σολομωνίδου μέσα από την solo performance Birding διαπραγματεύεται τη γέννηση και τον αποχωρισμό στον αέναο κύκλο τους. Η μουσική του Βαγγέλη Ξυπόλυτου τυλίγει το σώμα με ήχο και μας κουρδίζει στο ονειρικό τοπίο του Birding. Στις 7, 14, 21 και 28 Μαΐου στις 20.00 στο Θέατρο Δρόμος [Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα, 2108818906]
Δημιουργία - Ερμηνεία: Μαριάννα Σολομωνίδου | Co-director: Μαρίνα Μαυρογένη | Μουσική δημιουργία: Βαγγέλης Ξυπόλυτος | Μουσικοί: Γρηγόρης Ασημακόπουλος (σαξόφωνο), Βαγγέλης Ξυπόλυτος (λαούτο), Στέφανος Σάτσκωφ (βιολί), Αλέξανδρος Καρλής (κόντρα μπάσο), Θωμάς Κωστούλας (ηλεκτρονική μουσική) | Εκφώνηση κειμένου: Χρύσα Ποζίδου | Επιμέλεια κοστουμιών: Νικάνδρα Μπίκα | Φωτισμοί: Τζάνος Μάζης | Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπολάνο | Γραφιστικά: Σοφία Μαντζαφού | Video production: Γαβριέλα Γερολέμου | Παραγωγή: Medea Pictures, Μαριάννα Σολομωνίδου
Trio Lumpen - Η Φράουλα
Trio Lumpen - Η Φράουλα 
στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής [Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός] από 16 Μαρτίου κάθε Τρίτη στις 21.00. Στα χρόνια της πανδημίας, όπου το παρόν προσομοιάζει σε απώτερο μέλλον, όπου ο πόλεμος προκύπτει πάλι σαν φυσικό φαινόμενο και το «τέλος της ιστορίας» προβάλλει την ανάγκη για την αρχή μιας άλλης, τρία lumpen στοιχεία προσπαθούν να επιβιώσουν στριμωγμένα στις αντιθέσεις του συστήματος. Οι δύο πουλάνε την ψυχή τους για τη φρούδα ελπίδα της «καβάτζας». Μεθάνε με το ελληνικό «αμερικάνικο όνειρο» που φοράει φουστανέλα και καπέλο “Uncle Sam” και πιστεύουν πως τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες «αρκεί την κρίσιμη στιγμή να μην κωλώσουν». Ζητιάνοι, μέλη του παρακράτους, πιστοί υπήκοοι ενός μυστήριου αφεντικού και έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσει τη πορεία του το σάπιο καράβι της εξουσίας. Μαζί τους σέρνουν έναν κατ’ επιλογή μουγκό. Έναν άλαλο πνευστό, που δίνει το σκοπό, κρατάει τον ρυθμό και παραμένει πιστός τους ακόλουθος μέχρι το τέλος της «προϊστορίας». Τρία lumpen στοιχεία, διασκεδάζοντας το τέλμα της ζωής τους, «συνθέτουν» μια σκληρή πολιτική κωμωδία με γκροτέσκο στοιχεία, που διαπραγματεύεται τη φύση του συστήματος, το χαρακτήρα του πολέμου και την αέναη τάση της ανθρωπότητας προς τα μπρος.
Πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Τσαγκαράκης | Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης | Μουσική: Δημήτρης Κουφαλάκος | Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Θεοφάνους | Σκηνικά / Κοστούμια: Σοφία Καρακάση | Επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου | Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας | Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζιώγαλας | Φωτογραφίες / Video: Άκης Βαλεργάκης | Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη | Παίζουν: Δημήτρης Κουφαλάκος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Τσαγκαράκης | Συμμετέχουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Σπύρος Κοντορίζος, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (Ηχογραφημένες φωνές) και Θανάσης Χουλιαράς (Τραγούδι)
Η κυρία Νταλογουέη
Η αφήγηση μίας συνηθισμένης μέρας στη ζωή της Κλαρίσα Ντάλογουεη, μίας μεσήλικης γυναίκας στο μεσοπολεμικό Λονδίνο και πώς φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα επηρεάζουν και αναδιαμορφώνουν την οπτική της για τη ζωή. Στον χώρο υπάρχουν δύο Νταλογουέη. Η μία Νταλογουέη, στα πλήκτρα, αφηγείται στους καλεσμένους της, μέσα από σκέψεις, ήχους, εικόνες, την ιστορία εκείνης της ημέρας και πώς την επηρέασε. Η δεύτερη Νταλογουέη, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους καλεσμένους της, λίγη ώρα πριν. Με αφορμή το βιβλίο της Β. Γουλφ Η κυρία Νταλογουέη, ένα από τα μεγαλύτερα και επιδραστικότερα μεταμοντέρνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, ο Γρηγόρης Χατζάκης στήνει μία παράσταση για τη δύναμη της ζωής, την αξία της υποκειμενικότητα του χρόνου, το απροσμέτρητο μέγεθος του τίποτα. Στην Παρένθεση [Διονυσίου Εφέσου 3, Αμπελόκηποι (μετρό Αμπελόκηποι), 6943732758] από τις 9 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης | Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Αρβανίτη | Μουσική: Βύρων Κατρίτσης | Κοστούμια: Λίλα Νόβα | Επιμέλεια Κίνησης: Πετρίνα Γιαννάκου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου | Γραφιστική Επιμέλεια - Curating Consultant: Michelangelo Bevilacqua | Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς | Γραφείο Τύπου / Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παίζουν: Δώρα Παρδάλη, Ελένη Σιδηροκαστρίτη
Το σαράι του Φεχίμ Πασά
Το σαράι του Φεχίμ Πασά
του Turgut Ozakman στο Αγγέλων Βήμα Τόπος Συνάντησης Ανατολής - Δύσης Α.Μ.Κ.Ε [Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ), 2105242211] ως τέλος Μαΐου, κάθε Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.00. Κωνσταντινούπολη 1908. Ενώ οι φτωχογειτονιές ζουν στην μακαριότητα τους, τα κινήματα κατά του Σουλτάνου και των πασάδων, προετοιμάζουν την επανάσταση. Τούρκοι, Έλληνες, χαρέμια και νταήδες, παίζουν παιχνίδια εξουσίας συνθέτοντας ένα έργο χυμώδες, απολαυστικό, εντελώς ασυνήθιστο και αντισυμβατικό. Ο συγγραφέας του, που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως «ο Καμπανέλλης της Τουρκίας», ζωντανεύει με πολύ χιούμορ ιστορικά γεγονότα τα οποία κατά τον ίδιο ξεκίνησαν από ...μια παρεξήγηση, και κλείνοντας μας το μάτι καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο καθόλου άγνωστο σε εμάς. «ΤΟ ΣΑΡΑΪ ΤΟΥ ΦΕΧΙΜ ΠΑΣΣΑ» είναι επηρεασμένο από το επικό θέατρο του Μπρεχτ αλλά κι από το γνήσιο λαϊκό θέατρο. Η θεατρική παράδοση το θέλει ως ηθογραφία, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες. Έχει μια βαθιά ποιητική διάθεση που το κάνει τόσο τοπικό, όσο και πανανθρώπινο. Ένα έργο που αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Αφομοιώνοντας κοινά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης Ελλήνων και Τούρκων, την αυστηρή φόρμα του Θεάτρου Σκιών, των μουσικών και χορευτικών αντιδανείων των δυο λαών, φτιάχτηκε μια παράσταση με οδηγό την τέλεια αφαιρετική ομορφιά της λαϊκής έκφρασης. Ένα σπαρταριστό σκηνικό παιχνίδι, που το παρελθόν θα γίνει αφορμή να μιλήσουμε για το σήμερα… Μια γιορτινή σχέση σκηνής και πλατείας, που θα κάνει το θεατή να γελάσει με την καρδιά του, αφυπνίζοντας ταυτόχρονα τις αισθήσεις και το μυαλό του…
Επιλογή Δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου | Σκηνοθεσία: Μπαντούνας Σταμάτης | Σκηνικά: Ελεονώρα Καραβάνη | Κοστούμια: Μπαντούνας Σταμάτης | Επιμέλεια Κίνησης: Ανδρονίκη Αβδελιώτη | Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας | Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης | Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζάκας Ανδρέας, Ζούρας Μάνος, Νιώτης Νικόλας, Μπαντούνας Σταμάτης, Παπαθανάσης Θάνος, Τσιούγκος Κωνσταντίνος
Backpack
Στην Αθήνα του σήμερα, η παράδοση ενός Backpack προκαλεί έκπληξη, αναστάτωση, απορίες και ανατροπές. Το χαμένο σακίδιο, που έχει αφεθεί επιμελώς και εσκεμμένα, κάπου στο πολύβουο μετρό, περιλαμβάνει όχι μόνο πολύτιμο περιεχόμενο αλλά και απαντήσεις σε κρίσιμα και στοιχειωμένα ερωτήματα. Η ΓΥΝΑΙΚΑ (Φαίη Ξυλά) η παραλήπτρια και ο ΑΝΔΡΑΣ (Χρήστος Σπανός) ο κομιστής, τελείως άγνωστοι μεταξύ τους, ταυτίζονται με όσα έρχονται στο φως, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι αποκαλύψεις προελαύνουν. Το μυστήριο θεριεύει. Όσα φάνταζαν άρρητα και καλά κρυμμένα, αρχίζουν και ηχούν σαν συναγερμός. Η απρόσμενη συνάντηση των δύο διαφορετικών ανθρώπων καθιστά επιτακτική τη συνεργασία τους, ενώ, συγχρόνως, γεννά αμφιβολίες, διλήμματα, ενοχές και συγκρούσεις. Όλα τίθενται εν αμφιβόλω, την ώρα που ένα τρίτο πρόσωπο, καθορίζει τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Οι δύο χαρακτήρες αναγκάζονται να ανασύρουν και να εκθέσουν τα πιο ένοχα μυστικά τους, να μελετήσουν γεγονότα και να επεξεργαστούν τρομακτικές αλήθειες. Η μεταξύ τους ρήξη είναι επιτακτική και αναπόφευκτη, όσο και η μεταξύ τους συνύπαρξη. Η μεταφορά τους στο σημείο, όπου έχουν αποθηκευτεί όλες οι απαντήσεις, θα αποκαλύψει την αλήθεια και θα ενεργοποιήσει την έκρηξη των αληθινών συναισθημάτων, θα καθορίσει τη συμπεριφορά τους και θα τους οδηγήσει στην τελική λύση. Ένα Backpack που ζυγίζει όσο το βάρος της συνείδησης. Το «Backpack» επανέρχεται συγγραφικά στο θέατρο 104 [Ευμολπιδών 41 (σταθμός μετρό Κεραμεικός), 2103455020], τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία, στον ίδιο χώρο, του προηγούμενου έργου του «Σεξ Λεξικόν - Η επιστήμη του Έρωτα», από τις 9 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.
Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος | Σκηνοθεσία: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους | Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου | Κοστούμια: Νινέτα Ζαχαροπούλου | Μουσική: Μαρίνα Σπανού | Σχεδιασμός Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου | Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου | Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ίλια Εσπιαλίδη | Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή: Θέατρο 104 | Συμπαραγωγή: Tôt tard theatre & arts | Ερμηνεία: Σοφία: Φαίη Ξυλά, Μάριος: Χρήστος Σπανός
Χριστίνα
Χρησιμοποιώντας τεχνικές σωματικού θεάτρου η ομάδα Diverse Race συνθέτει μια παράσταση όπου αφηγείται τον μονόλογο «Η ψυχολογία του Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Αντλώντας από το ίδιο το έργο σημεία ταυτόσημα με τη σύγχρονη πραγματικότητα κάνει μια διαφορετική ανάγνωση έχοντας ως κεντρικό θεματικό άξονα το ζήτημα της ισότητας των φύλων. Η παράσταση Χριστίνα φωτίζει σημεία τα οποία, αν και επιφανειακά θα μπορούσαν να φαντάζουν σαν μια σειρά από καθημερινές, αναμενόμενες, ακόμα και αστείες σκέψεις, στην ουσία τους, συντηρούν και αναπαράγουν το υπάρχον πατριαρχικό σύστημα. Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η θέση της γυναίκας και ποια εκείνη του άντρα σε μια σχέση; Πώς και γιατί αντιμετωπίζεται η γυναίκα ως τρόπαιο; Ποια ανάγκη δημιουργεί τέτοιες σχέσεις εξουσίας και καταπίεσης; Πού βρισκόμαστε εμείς σε σχέση με αυτό; Και που μπορούμε να φτάσουμε; Την Πέμπτη 12/5 και Παρασκευή 13/5 στις 20:30 στο Θέατρο Red Jasper Cabaret Theatre [Κεφαλληνίας 18, Αθήνα, 2108822551].
Σκηνοθεσία: Ρίνο Τζάνι | Μουσική: Nonika | Κίνηση: Diverse Race | Σκηνικά-Κοστούμια: Diverse Race | Φώτα: Εβίνα Βασιλακοπούλου | Παραγωγή: Diverse Rase | Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Σταμάτη | Επικοινωνία: Κωνσταντίνα Νότε | Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Εύα Λαύκα, Κωνσταντίνα Νότε, Αλεξάνδρα Σταμάτη | Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Πιτένης
Νίκος Δήμας, Γεωργία Κακαρίνου, Θωμάς Χαβιανίδης, Δομνίκη Καστανάκη, Ειρήνη Τζαβάρα
Η σημασία του να είσαι σοβαρός
Το έργο, γραμμένο το 1895, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Όσκαρ Ουάιλντ καυτηριάζει και σατιρίζει τον καθωσπρεπισμό της Βικτοριανής Αγγλίας με άκρατο κυνισμό και ανατρεπτικό χιούμορ. Οι ήρωες του έργου μέσα από κωμικές καταστάσεις προσπαθούν, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν, να παραμείνουν "σοβαροί". Ποια είναι όμως η αξία αυτού; Μπορεί ένα ψέμα να κρατήσει για πάντα ή μήπως η αλήθεια είναι πιο δυνατή; Πόση σημασία έχει τελικά να είναι κανείς σοβαρός; Από 3 Μαΐου κάθε Τρίτη στις 21.00 στο θέατρο Δρόμος.
Παίζουν: Νίκος Δήμας, Γεωργία Κακαρίνου, Θωμάς Χαβιανίδης, Δομνίκη Καστανάκη, Ειρήνη Τζαβάρα | Διασκευή - Σκηνοθεσία: Νίκος Δήμας | Μετάφραση έργου: Γιώργος Αντωνόπουλος | Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Μακρής | Φωτογραφία: Ίριδα Κατσούλα: Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Χρυσομάλλη | Διεύθυνση επικοινωνίας: Σάννυ Δημήτρη
Ανδρόγυνο
Επιστρέφει τον Μάιο στον πολυχώρο VAULT [Μελενίκου 26 Βοτανικός, 2130356472] η μαύρη κωμωδία Ανδρόγυνο, κάθε Σάββατο του Μαΐου στις 21:15. Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα επί σκηνής με τη βοήθεια δύο Στερεοτύπων που έχουν παραδώσει το σώμα τους και τον καταστροφικό τους έρωτα στην επιστήμη, αποκαλύπτει στο κοινό τα αποτελέσματα ερευνών και μελέτης επί σειρά ετών πάνω στο Αρσενικό και το Θηλυκό και τη μεταξύ τους σχέση. Επιχειρεί με τη βοήθεια του κοινού να δώσει απαντήσεις πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι ορίζεται ως Ανδρόγυνο; Είναι ο Γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και αν ναι, τι ήχο κάνουν; Μαρτυρίες ζευγαριών που έχουν απασχολήσει τους ειδικούς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στους θεατές σε μια προσπάθεια κατανόησης πριν προλάβουν να καταβροχθίσουν ο ένας τον άλλο. Μία μαύρη κωμωδία που συνδυάζει το stand up με τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα και το σωματικό θέατρο. Η συνάντηση πολλών και διαφορετικών θεατρικών τεχνικών δημιουργεί μία παράσταση που ποτέ δεν είναι ίδια. Κάθε φορά εξελίσσεται και μεταμορφώνεται ανάλογα με την επίδραση του κοινού. Ταυτόχρονα και αναπάντεχα θίγει το θέμα της έμφυλης βίας και την σκοτεινή πλευρά μιας βαθιά στερεοτυπικής κοινωνίας.
Πρωτότυπη ιδέα - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου | Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου | Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά | Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμός: Lazy Boy | Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης | Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ. | Aφίσα παράστασης: Σοφία Αποστολοπούλου | Trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (ORKI) | Παραγωγή: Life After Death Theatre Company | Ερμηνεύουν: Επιστημονική κοινότητα: Χριστίνα Σαμπανίκου, Θηλυκό: Βίκυ Αδάμου, Αρσενικό: Γιάννης Οικονομίδης
Ο Πατέρας μου η Αθήνα
Ο Πατέρας μου η Αθήνα
από την Παρασκευή 20 Μαΐου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο» [Ιερά Οδός 44, Αθήνα, 2103412313]. Παλιοί κανταδόροι, πλούσιοι και φτωχοί, έμποροι και διανοούμενοι, εργαζόμενοι και φοιτητές μαζεύονταν κάποτε για να πιουν το κρασί τους και να τραγουδήσουν με κιθάρες κι ένα μπουζουκάκι όλα τους τα ντέρτια. Τη λαογραφία τούτης της πλευράς της Αθήνας εξερευνούν έξι νέοι και παλιότεροι ηθοποιοί και μουσικοί μέσα από τα μάτια του πατέρα. Έτσι όπως τα αφηγήθηκε στην κόρη, Μάνια Παπαδημητρίου. Το νέο και το παλιό σιγοτραγουδούν παρέα… Έντεχνο, αλλά και οπερέτα και παλιό ελαφρύ, λαϊκό της δεκαετίας του '60 και τόσα άλλα. Πόσο μας έχει λείψει, όλους αυτούς τους μήνες, αυτή η συνεύρεση τα βράδια!
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου | Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας | Βίντεο: Ίρις Κατσούλα | Γραφιστική Επιμέλεια: Εύα Λαμπάρα | Παραγωγή: CALD Productions | Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου | Κιθάρα: Τάσος Αντωνίου | Μπουζούκι: Θοδωρής Ζέης | Παίζουν και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Τάσος Αντωνίου, Αθηνά Xατζηαθανασίου
Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει, από Παρασκευή 6 Μαΐου, ένα από το κορυφαία έργα του Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή Θάνατος) από τις 6 Μαΐου κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00 και Τετάρτη και Κυριακή 19:30. Η παράσταση στοχεύει στο να φέρει τον σύγχρονο θεατή σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και με σεβασμό στο ύφος, τη γλώσσα και το στοχασμό του συγγραφέα, να οδηγήσει τα βαθιά υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου στο φως. Εστιάζοντας σε μία χρονική περίοδο, σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά, ζωντανεύει επί σκηνής μία ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την έχθρα μα και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες. Κυρίως, όμως, η παράσταση επιθυμεί να μιλήσει για το παρόν. Για όσα σήμερα ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει παλεύοντας με τα σύγχρονα «θεριά» και τους «δαίμονες» του παρόντος. Να δώσει το μήνυμα στους θεατές πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αδέσμευτη και πολυδύναμη. Πως ο καθένας από εμάς οφείλει να αγωνίζεται για να ζει τη ζωή του καταπώς ο ίδιος την αισθάνεται. Ειδικά σε έναν κόσμο αβέβαιο, έναν κόσμο που ταλανίζεται από κρίσεις οικονομικές, από την πανδημία αλλά και με έναν πόλεμο που κλονίζει όσα θεωρούσαμε δεδομένα είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως ο αγώνας είναι διαρκής, είναι επίπονος, αλλά όχι χαμένος. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Η ιστορία του Καπετάν Μιχάλη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη αγωνιζόταν, για μία ακόμη φορά, για την ελευθερία της στην επανάσταση του 1889. Το έργο, όμως, αν και συνδεδεμένο με την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας που ορίζει την ανθρώπινη φύση, καθώς φέρνει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη της ψυχής, την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του, πολύ γρήγορα κέρδισε την πανελλήνια και τη διεθνή αναγνώριση. Ελευθερία και Ανθρωπιά είναι το δίπολο στο οποίο κινείται ο κόσμος του συγγραφέα και η παράσταση.
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης | Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και Μανώλης Ιωνάς | Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς | Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης | Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη | Σύνθεση μουσικής: Νένα Βενετσάνου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου | Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης | Κατασκευή κουστουμιών: Δάφνη Τσακώτα | Video/Trailer: Γιώργος Κατσούλης - Angelis Films Ltd | Creative Agency: GRID FOX | Φωτογραφία: Γιώργος Κατσούλης | Παραγωγή: Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ | Παίζουν (αλφαβητικά): Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μουταφτσής, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα
Angels in America
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ού αιώνα το Angels in America Ι: Millennium Approaches & II: Perestroika, εξερευνά την ομοφυλοφιλική κουλτούρα, τις φυλετικές διακρίσεις, την κοινωνική ανισότητα και το μέλλον της Αμερικής μέσα από το πρίσμα της κρίσης του AIDS κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Το πολυβραβευμένο έργο του Tony Kushner (the Pulitzer Prize for Drama, the Tony Award for Best Play, and the Drama Desk Award for Outstanding Play) διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη κατά τα χρόνια της προεδρίας του Ρήγκαν. Η πλοκή υπερβαίνει με χιούμορ το πολιτικό παρόν. Ένα μωσαϊκό από ιστορίες με ανθρώπους που παλεύουν με καθολικά θέματα όπως αυτά της αγάπης, της απώλειας, της αρρώστιας, της ευθύνης, του έρωτα, του σεξ, της συντροφικότητας και της συμπόνιας. Οι ιστορίες των ηρώων μπλέκονται. Προσπαθώντας να βρουν την ίαση ισορροπούν μεταξύ ενός σπαρακτικού ρεαλισμού και ενός κόσμου υπερφυσικού -με όνειρα και παραισθήσεις. Ο Πράιορ, άρρωστος από AIDS καλείται να αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη από τον σύντροφο του, Λούις, και τον φόβο του θανάτου. Η Χάρπερ και ο Τζο, μέσα από έναν γάμο που καταρρέει, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και τελικά να βρουν τον εαυτό τους. Ο ρεπουμπλικάνος δικηγόρος Ρόι Κον ανακαλύπτει ότι ούτε η εξουσία ούτε τα χρήματα θα τον προστατέψουν από τον θάνατο. Η ιστορία συμπληρώνεται με την Χάνα, μητέρα του Τζο, τον Μπελίζ, φίλο του Πράιορ και έναν εγκαταλελειμμένο Άγγελο που έρχεται να δείξει τον δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση, την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση. Οι «Άγγελοι στην Αμερική», σήμερα, μας υπενθυμίζουν πως η κοινωνία οφείλει να αλλάζει και να κατανοεί. Τα ανθρώπινα όντα μπορούν να υπερβαίνουν τη φύση τους και τελικά να κατακτούν τη ζωή. Η πληγωμένη σου καρδιά αιμορραγεί στο σύμπαν των πληγών… Αυτό θα κάνουμε θα γιατρευτούμε. Στο Αγγέλων Βήμα στις: Τετάρτη 11/5 ώρα 21:30, Πέμπτη 12/5 ώρα 23:00, Παρασκευή 13/5 ώρα 23:00, Κυριακή 15/5 ώρα 21:30, Δευτέρα 16/5 ώρα 17:00, Τρίτη 17/5 ώρα 17:00, Τετάρτη 18/5 ώρα 21:30, Παρασκευή 20/5 ώρα 20:00, Σάββατο 21/5 ώρα 17:00, Κυριακή 22/5 ώρα 21:30, Δευτέρα 23/5 ώρα 17:00, Τρίτη 24/5 ώρα 17:00, Τετάρτη 25/5 ώρα 21:30, Πέμπτη 26/5 ώρα 23:00, Παρασκευή 27/5 ώρα 20:00, Κυριακή 29/5 ώρα 21:30, Δευτέρα 30/5 ώρα 17:00, Τρίτη 31/5 ώρα 17:00.
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος | Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη | Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη | Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας | Σκηνικά - Κοστούμια: Mind The Gap | Μουσική Επιμέλεια: Μάιρα Ξύδη | Φωτογραφίες: Σταμάτης Μπαντούνας, Μάιρα Ξύδη | Παραγωγή: Mind The Gap | Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μάνος Ζούρας, Γιώργος Ζώης, Ελεάννα Παναγουλέα, Δημήτρης Παπαλάμπρος, Νάταλι Τσάβεζ
Ζέβρα, Μαργαρίτας Τελιανίδου
Από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2022 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Με τα μάτια της ψυχής μου της εικαστικού Μαργαρίτας Τελιανίδου στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου [πλατεία Κολωνακίου 2 (4ος όροφος), Κολωνάκι].
Μια γυναίκα χωρίς σημασία
Ο Θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο [Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, 2103228706, 2103222760] την παράσταση Μια γυναίκα χωρίς σημασία του Όσκαρ Ουάιλντ στις 23, 24, 30 και 31 Μαΐου στις 21.00. Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση του έργου του ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάστασή του έργου και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά μοτίβα του. Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται. Για την παράσταση παραγγέλθηκε καινούργια μετάφραση, που υπηρετεί την νέα ανάγνωση που επιχειρεί ο θίασος.
Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια | Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης | Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος | Κοστούμια: Άννα Βήχου | Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης | ΠΑΙΖΟΥΝ: Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργος Κροντήρης, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρης Ζουμπούλης, Σάκης Σιούτης, Μάνος Κωστής.
Thom Pain (βασισμένο στο τίποτα)
Από την Πέμπτη 12 Μαΐου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έρχεται στο Θέατρο 104 [ Ευμολπιδών 41, Αθήνα, 2103455020, 6951269828] ο εμβληματικός μονόλογος του Will Eno Thom Pain (βασισμένο στο τίποτα). Το έργο, φιναλίστ για βραβείο Pulitzer 2005, που συγκινεί, συναρπάζει και ταυτόχρονα προκαλεί το κοινό, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Soho Theatre πριν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στο Broadway. Στη New York Times ο θεατρικός κριτικός, Charles Isherwood, έγραψε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει θεατρικό είδος που να είναι υπαρξιακό stand up comedy; Αν όχι, ο Will Eno μόλις το εφηύρε. Πρόκειται για μια από αυτές τις αξέχαστες θεατρικές βραδιές, που σ' αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την έκσταση και την ευαισθησία στα σκοτεινά και τα υπέροχα μυστήρια της ζωής, με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά με γέλιο.». Ο Thom Pain απρόβλεπτος, ανατρεπτικός, σαρκαστικός αλλά και ευαίσθητος φιλοσοφεί, ψυχαναλύει, σχολιάζει και δοκιμάζει τις αντοχές σου.
Στον ομώνυμο ρόλο ο Χρήστος Δεσπότης | Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Φοίβος Σαμαρτζής | Πρωτότυπη Μουσική: Νείλος Καραγιάννης | Σύμβουλος μετάφρασης: Άννα-Μαρία Μαυρογεώργη | Σκηνικά - Κοστούμια: Έρη Μάτζιου | Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πανώτη | Σκηνοθεσία trailer: Φοίβος Σαμαρτζής | Διεύθυνση φωτογραφίας trailer: Νίκος Δαλέζιος
Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο
Ο Γιάννης Σολδάτος φτιάχνει ένα ιδιαίτερο κείμενο, για τους Θεατρίνων θεατές, στο οποίο στις πρόβες ενός θιάσου στην Αθήνα συναντιούνται οι ήρωες από τον Γλάρο του Τσέχωφ και το Λεωφορείο ο πόθος του Ουίλιαμς και ξανασυστήνονται. Αυτή τη φορά μέσω των ηρώων που καλούνται να τους ερμηνεύσουν. Ζουν το σήμερα, πράττουν όσα δεν πρόλαβαν κι επιχειρούν ν' αλλάξουν την πορεία τους! Πάθη, συγκρούσεις , χιούμορ και ένα τελικό κείμενο, που ποτέ δεν φτάνει, δημιουργούν τον καμβά στον οποίο η ομάδα των Θεατρίνων θεατές, μέσω αυτοσχεδιασμών και του γραμμικού συμβολισμού, της μεθόδου που χρησιμοποιούν για τις δραματοποιήσεις των παραστάσεων τους, ολοκληρώνουν τη νέα φιλόδοξη τους δουλειά. Η παράσταση Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο είναι μία ερωτική pop art ερωτική κωμωδία που φιλοδοξεί να κλέψει τις καρδιές σας. Δείτε την την Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22, Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου στο κλιματιζόμενο Studio Κυψέλης στις 21.00.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός - Γιάννης Σολδάτος | Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος | Σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη | Μουσικές επιλογές - οργάνωση παραγωγής - φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός | Δραματολόγος: Χαρά Μπακονικόλα | Βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Χαλικιάς | Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Μαρίνα σε μουσική Ν. Δανικα και στίχους Ζ. Χατζηφωτίου | Φωτογραφίες - λήψεις: Βασίλης Θεοδώρου | Μοντάζ - Teaser: Αντώνης Μανδρανης | Δημ. σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη | Παίζουν: Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Έφη Βενιανάκη, Σωτήρης Αντωνίου, Μάνος Τσιβιλής, Παναγιώτα Αβραμοπούλου, Φαίη Χουλιάρα | Β διανομή Μπλανς: Μαρία Δρακοπούλου | Σε video o Γιάννης Σολδάτος
Θα πέσουν οι μάσκες
Απόστολου Καρακατσάνη
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει από την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 την ατομική έκθεση του Απόστολου Καρακατσάνη με τίτλο Lay out. Η ζωγραφική του Απόστολου Καρακατσάνη δημιουργεί χώρους και πτυχώσεις της τρίτης διάστασης που προκύπτουν μέσα από μία προσεκτικά μελετημένη ζωγραφική διαδικασία. Ένας παράδοξος συνδυασμός μηχανικής αίσθησης, εμμονικής επιδίωξης για τον έλεγχό  στο σύνολο της διαδικασίας του ζωγραφίσματος, με ταυτόχρονη διάθεση για  θεματοποίηση της έννοιας της τυχαιότητας. Ως τις 9 Ιουλίου 2022 κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 20:00 και Σάββατο 12:00 - 16:00. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη