Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Ο ερυμάνθιος κάπρος

Γιώργου Ζώτου

Πίνακας Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Οταν ο Ηρακλής έμαθε ότι ο τρίτος του άθλος ήταν να πιάσει ζωντανό τον ερυμάνθιο κάπρο, ένα σούπερ ντούπερ άγριο αγριογούρουνο το οποίο, με ορμητήριο το όρος Ερύμανθος της Πελοποννήσου, τριγυρνούσε κι έκανε ένα σωρό καταστροφές στις γύρω πόλεις, ιδίως στην Ψωφίδα (όνομα και πράμα, τους είχε ψοφήσει όλους εκεί), πήγε να ζητήσει τη βοήθεια του φίλου του και εγκεκριμένου αγριογουρουνολόγου, του Φόλου!
Ο Φόλος ήταν Κένταυρος και μάλιστα από τους λίγους καλούς Κένταυρους. Βασικά μόνο αυτός κι ο σοφός δάσκαλος, ο Χείρωνας, ήταν καλοί. Μπορεί να μην ήταν σοφός σαν τον Χείρωνα, ήταν όμως συμπαθητικός και ήταν και πολύ πολύ γλεντζές.
Είχε και κανάλι στο Γιου Τιούμπ το: «Φόλο-ου μι»!
Και φυσικά ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τον φίλο του τον Ηρακλή.
— «Άκου φίλε, θα τον πιάσεις από πίσω και θα του δέσεις τη μουσούδα. Έχω κι ένα βιντεάκι στο Γιου Τιούμπ, μπες να δεις λεπτομέρειες! Και μην ξεχάσεις να με κάνεις φόλο-ου για περισσότερα τιπς! Αυτό ήταν! Κάτσε τώρα να φάμε που έχω γουρνοπούλα στη σούβλα!»
Άλλο που δεν ήθελε ο λιχουδοπεινάλας ήρωάς μας· ζήτησε και λίγο κρασάκι να βρέξουν το χειλάκι τους.
Ο Φόλος είχε κρατημένο ένα χιλιόχρονο κρασί που του το είχε χαρίσει ο Διόνυσος όμως δίσταζε να το ανοίξει γιατί ήξερε τι θα επακολουθούσε.
— «Έλα ρε συ, μην είσαι τσίπης, μια γουλιά θα πιούμε να πάει κάτω το γρουν!» τον παρότρυνε ο Ήρα.
Με τα πολλά πείθεται ο Φόλος, μόλις όμως άνοιξε το βαρέλι, το μύρισαν οι Κένταυροι κι άρχισαν να καταφτάνουν από παντού.
— «Τι έχουμε εδώ, παρτάκι; Κι εμείς στην απέξω;»
Ο Ηρακλής που ήξερε τι θα πει πάρτι Κενταύρων (μιλάμε για πάρτι άνιμαλς, όχι αστεία!), έβγαλε το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη, που είχε βουτήξει στο αίμα της Λερναίας Ύδρας, κι άρχισε να καθαρίζει έναν έναν όλο το κοπάδι.
Ο Φόλος κρύφτηκε μη φάει καμιά αδέσποτη όμως τελικά την αδέσποτη την έφαγε ο γκουρού, ο πανεπιστήμονας, ο σοφός δάσκαλος, ο άμαχος πληθυσμός, ο Χείρωνας που ναι μεν ήταν αθάνατος αλλά κι η πληγή δεν γιατρευόταν!
Ανίατη πληγή - αθάνατος Χείρωνας, σημειώσατε Χ.
Πονούσε αφόρητα ο άμοιρος, τόσο που τον λυπήθηκε ο Δίας και, αντί να του γιατρέψει την πληγή, τον έκανε θνητό! Μιλάμε για τέτοια λύπηση!
Πάπαλα ο γκουρού· από τότε όμως έχουμε τον αστερισμό του Κενταύρου, το ζώδιο του Τοξότη και έπιασε δουλειά η Λίτσα Πατέρα! (σας θυμίζω: δεύτερο ζώδιο μετά τον Λέοντα)
Κι αφού τελειώνει ο χαμός που σκόρπισε ο Ηρακλής, έπιασε η προκοπή τον Φόλο να πάει να καθαρίσει το δάσος. Και πάνω στο σφουγγάρισμα πατάει ένα βέλος, τρυπιέται, πάει κι αυτός!
Αν-φόλο-ου κι ο φίλος Φόλος, τουλάχιστον μας έμεινε αυτό το μοναδικό δρυοδάσος της Ηλείας, από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, που ονομάστηκε Φολόη για να μας τον θυμίζει. Δεν ήταν τυχαίο που οι Κένταυροι το είχαν επιλέξει για σπίτι τους αφού εκδιώχτηκαν από το Πήλιο!
Και κάπως έτσι, ο Ηρακλής ξεκλήρισε όλο το Κενταυρόσογο, καλούς, κακούς, ψηλούς, μελαχρινούς, έξυπνους, πονηρούς, μπούφους, γκουρού, δεν έμεινε Κένταυρος ούτε για δείγμα.
Βέβαια, κάποια στιγμή θυμήθηκε ότι για άλλο ξεκίνησε, είχε κι έναν άθλο να τελειώσει, έψαξε τον ερυμάνθιο κάπρο και μόλις τον πέτυχε τον αιχμαλώτισε, σύμφωνα με το βιντεάκι που είχε αφήσει παρακαταθήκη στο Γιου Τιούμπ ο φίλος Φόλος.
Και μετά τον κουβάλησε στους ώμους μέχρι τις Μυκήνες όπου μόλις τον είδε ο Ευρυσθέας τρόμαξε και μπήκε σε ένα βαρέλι για να κρυφτεί. (Αυτό με το βαρέλι το είχε προσχεδιάσει ο χέστης Ευρυσθέας, μόλις έβλεπε κίνδυνο, τσουπ μέσα στο βαρέλι!)
Δεν ξέρω αν επειδή, τελικά, δεν τον σκότωσε ο Ηρακλής δεν έχουμε το ζώδιο του γουρουνιού ή αν μόνο οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν τον ερυμάνθιο κάπρο για να γιορτάζουν τη χρονιά του χοίρου, ίσως να γνωρίζει η κυρία Πατέρα που πιθανώς να έχασε μερικούς πελάτες έτσι.
Θα την ρωτήσουμε και θα σας ενημερώσουμε!


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη Μπαλόγλου΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη