Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Άννα Παναγιωτοπούλου

Άννα Παναγιωτοπούλου

Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947.

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1968. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (28/6/1968).

Η Άννα Παναγιωτοπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κλειδί για δύο»

Πέθανε στις 4 Μαΐου 2024. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κλειδί για δύο» (των Τζον Τσάπμαν και Ντέιβ Φρίμαν, θέατρο Διάνα, 1992-1993).

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ξεκίνησε στο θεάτρο με τον ρόλο της αδελφής του Εύμηλου στην τραγωδία «Άλκηστις»

Στο θέατρο ξεκίνησε με τον ρόλο της αδελφής του Εύμηλου στην τραγωδία «Άλκηστις» (του Ευριπίδη, Εθνικό Θέατρο, καλοκαίρι 1968).

Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» (σε κείμενα που έγραψαν τα μέλη της ομάδας, θέατρο Καλουτά, καλοκαίρι 1977)Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» (σε κείμενα που έγραψαν τα μέλη της ομάδας, θέατρο Καλουτά, καλοκαίρι 1977)

Στη συνέχεια συμμετείχε με άλλους ηθοποιούς στο «Ελεύθερο Θέατρο», μια ομάδα που έφερε σημαντικές αλλαγές στο «σανίδι». Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» (σε κείμενα που έγραψαν τα μέλη της ομάδας, θέατρο Καλουτά, καλοκαίρι 1977).

Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε προγράμματα θεατρικών παραστάσεων
Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε προγράμματα θεατρικών παραστάσεωνΗ Άννα Παναγιωτοπούλου σε προγράμματα θεατρικών παραστάσεων
Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε προγράμματα θεατρικών παραστάσεων

Το 1980 η παρέα μετονομάστηκε «Ελεύθερη Σκηνή» και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη, χτίζοντας το είδος της επιθεώρησης σε πρωτότυπα και γερά θεμέλια. Οι φωτογραφίες είναι από τα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων «Ανδρέας - Ράμπο Νο 3» (των Άννας Παναγιωτοπούλου, Σταμάτη Φασουλή, Μαριανίνας Κριεζή, θέατρο Αλίκη, καλοκαίρι 1986) και «Χαμαλίκι στη χώρα των θαυμάτων - Η πρασινομπούτα» (των Άννας Παναγιωτοπούλου, Σταμάτη Φασουλή, Μαριανίνας Κριεζή, Δήμου Μυλωνά, θέατρο Αλίκη, καλοκαίρι 1986).

Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light»Η Άννα Παναγιωτοπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ένα-Light»

Αργότερα συνέχισε να συμμετέχει σε επιθεωρήσεις, σε μερικές εκ των οποίων έγραφε και τα κείμενα. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ένα-Light» (11/7/1990 και 12/6/1991).

Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πίτσες μπλε»

Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πίτσες μπλε» (των Γιάννη Κακκουλίδη, Χάρρυ Κλυνν, Λάκη Μπέλου και Βαγγέλη Μπαλαφούτη, θέατρο Άλσος, καλοκαίρι 1993).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος»
Δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος»

Επίσης εμφανίστηκε σε κωμωδίες και μιούζικαλ. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Ταχυδρόμος» (18/11/2000) και promo shoot για την παράσταση «Τρομεροί γονείς» (2008-2009) και «Chicago» (2013-2014).

Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ευαίσθητη ισορροπία» (του Έντουαρντ Άλμπυ, θέατρο Ιλίσια, 1986-1987)

Οι εμφανίσεις της σε δραματικό ρεπερτόριο είναι σπάνιες. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ευαίσθητη ισορροπία» (του Έντουαρντ Άλμπυ, θέατρο Ιλίσια, 1986-1987).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Κλικ»Δημοσίευμα του περιοδικού «Κλικ»
Δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown»Δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Κλικ» (Μάιος 1994 και Δεκέμβριος 1996) και «Downtown» (8/6/2017).

Αφίσα της ταινίας Safe sex

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις επτά ταινίες, με πρώτη το «Νυφοπάζαρο» (1969). Η δεύτερή της εμφάνιση όμως πραγματοποιήθηκε στο «Safe sex» (1999), δηλαδή τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά!

Δημοσιεύματα για το σίριαλ «Μαντάμ Σουσού»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές, με πρώτη «Τ' αγρίμια» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974) και σχεδόν αμέσως η καριέρα της απογειώθηκε με τη «Μαντάμ Σουσού» (ΕΡΤ2, άνοιξη 1986).

Δημοσίευμα για τις Άννα Παναγιωτοπούλου και Κατιάνα Μπαλανίκα
Συμμετοχή της Άννας Παναγιωτοπούλου σε σίριαλΣυμμετοχή της Άννας Παναγιωτοπούλου σε σίριαλ

Στην ιδιωτική τηλεόραση, εκτός από τις «Τρεις χάριτες» (MEGA, 1990-1992) και την «Ντόλτσε βίτα» (MEGA, 1995-1997) που σημάδεψαν την καριέρα της, συμμετείχε είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις στις: «Ροζαλία, ένα best seller» (MEGA, 1993-1994), «Μονάχους μονάχους» (MEGA, άνοιξη 1998), «Φάε τη σοκολάτα σου» (MEGA, άνοιξη 2004), «Μικρές αμαρτίες» (STAR, άνοιξη 2000), «Πάτρα - Βενετία» (ALPHA, 2002-2003) κ.α.

Ή Άννα Παναγιωτοπούλου σε μεταγλωττίσεις σειρών

Με τη χαρακτηριστική της φωνή συμμετείχε στη ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη», στα «Στρουμφάκια» (ΕΡΤ, 1984, Ψιψινέλ στον 3ο και 4ο κύκλο), «Φρουτοπία» (ΕΡΤ, 1985, Μάτα η ντομάτα) κ.ά.

Αφηγήσεις παραμυθιών με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Αφηγήθηκε παραμύθια σε παιδικούς δίσκους (1976) ενώ η παιδική παράσταση «Ο Μιχάλης ο Σφυρίχτρας» (1979) αποτυπώθηκε σε βινύλιο!

Εξώφυλλα περιοδικών με την Άννα ΠαναγιωτοπούλουΕξώφυλλα περιοδικών με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 24 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα περισσότερα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από την προσωπική μου συλλογή,
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα είναι από το site retromaniax.gr,
Η φωτογραφία της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου είναι από το site του φορέα http://www.nt-archive.gr,
Οι δίσκοι βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη