Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο

Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο, Μιχάλη Α. Πόλη

Ενδιαφέρον δοκίμιο σε μεταγραφή Μιχάλη Α. Πόλη για τους λάτρεις της φιλοσοφίας, των αρχαίων Ελλήνων, του πολιτισμού και όχι μόνο. Ο Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α. Ανώνυμο, αποτελεί ερμηνευτική απόδοση του τρίτου τόμου του έργου του Διογένη Λαέρτιου το οποίο αναφέρεται στον Πλάτωνα, όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε όλη την έκταση λαμβάνουμε χρήσιμες, πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και το έργο του Πλάτωνα που ξεκινούν από τη γέννησή του. Στέκομαι σε αυτό καθώς –θα συμφωνήσετε κι εσείς– περισσότερο αναφερόμαστε ή αναζητούμε την εργογραφία τέτοιων προσωπικοτήτων παρά το οικογενειακό, το εκπαιδευτικό ή το φιλικό τους περιβάλλον, όμως εδώ μπορούμε να έχουμε μια σφαιρική όψη για εκείνον. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα με το σχόλιο του Λαέρτιου όταν, μιλώντας για τους γονείς του, αναφέρει για τον πατέρα του ότι: Μέχρι τη γέννηση του Πλάτωνα, δεν συνουσιάστηκε μαζί της (με τη μητέρα του), υπονοώντας από τη μια ότι ο Πλάτωνας ήταν παιδί του Θεού και από την άλλη δείχνει την ύψιστη σημαντικότητά του αν όχι και τη μοναδικότητά του.

Διαβάζοντας μαθαίνουμε πολλά. Από το αρχικό του όνομα (Αριστοκλής) και το πώς απέκτησε το Πλάτωνας, την οικογένεια, τους δασκάλους, τους έρωτες ή τους μαθητές του ως τις αντιζηλίες και τις έχθρες του. Φυσικά όλη την εργογραφία του με υπογράμμιση στις πρωτιές του, δηλαδή τη χρήση διαλόγων με ποιοτικά χαρακτηριστικά, γεωμετρικά στοιχεία και επίκληση της πρόνοιας του Θεού κ.α.
Εσείς ξέρετε γιατί η μέθοδος της συστηματικής πνευματικής μελέτης και μαθητείας ονομάστηκε Ακαδημαϊκή; (βλ. σ. 31)
Εννοείται, συναντάμε μπόλικη φιλοσοφία... μεταξύ άλλων και για τη σημασία του έργου· ένα ζήτημα που οφείλει να απασχολήσει κάθε δημιουργό. Θα πει χαρακτηριστικά πως η αξία ενός ανθρώπου μηδενίζεται όταν κοιμάται αλλά και ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να αφήσει πίσω του κάτι για να τον θυμούνται, επειδή το έργο είναι εκείνο που δίνει την αξία στον άνθρωπο.

Επίσης, μέσω της ανάγνωσης δομείται μία επαφή με πολλές άλλες προσωπικότητες της αρχαιότητας, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, που ίσως αποτελέσουν και αυτές έναυσμα περαιτέρω αναζητήσεων.

Στην ανάλυση των διαλόγων (του έργου του γενικότερα) επίσης έχουμε σαφείς προσδιορισμούς και πλατωνικά χαρακτηριστικά όπως: αποδεικτικές μέθοδοι, επαγωγή, δόγμα, χαιρετισμός, ταξινόμηση, σημειολογικά σύμβολα της αρχαιότητας... Επιπλέον επιχειρείται μια επαφή με τα επιγράμματά του.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην ψυχή (τι αποτελεί την ψυχή ή από τι αποτελείται, ποια τα μέρη της), στα βασικά στοιχεία, στα αγαθά (και πώς διαχωρίζονται), στον χρόνο, στα όντα (πώς ορίζονται και πώς διαχωρίζονται), την ελληνική γλώσσα κ.α. Λόγος γίνεται για τα είδη φιλίας, πολιτευμάτων και επιστήμης, τα είδη λόγων, ομορφιάς, φιλανθρωπίας, ευδαιμονίας (πάντα κατά Πλάτωνα) ενώ θα σας γοητεύσουν οι υποδιαιρέσεις της μουσικής, οι διαιρέσεις γενικά των ήχων (που διαιρούνται κατά Πλάτωνα σε έμψυχους και άψυχους) και της αρετής και οι υποκατηγορίες της ρητορείας.
Παράλληλα, όλα τα παραπάνω αποτελούν διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα για κάθε επιστήμονα, δημιουργό ή γενικότερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Με αυτό το σκεπτικό-διαπίστωση κατά νου, οφείλω να προσθέσω τις πλατωνικές θέσεις περί της καταγωγής των πολιτών, τους τρόπους να ευεργετήσεις κάποιον, τις κατηγορίες δυνάμεων και τεχνών, όπως επεξηγούνται στο έργο του.

Ωστόσο, αν και ο Πλάτωνας γράφει με τρόπο περίτεχνο και εξεζητημένο, για να μην είναι εύκολη η κατανόηση των κειμένων του για τους αμαθείς, όπως μας λέει ο Διογένης Λαέρτιος, το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ευκρίνεια νοημάτων που κατανοείς πολύ εύκολα και με μεγάλη διαπεραστικότητα χωρίς εκτενείς αναλύσεις που ενδέχεται να κουράσουν τον αμύητο αναγνώστη. Εντέλει αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό για τη ζωή και το έργο του Πλάτωνα με όλα τα καίρια σημεία αλλά κι ένα έναυσμα –ενδεχομένως– για νέα μαθησιακά πεδία.

Βρείτε το!



Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Α. Ανώνυμο προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 21 Απριλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.gr. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη