Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μια βίδα αλλιώτικη

Μια βίδα αλλιώτικη, Παναγιώτας Ζέλου

Το παραμύθι της Παναγιώτας Ζέλου –ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου– σε έμμετρο λόγο, αξίζει να διαβαστεί και να σχολιαστεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους.

Η ιστορία ενός βασιλιά, ο οποίος μετά την καθοδήγηση του μετεωρολόγου της περιοχής θα αναθέσει σε έναν μηχανικό την αποπεράτωση ενός έργου προς όφελος των πολιτών του, όσο κι αν σας φαίνεται απλή, στην πράξη δεν είναι.

Ο μηχανικός δέχεται την πρόταση, ετοιμάζει το πολυπόθητο έργο, αλλά λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, κάτι λείπει και αποτελεί μέρος κομβικής και ύψιστης σημασίας. Τι είναι αυτό; Μια βίδα, αλλιώτικη από τις άλλες. Μια βίδα ξεχωριστή, μια βίδα που θα δώσει λύση, μια βίδα που θα κερδίσει τα εύσημα παρ' όλη τη διαφορετικότητά της.

Αυτή την ξεχωριστή βίδα έχει φτιάξει ένας σιδεράς πολυμήχανος, φιλόδοξος και φιλοχρήματος που επιθυμεί διακαώς να γίνει με κάθε τρόπο πλούσιος. Σκαρφίζεται λοιπόν να φτιάξει χρυσές βίδες και να τις πουλήσει ακριβά, όμως μία εξ αυτών διαφέρει από τις άλλες, με αποτέλεσμα τον χλευασμό, την προσβολή και την περιθωριοποίησή της.

Στο τέλος του παραμυθιού όλα ανατρέπονται και οι αναγνώστες διδασκόμαστε ότι όλοι, μα όλοι, έχουν ικανότητες και δεξιότητες, αρκετές ώστε ακόμα και να διαπρέψουν.

Η ανομοιομορφία είναι κάτι που διέπει την κοινωνία μας και το διαφορετικό αποτελεί μέρος της ζωής μας. Στην εύπλαστη ηλικία των παιδιών θα πρέπει να σταθούμε αρωγοί και να τα διδάξουμε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και για αυτή του τη μοναδικότητα γίνεται ξεχωριστός, αλλά όχι μη αποδεκτός.

Ένα βιβλίο πλούσιο σε διδάγματα, με όμορφο και διασκεδαστικό ύφος λόγου και πολλά και ποικίλα συναισθήματα, ικανά ν' αφυπνίσουν τη συνείδηση των παιδιών και να παραδειγματίσουν τους μεγάλους.

Η πλούσια δε εικονογράφησή του, την οποία υπογράφει η Βάλια Καπάδαη, αποτελεί ένα ακόμη δέλεαρ για την απόκτηση του βιβλίου.

Στη σύγχρονη κοινωνία, που ζούμε, το διαφορετικό έχει μια θέση ανάμεσά μας την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε και να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από συμπεριφορές που τα τάσσουν απέναντί του.

Η Παναγιώτα Ζέλου γεννήθηκε στην Ίμβρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει κάνει σπουδές μουσικής και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Μουσικής στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έχει γράψει παραμύθια για τη διαφορετικότητα σε έμμετρο λόγο. Τα παραμύθια αυτά τα παρουσίασε ως θεατρικές παραστάσεις, με πρωταγωνιστές μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το «Σταφύλι μαύρο και μικρό» είναι το πρώτο της e-book, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο και στη γραφή braille. Το παραμύθι της «Να χαμογελάς» εμπεριέχεται στο ανθολόγιο «Τα διηγήματα του εγκλεισμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Το παραμύθι με τίτλο «Ένα αστέρι ομπρέλα» το έγραψε για τον 1ο Διαγωνισμό Παραμυθιού koukidaki.gr. Διαβάστηκε από 9421 μοναδικούς αναγνώστες και βαθμολογήθηκε (από τους αναγνώστες) σχεδόν με άριστα. Το παραμύθι «Μετα(ξε)μπερδέματα» (2021) και το παραμύθι «Κοιτάζοντάς το μέλλον με τα μάτια ενός παιδιού» σε γραφή Braille (2022) έλαβαν τιμητική διάκριση από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κυκλοφορούν δωρεάν σε e-book στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Άπαρσις.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη