Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Ο Σπύρος Φλώρος και το Οὐδεὶς ἑκὼν κακός

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Σπύρου Φλώρου,  Οὐδεὶς ἑκὼν κακός, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σπύρος Φλώρος: Μελετώντας ξανά και ξανά τα μεγάλα κείμενα του πολιτισμού και του πνεύματος: τον Πλάτωνα, τους τραγικούς και, προφανώς, βρίσκοντας μέσα στα κείμενα αυτά διαρκώς νέα ερωτήματα.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Φ.: Στο σπίτι και στη θάλασσα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Φ.: Λίγες μέρες. Κάποιες ώρες πνευματικής υπερδιέγερσης έφεραν αυτές τις σελίδες. Όμως αυτό που, φαινομενικά, γράφεται σε λίγες μέρες ή μήνες, έχει πιθανώς οικοδομηθεί πάνω σε σκέψη, στοχασμό, αναγνώσματα μιας ολόκληρης ζωής.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Φ.: Είναι ένα φιλοσοφικό-φιλολογικό δοκίμιο, ένας στοχασμός πάνω στη τέλεση του κακού από τον άνθρωπο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Φ.: Ας φανταστούμε τον Σωκράτη, τον Σοφοκλή, τη Μήδεια, την Αντιγόνη, τον Ιησού, συμπότες σε μια στρογγυλή τράπεζα, να συζητούν για την ελευθερία ή μη του ανθρώπου, για την επίγνωση ή όχι της τέλεσης του κακού, για την ουσία και τη δύναμη της αγάπης, μέσα από την οπτική της Αντιγόνης, του Χριστού. Για παράδειγμα: είναι η Μήδεια ένοχη; ελεύθερη να επιλέξει να πράξει το έγκλημα ή μία μοίρα την ωθεί στην αιματοβαμμένη πράξη της;

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Φ.: Την είσδυση –όσο αυτό είναι δυνατό– στην ψυχή των τραγικών προσώπων (Μήδεια, Αντιγόνη) και τη θέαση της πορείας που η ψυχή τους χάραξε...

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Φ.: Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω. Μπορώ να πω τι θέλω να προσφέρει: σκέψη, στοχασμό ή αναστοχασμό και πνευματική ηδονή! Τόσο μεγάλη προσδοκία!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Φ.: Να προλάβω να διαβάσω όσα επιθυμώ και να γράψω όσα ποθώ... (από τις δευτερεύουσες αγωνίες). Να είναι υγιή τα παιδιά μου: ίσως η μόνη πραγματική αγωνία.

Φοβάστε...
Σ.Φ.: Την εμφάνιση ανθρώπων και πραγμάτων που μου κλέβουν τον χρόνο.

Αγαπάτε...
Σ.Φ.: Με έναν ιδιαίτερο τρόπο... άγνωστο αν καλό ή κακό.

Ελπίζετε...
Σ.Φ.: Σε μικρά θαύματα.

Θέλετε...
Σ.Φ.: Ηρεμία, γαλήνη... Σιωπές και ερημίες (με εξαιρέσεις, βέβαια).

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Φ.: Πάντα με τρόμαζε η λέξη «πρέπει».

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Φ.: Ίσως ακόμη πιο πολύ με τρόμαζε ένα «δεν πρέπει».

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Φ.: Στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ελκυστής, στις ηλεκτρονικές σελίδες όλων των βιβλιοπωλείων, αλλά και σε κάθε βιβλιοπωλείο, κατόπιν παραγγελίας.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Φ.: Μα, εγώ προσπαθώ να «μονάζω», εσείς θέλετε να με βρίσκετε στην ερημία μου; Χαχα... Μόνο έναν λογαριασμό στο Facebook έχω, όπου μπορεί κανείς να με βρει.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Φ.: Το χρώμα που του κάθε αναγνώστη η ματιά θα δώσει.

Ποια μουσική;
Σ.Φ.: Μότσαρτ... Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ποιο άρωμα;
Σ.Φ.: Ανθρώπινης ανάσας.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Φ.: Ψυχικής ανάτασης, μα και εσωτερικής γαλήνης.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Φ.: Συζήτηση, συμπόσιο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Φ.: Θα ήθελα ζωγράφος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Φ.: Πολλούς: Πλάτωνα, Ηράκλειτο, Σοφοκλή, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Βέιλ...

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Φ.: Όλοι οι παραπάνω και πολλοί πολλοί άλλοι.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;-
Σ.Φ.: Εμπειρία, βίωμα... και αναγνώσματα!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Φ.: Απλό: το κοινό! Όπως στα πάντα. Γιατί, για παράδειγμα, στην τηλεόραση το 40% βλέπει Survivor κ.λπ. και το 3% τον Βιζυηνό;

Τι την αποτυχία;
Σ.Φ.: Ό,τι και την επιτυχία. Φυσικά και άλλοι παράγοντες και για τα δύο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Φ.: Μακάρι να πάσχει ο άνθρωπος από τέτοιες καταχρήσεις. Θα μας γλίτωνε από τόσες άλλες...

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Φ.: Πάλεψα να είναι, όντως, η δική μου ζωή... όχι των άλλων... και το παλεύω. (Όχι ακριβώς τίτλος)

Οὐδεὶς ἑκὼν κακός, Σπύρου Φλώρου

Ο Σπύρος Φλώρος απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του Οὐδεὶς ἑκὼν κακός: Ή Μήδειας, Σωκράτους, Αντιγόνης, Κρέοντος και Ιησού συμπόσιον, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Σωκράτης, Μήδεια, Αντιγόνη, Κρέοντας, Ιησούς… λίγο πιο δίπλα, ίσως, Ευριπίδης, Σοφοκλής. Σε ένα τραπέζι, συνδαιτημόνες, συμπότες… όταν πια όλα έχουν τελεστεί, όταν το αίμα –ανθρώπινο ή θεϊκό– έχει πια γράψει όσα έμελλε να ειπωθούν. Τι λένε, τι ομιλούν πάνω σε τούτο το τραπέζι; Πώς λύνουν, αν εν τέλει λύνουν τα προαιώνια ερωτήματα που έμοιαζε να έθεσαν ετούτοι οι συμπότες;
Συμπόσιο, τελικά, δεν πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Όμως, σαν να στέκουν απέναντι ο ένας στον άλλον και, τρόπον τινά, θεμελιώνουν κι εκθέτουν λόγο, συνομιλούν… Διακριτικά εμείς, κάτι από τον λόγο τούτο, από τη σκέψη τους, να κλέψουμε βαλθήκαμε.
Ο Σπύρος Φλώρος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Φιλοσοφία στο Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται ως φιλόλογος. Έργα του ιδίου: «…και λίγο φως» (Ελληνοεκδοτική, 2015, ποίηση), «Σύμβολο νέας πίστεως» (Γαβριηλίδης, 2018, ποίηση), «Μια φορά και διάφορους καιρούς…» (Ζαχαρόπουλος, 2020, ποίηση), «…Και δικαιοσύνη για όλους» (Κέδρος, 2021, μυθιστόρημα).

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου