Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Γιώργος Μάζης

Ο Γιώργος Μάζης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η καλή καρδιά της Ελεονώρας» (του J. Cromstile, θέατρο Βρετάννια, 1968-1969)

Γεννήθηκε το 1938 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Η φωτογραφία, του σημαντικού φωτογράφου του θεάτρου και όχι μόνο Elite, είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η καλή καρδιά της Ελεονώρας» (του J. Cromstile, θέατρο Βρετάννια, 1968-1969).

Δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (2/4/1971)

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Ελπίδας Μπραουδάκη. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (2/4/1971) για την εκπομπή που παρουσίαζαν μαζί «Η γυναίκα, το παιδί και η εποχή μας».

Ο Γιώργος Μάζης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η δίκη» (του Φραντς Κάφκα, θέατρο Χατζηχρήστου, 1971-1972)

Πέθανε στις 16 Ιουλίου 2022. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η δίκη» (του Φραντς Κάφκα, θέατρο Χατζηχρήστου, 1971-1972).

Ο Γιώργος Μάζης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η Αθηναία του 1964» (του Γιώργου Γιαννακόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, 1964-1965)

Στο θέατρο διέπρεψε σε έργα δραματικού ρεπερτορίου και σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Την περίοδο 1983-1986 συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η Αθηναία του 1964» (του Γιώργου Γιαννακόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, 1964-1965).

Ο Γιώργος Μάζης σε στοπ καρέ ταινίας

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 15 ταινίες, με πρώτη τα «Ματωμένα στέφανα» (1961) και τελευταία τη «Στρέλλα» (2009), σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την προηγούμενη εμφάνισή του στη «Σόνια» (1980).

Φωτογραφία από την ταινία «…μέχρι το πλοίο» (1966) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος (Σεπτέμβριος 1969)

Η φωτογραφία είναι από την ταινία «…μέχρι το πλοίο» (1966) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος (Σεπτέμβριος 1969).

Ο Γιώργος Μάζης στη στη βιντεοταινία «Χριστίνα, ένας μεγάλος έρωτας» (1986)

Επίσης, εμφανίστηκε στη βιντεοταινία «Χριστίνα, ένας μεγάλος έρωτας» (1986).

Δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (18/6/1981)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε λίγες σειρές, κυρίως τις δεκαετίες 1970 και 1980: «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο» (ΕΙΡΤ, 1972-1973), «Τυχεροί και άτυχοι» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1981), «Ορκιστείτε παρακαλώ» (ΥΕΝΕΔ, 1982-1983) κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (18/6/1981) για τη συμμετοχή του στη σειρά «Από την κωμωδία στο δράμα».

Δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (29/7/1976)

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον δέκα παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1976-1988). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Επίκαιρα (29/7/1976) για τη συμμετοχή του στο θεατρικό «Κοιμισμένη τρέλα».

Γιώργος Μάζης

Η χαρακτηριστική φωνή του συντρόφευσε πολλά παιδιά της δεκαετίας του 1980 κυρίως μέσα από πολλές παιδικές σειρές και ταινίες: «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» (κύκλοι 6-9), «Σουσάμι άνοιξε» (ΕΡΤ, 1985), «Κάντυ Κάντυ» (ΕΡΤ, 1986, στα τελευταία επεισόδια στον ρόλο του Στήαρ), «Μπαμπάρ» (ΕΡΤ, 1990) κ.π.ά.

Εξώφυλλο περιοδικού με τον Γιώργο Μάζη

Μέχρι στιγμής έχω εντοπίσει μόνο ένα εξώφυλλο (12/8/1976) (η έρευνα συνεχίζεται).


Πάνος Τουρλής

Πηγές:
Η φωτογραφία από το πρώτο θεατρικό πρόγραμμα και το τελευταίο πορτρέτο του ηθοποιού και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Οι φωτογραφίες από τα υπόλοιπα θεατρικά προγράμματα είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Το εξώφυλλο του περιοδικού είναι από το retromaniax.gr.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη